Wat voel je bij een whiplash?

Wat voel je bij een whiplash?

Na een ongeval is nek- en rugpijn geen uitzondering. Soms vrezen we al eens het ergst en steken allerhande doemscenario’s de kop op. De symptomen durven vaak nogal eens lijken op die van een whiplash, waardoor we ons al dan niet onterecht zorgen maken. Belangrijk is om te weten welke klachten een whiplash typeren en indien nodig ook medische expertise in te schakelen.

Uiteenlopende klachten

In de eerste plaats moet je weten dat lang niet iedereen met dezelfde klachten te kampen krijgt. Vaak verschillen de exacte symptomen van patiënt tot patiënt, waardoor het voor de diagnosticerende arts ook een stuk ingewikkelder durft te worden. De klachten die wij hieronder benoemen zijn dan ook veelvuldig voorkomende klachten. Toch durven ook andere klachten soms de kop op te steken. Geef altijd de exacte klachten door aan de behandelende arts opdat niet alleen een correcte diagnose gesteld kan worden, maar opdat bovendien ook tijdig kan ingegrepen worden.

Typische klachten

De typische klachten die bij bijna alle patiënten voorkomen zijn vooral een stijve (en pijnlijke) nek en een verminderde beweegbaarheid van het hoofd. Deze klachten kunnen soms lang aanhouden, maar worden over het algemeen wel milder na verloop van tijd. Blijven de klachten echter toch aanhouden, dan spreken we van een chronische whiplash.

Lichamelijke ongemakken

In de eerste plaats resulteert een whiplash over het algemeen in een hele resem aan lichamelijke ongemakken. Nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn en rugpijn zijn de meest voorkomende klachten bij een whiplash. Toch worden ook andere klachten genoteerd, zoals: slapeloosheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, pijn bij het slikken en concentratieproblemen. Hoe herstel je van een whiplash? Ieder jaar opnieuw lopen enkele tienduizenden Nederlanders een whiplash op. Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op met één van onze letselschade advocaten

Emotionele klachten

Heel wat emotionele klachten vinden onrechtstreeks hun oorsprong bij een whiplash. Het kan hierbij een rechtstreeks gevolg zijn van de pijn of de prikkelbaarheid vanwege het zenuwstelsel. Concentratieproblemen, angstgevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, prikkelbaarheid en persoonlijkheidswijzigingen zijn potentiële emotionele klachten die we kunnen aantreffen bij een whiplashletsel. Belangrijk is dat ook deze klachten in de smartengeldvergoeding worden begroot. Praat er daarom altijd over met je letselschade jurist.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat te doen bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering Smartengelden berekenen bij whiplash