Wat te doen bij een whiplash?

Wat te doen bij een whiplash?

De oorzaken voor een whiplash zijn legio. Uiteraard leggen wij hier de focus voornamelijk op het oplopen van een whiplash ten gevolge van een auto-ongeval. Wij geven aan wat je best kan doen na het oplopen van een whiplash, waarbij we voornamelijk aandacht hebben voor medische adviezen.

Meteen na het ongeval

Na het ongeval zal je uiteraard nog niet meteen weten dat je een whiplashletsel opgelopen hebt. Hoe dan ook is het altijd aangewezen om je meteen naar een arts of het ziekenhuis te begeven, ook wanneer er niet meteen fysieke letsels zichtbaar zijn of er zich geen pijn voordoet. Een vaststelling van het ongevalen een onderzoek zijn nooit vergeefs. Een whiplashletsel zal zelden in deze periode opgetekend worden, maar de eerste vaststellingen (en de link met het auto-ongeval) kunnen wel reeds genoteerd worden. Mogelijks zal de arts, in het geval van een pijnlijke of stijve nek, in deze fase wel reeds pijnstillers voorschrijven.

De eerste dagen na het ongeval

In de eerste dagen na het ongeval kan je de nek sporadisch heen en weer bewegen. Doe dit wel maximaal tot op het punt waarbij de pijn begint op te steken. Gebruik je pijnstillers, dan zorg je ervoor dat je de nekbewegingen beperkt. Na een viertal dagen en in overeenstemming met de fysiotherapeut kan je de activiteiten stapsgewijs opbouwen en die halskraag misschien eens achterwege laten. Hoe een whiplash vast te stellen? Na een auto ongeluk zijn nekklachten lang geen uitzondering. Toch hoeft niet iedere nekklacht ook altijd een whiplash te betekenen. Lees hier meer info.

De eerste weken

Gedurende de eerste drie weken staat herstel en oefening centraal. De nek regelmatig bewegen, rechtop zitten en regelmatig van houding wisselen zijn aanbevelingen die weinig moeite kosten, maar toch het herstel kunnen bespoedigen. Alhoewel oefening en beweging belangrijk is, vermijd je toch maar beter zware inspanningen en belastingen op de nek. Situaties waarbij je het hoofd langdurig in één enkele houding houdt, zoals bijvoorbeeld het autorijden, worden beter vermeden gedurende de eerste drie weken.

Vanaf drie weken na het ongeval

Vanaf drie weken moet het dagelijks leven steeds meer en meer opgenomen worden. Waar dat niet gaat, is acceptatie belangrijk. Het hanteren van een actieve houding en een verdere opvolging door de fysiotherapeut is onontbeerlijk voor een goed herstellingsproces.

Lange revalidatie

Je hoort het al: het revalidatieproces is er één van lange adem. Gedurende een lange periode zal je bij de arts en de fysiotherapeut langs moeten gaan. Niet alleen zal je een tijdje niet meer aan de slag kunnen, mogelijks zal je ook minder zelfredzaam geworden zijn. Het gevolg: het inschakelen van een huishoudhulp, tuinman of zelfs een hondenuitlater blijkt ineens noodzakelijk te zijn. Die kosten kunnen al snel oplopen, maar kunnen verhaald worden op de aansprakelijke bestuurder. Ga daarom langs bij een letselschade advocaat die de mogelijkheden en opties samen met jou kan bekijken. Doe dit zo snel mogelijk na het ongeval en laat je op juridisch en verzekeringstechnisch vlak ontzorgen. Zo kan jij doen wat je nu hoort te doen: spoedig herstellen opdat je de draad opnieuw kan oppikken.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering Smartengelden berekenen bij whiplash