Whiplash na een aanrijding? Niet te snel akkoord gaan met het afkopen van de schade

Whiplash na een aanrijding? Niet te snel akkoord gaan met het afkopen van de schade

Verzekeraars willen graag snel een letselschadedossier afhandelen. Bij een whiplash letsel zien we wel vaker dat verzekeraars voorstellen om het schadedossier af te kopen. Ze halen dan aan dat “zo’n whiplash maar moeilijk te bewijzen is” en dat dat “voor jou gewoon de slimste oplossing is”. Wij adviseren alvast om niet zomaar in te gaan op zo’n afkoopvoorstellen. Laat de verzekeraar echter wel zijn voorstel formuleren en kom dan bij ons langs voor een second opinion. De verzekeraar wil natuurlijk niet te veel betalen en belangenbehartigers zijn dan ook veel beter geschikt om jou mee te geven wat “de slimste oplossing is”.

Het afkopen van whiplash letselschade

Bij het afkopen van de schade zal de tegenpartij één enkele vergoeding toekennen in ruil voor afstand van verder verhaal. Voor de verzekeraar is dat dan het einde van het dossier. Er wachten hen geen lastige procedures, geen onderhandelingen en vooral: niet afwachten tot de medische eindsituatie. Ook voor jou heeft dat heel wat voordelen, daar heeft de verzekeraar zeker gelijk in. Zo ontvang je meteen een vergoeding, hoef je geen lange letselschadeprocedure door te maken en kan je je gewoon focussen op het herstelproces. Anderzijds leert de praktijk ons dat het bedrag vaak te laag is waardoor cliënten na verloop van tijd zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Het gaat immers om een onherroepelijke beslissing waarbij de verzekeraar vaker wel dan niet de winnende partij is. Overigens zijn twee van de voornoemde voordelen eigenlijk drogredenen. Zo compenseren we de snelle vergoeding met de mogelijkheid van een voorschot en de focus op het herstelproces op een letselschade advocaat die de zaak gratis voor jou kan afhandelen.

Schade bij whiplash is vaak hoger dan afkoopsom

Het grote probleem bij een whiplash letsel is dat het vaak maar moeilijk valt in te schatten hoe het ziektebeeld verder zal evolueren. Vooral bij een chronische whiplash zal de afkoopsom zelden volstaan. Hier zal je immers problemen ondervinden in het huishouden, misschien zelfs niet meer kunnen werken of ook heel wat psychische klachten ondervinden. Enkel een letselschade advocaat kan oordelen of een afkoopsom wel voldoende hoog is om het aanbod van de verzekeraar te overwegen. Hoe dan ook adviseren wij (bijna) altijd om de medische eindtoestand af te wachten.