Wanneer loop ik het meeste risico op een whiplash?

Wanneer loop ik het meeste risico op een whiplash?

Een whiplash syndroom ontstaat ten gevolge van een plotselinge slingerbeweging van het hoofd. Die slingerbeweging kan diverse pijnlijke gevolgen met zich meebrengen. Soms treden die gevolgen pas enige tijd na het ongeval op. Denk aan pijn in de nek, oorsuizen en hoofdpijn. Ook slaapstoornissen, depressiviteit en concentratiestoornissen zijn vaak voorkomende symptomen. Het herkennen van de symptomen is belangrijk om tijdig in te kunnen grijpen. Bovendien zijn er ook situaties waarbij de kans op een whiplash letselduidelijk groter is. SAP Letselschade Advocaten zocht het voor jou uit.

Verschillende oorzaken mogelijk

De aangehaalde plotselinge slingerbeweging kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het echter om een aanrijding achteraan de wagen. Toch kan het whiplash letsel ook ontstaan na een laterale aanrijding. Buiten de verkeerssituatie gaat het vaak om valongevallen maar merken we ook een groter risico bij diverse sporten. Denk bijvoorbeeld aan de paarden- of skisport. Ook bij balsporten is er een hoger risico, met name wanneer de bal met hoge snelheid achteraan het hoofd inslaat.

Vrouwen maken een grotere kans

De medische literatuur leert ons dat whiplash letsels vaker voorvallen bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen zouden zelfs meer dan twee keer zoveel kans hebben om whiplash klachtente ontwikkelen. Dat zou meerdere oorzaken hebben. In de eerste plaats hebben vrouwen over het algemeen een dunnere nek dan mannen, waardoor er sneller schade zal optreden. Bovendien begeven vrouwen zich ook vaker in het stadsverkeer waarbij aanrijdingen achterin de wagen vaker voorkomen.

Extra opletten bij kruispunten

Een uitgebreide analyse van cijfers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu toont aan dat bijna de helft van de letsels ontstaan aan een kruispunt. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat auto’s er vaker stilstaan en er dus een grotere kans is op een achterwaartse aanrijding. Diezelfde cijfers tonen overigens aan dat ook fietsers en voetgangers vrij vaak whiplash letsels oplopen. De stelling dat het fenomeen er enkel is bij voertuigbestuurders, lijkt dus niet te kloppen. Uiteraard loop je het meeste risico bij de klassieke gevaarlijke kruispunten en dit tijdens de drukste uren van de dag: de spitsperiode. Tot slot: het merendeel van de verkeersongevallen waarbij een whiplash letsel ontstaat, is het gevolg van onoplettendheid door de aansprakelijke partij. Je kan natuurlijk gevaarlijke kruispunten vermijden, maar als het noodlot toeslaat …