Wat zijn de gevolgen van een whiplash?

Wat zijn de gevolgen van een whiplash?

Een verzekeraar durft soms wel eens whiplash klachten weg te lachen. “Zit het niet een beetje tussen de oren”, vragen ze dan. Verzekeraars kunnen nu eenmaal goed hun mondje roeren. Hoe dan ook moet je je niet zomaar laten afschrikken. Ook wij weten dat de meeste gevolgen van een whiplash voor een buitenstaander maar moeilijk waarneembaar zijn. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ze er helemaal niet zijn, integendeel. Wel is het zo dat lang niet iedere patiënt dezelfde gevolgen van een whiplash letselervaart. Daarom brengen wij een overzicht van de meest voorkomende gevolgen van een whiplash. We beperken ons hierbij tot de medische gevolgen van een whiplash, zonder dat we de gevolgen voor het persoonlijk en professioneel leven miskennen.

Veelvoorkomende symptomatische gevolgen van een whiplash

Over het algemeen zal het slachtoffer een reductie opmerken van de bewegingsvrijheid van de nek. Vaak gaat dat ook samen met stijfheid in de nek en nekpijn, hoewel ook hoofdpijn niet ongewoon is. Die hoofdpijn kan individueel optreden of het gevolg zijn van uitstraling van de nekpijn. Volgens dezelfde redenering is ook pijn aan de schouders niet ongewoon.

Andere symptomatische gevolgen van een whiplash

Naast bovenstaande symptomen die bij bijna alle patiënten voorkomen, zijn er ook heel wat andere gevolgen die de medische literatuur vaak noemt. Hierbij gaat het om pijn op andere locaties dan de armen, handen of de onderrug. Overigens hebben lang niet alle patiënten het over pijn, maar benoemen sommigen eerder een vorm van tintelingen of gevoelloosheid. Ernstige vormen van een whiplash letsel gaan ook verder dan louter hoofdpijn. Zij hebben het dan over tinnitus, duizelingen of een wazig zicht. Zelfs slikproblemen zijn niet geheel ongewoon. Ook concentratieproblemen, slaapstoornissen en spierkrampen zijn veel gehoorde gevolgen van een whiplash. Minder frequent voorkomende gevolgen zijn tot slot geheugenverlies en een verhoogde prikkelbaarheid.

Medische gevolgen op lange termijn

Bovenstaande gevolgen verdwijnen vaak na verloop van tijd. Toch zijn er patiënten die te kampen hebben met chronische whiplash klachten. In dergelijke gevallen zijn de gevolgen vaak een stuk groter. Gelukkig houden de meeste gevolgen niet langdurig aan. Het gaat onder andere om gewrichtsdysfunctie met een beperkte bewegingsvrijheid en pijnlijke bewegingen tot gevolg. Ook een hernia is een door de medische literatuur genoemd gevolg van een whiplash. Tot slot zijn er de chronische gevolgen die kunnen resulteren in het aannemen van foutieve bewegingspatronen ten gevolge van de pijnsignalen, chronische pijn en cognitieve dysfunctie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down