Wat is een whiplash?

Wat is een whiplash?

Een auto ongeluk of een kop-staartbotsing kan leiden tot ernstige gevolgen, denk hierbij maar aan hersenschade of botbreuken maar ook een whiplash is een veelvoorkomende aandoening. Dit trauma komt zelfs jaarlijks bij meer dan 25.000 mensen voor na een auto-ongeluk. Door het heftig slingeren, voornamelijk van de nek en het hoofd, als gevolg van het plots tot stilstand komen van een voertuig bij een ongeluk, kan er letstelschade ontstaan aan de rug- en/of nekwervels. Dit letselnoemen we een whiplash, wat vrij vertaald zweepslag betekent. Omdat het als gevolg optreedt van het abrupt voor- en achteruit klappen van de nek en het hoofd, wordt het letsel ook wel een acceleratieletsel (vooruit klappen van het hoofd) of deceleratieletsel (achteruit klappen van het hoofd) genoemd.

Hoe kan een whiplash voorkomen?

De voornaamste oorzaak van een whiplash is een auto-ongeluk, in de eerste plaats een kop-staartbotsing of een aanrijding van achteren. Ook bij verkeersongevallen met een ander voertuig kan een whiplash voorkomen, maar ook een onverwachte val of botsing kan tot dit letsel leiden. Zoals een sportongeluk bij skiën, schaatsen of paardrijden maar ook het domweg tegen een paal aanlopen, kan het ernstige gevolgen opleveren. Bij elk van deze ongevallen zal het hoofd een soort van slingerbeweging maken en raken wervels, banden, spieren of zenuwen in de nek beschadigd. Een hoofd, dat tot wel 5 kg kan wegen, is relatief zwaar en de door de plotse beweging zijn de spieren niet voorbereid om de heftige schokken op te vangen, met alle gevolgen van dien. Opvallend bij een whiplash letsel is dat de patiënt in vele gevallen pas na enkele dagen of zelfs weken last ondervindt van de symptomen. Deze symptomen kunnen naast lichamelijke klachten ook van psychische aard zijn. Letselschade whiplash uitkering. Een letselschade uitkering begroten is bij een whiplashletsel niet altijd even eenvoudig. Niet alleen de economische schade moet immers vergoed worden, maar ook de pijn- en emotionele schade zijn voor vergoeding vatbaar. Neem vrijblijvend contact op voor info.

Wat zijn de symptomen bij een whiplash?

Gezien ernstige klachten vaak pas dagen na het ongeval ontstaan en deze evenzeer met andere kwaaltjes gelinkt kunnen worden, is een whiplash moeilijk te diagnosticeren. Een stijve nek en wat hoofdpijn direct na een ongeval lijkt nu niet zo abnormaal, dus zijn we geneigd te denken dat dit wel van voorbijgaande aard zal zijn. Toch blijkt dat deze klachten net na enige tijd kunnen toenemen en dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Bovendien kan een whiplash niet worden aangetoond met een MRI-scan of röntgenfoto. Toch kunnen we enkele kenmerkende symptomen opsommen van zowel lichamelijke als psychische aard, hoewel deze onderling kunnen verschillen van patiënt tot patiënt.

Symptomen van lichamelijke aard:

 • Hoofd- en nekpijn;
 • Concentratie- en duizeligheidsproblemen;
 • Vermoeidheid;
 • Tinteling in de handen;
 • Vermindering van het korte- en/of langetermijngeheugen of zelfs geheugenverlies;
 • Pijnuitstraling naar andere lichaamsdelen;
 • Overgevoelig voor licht en geluid.

Symptomen van psychische aard:

 • Eetstoornis;
 • Lusteloosheid;
 • Emotionele stoornis;
 • Stemmingswisselingen;
 • Gevoelens van depressie;
 • Verstoord slaapritme met nachtmerries.

Behandeling en herstel

Het herstel na een whiplash kan soms lang aanlopen, is moeilijk vooraf te voorspellen en is in sommige gevallen zelfs chronisch. In de eerste plaats is rust cruciaal voor een goed herstel, hierbij kan een nekkraag gebruikt worden om de wervels, banden en spieren die beschadigd raakten zo min mogelijk te belasten. Hierna, na ongeveer een week of variërend van het advies van de arts of neuroloog, is een actief herstel vereist. Zoveel mogelijk normaal bewegen waarbij een fysiotherapeut de nodige aandacht besteedt aan uw lichaamshouding. Dagelijkse oefeningen en bewegingstherapie zijn vereist bij een spoedig en correct herstel van de spieren en om verkramping te voorkomen.

Conclusie

Hoewel een whiplash dus niet eenvoudig en snel vast te stellen is, raden wij u toch aan om na een ongeval zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Dit kan later van cruciaal belang blijken bij een eventuele schadevergoeding na een ongeval en eventueel ook in het geval van de begroting van het smartengeld. Aangezien spanning en stress een negatief effect hebben op zowel het lichamelijk- als geestelijk functioneren, is het zeker het overwegen waard om een expert op het vlak van schadevergoedingen in te schakelen. We hoeven vast niet te zeggen dat SAP Advocaten die rol graag op zich neemt?   Lees ook: Wat te doen bij een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering Smartengelden berekenen bij whiplash  
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down