Wanneer is een whiplash chronisch?

Wanneer is een whiplash chronisch?

Na een auto-ongeluk is een whiplash een van de meest voorkomende aandoeningen, zeker bij een kop-staartaanrijding. De gevolgen op lichamelijk maar ook psychisch vlak zijn hierbij allerminst te onderschatten en een goede behandeling en opvolging zijn dan ook cruciaal bij het herstel. Zo zien we dat ongeveer 15 tot 20 % van de mensen langer dan twee jaar klachten hebben ten gevolge van een whiplash. Bij sommigen weet het zich zelfs tot een chronische aandoening te ontwikkelen. Het is dus uiterst belangrijk om je gedurende de behandeling optimaal te laten bijstaan. Niet enkel medisch- maar ook juridisch advies lijkt ons aangewezen voor een goede afhandeling van een eventuele schadevergoedingen het bijhorende smartengeld.

Wat is een whiplash?

Wat een whiplash precies is, valt het makkelijkst te begrijpen door je een kop-staartaanrijding voor te stellen. Een onoplettende chauffeur knalt in op de achterkant van je wagen, je romp zit relatief veilig dankzij een gordel maar hierdoor zullen je hoofd en nek een schommelbeweging maken. Door deze botsing kunnen wervels, banden, spieren en/of zenuwen in de nek beschadigd raken. Vaak worden de symptomen pas enkele dagen na de crash volledig duidelijk. Dit komt onder andere omdat deze door de vrijgekomen adrenaline of een eventuele minimalisering niet meteen ernstig worden genomen. Een whiplash kan ook door andere ongevallen veroorzaakt worden, al zal er altijd een hevige klap of stoot met de nek worden gemaakt, gevolgd door een abrupte afremming. De meest voorkomende fysieke ongemakken bij een whiplash zijn nek- en hoofdpijn, tintelingen, stijfheid en beperkte bewegelijkheid van de nek. Hiernaast ondervinden mensen met een whiplash ook wel eens duizeligheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten van psychische aard.

Normale herstel van een whiplash

Doorgaans wordt er rekening gehouden met een herstelperiode van om en bij de zes weken tot drie  maanden. Hierbij wordt in eerste instantie veel rust aanbevolen, doch tevens in de mate van het mogelijke - en eventueel met behulp van een fysiotherapeut - dient de nodige aandacht besteed te worden aan normaal bewegen en een gezonde lichaamshouding. Wanneer de klachten toch langer dan drie maanden aanhouden wordt er gesproken over een chronische whiplash. Wanneer is een whiplash chronisch? Na een auto-ongeluk is een whiplash een van de meest voorkomende aandoeningen, zeker bij een kop-staartaanrijding. Lees hier meer informatie.

Chronische-whiplashsyndroom

Bij een chronische whiplash is volgens sommige bronnen zelfs sprake van een licht hersenletsel. Er dient hierbij wel gezegd dat het onderzoek naar het chronisch-whiplashsyndroom nog in zijn kinderschoenen staat. Hoe dan ook valt niet te ontkennen dat sommige mensen jaren, zo niet voor de rest van hun leven, problemen blijven ondervinden van een whiplash. Hierbij worden door patiënten aanhoudende klachten opgesomd, zoals: vermoeidheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, evenwichtsproblemen, oorsuizen… Hiernaast valt ook op dat door de aanhoudende pijn tevens meer psychische klachten naar boven komen, zoals: eetstoornissen, faalangst, angstgevoelens, emotionele stoornissen en gevoelens van depressie. Het spreekt voor zich dat deze langdurige en/of chronische whiplash klachten voor het slachtoffer ernstige gevolgen heeft. Dit niet enkel op lichamelijk en psychisch vlak maar evenzeer financieel, hierdoor raden wij dan ook aan om na een ongeval zo snel mogelijk medische bijstand aan te vragen en indien van toepassing evenzeer juridische hulp in verband met letselschade. Eventueel kunnen de noodzakelijke voorschotten gevraagd worden van de verzekeraar van de aansprakelijke bestuurder.

Behandeling bij chronische problemen

Om de pijn en klachten te verminderen hebben volgende behandelingen reeds hun nut getoond:
  • Fysiotherapie;
  • Ergotherapie;
  • Medicatie (pijnstillers en/of spierverslappers);
  • Beweging op maat, aan te raden om hierbij medische tips te raadplegen en opvolgen van een specialist ter zake;

Ga dan ook steeds langs bij een specialist en laat je adviseren in het kader van een persoonlijk herstelplan. De gemaakte medische kosten kunnen nadien verhaald worden van de aansprakelijke derde.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat te doen bij een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering Smartengelden berekenen bij whiplash
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down