Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Over een whiplash is intussen al een en ander geschreven. Het is alvast duidelijk dat verzekeraars het soms maar al te graag weglachen. Alsof het allemaal tussen de oren zou zitten. Het herkennen van een whiplash is hoe dan ook een eerste stap om ook tot een erkenning te komen. Vergeet niet: een van de belangrijkste symptomen is misschien wel dat een whiplash buitenaf niet eens merkbaar hoeft te zijn. Hoe we dan wel zo’n whiplash kunnen herkennen? Volgende indicatoren vormen alvast een goede indicatie.

Hoe ontstaat een whiplash?

Weten wanneer een whiplash ontstaat, kan alvast helpen bij de kwalificatie ervan. Indien voldaan is aan de ontstaansgrond is het vermoeden voor een whiplash letsel immers gegrond. Zo ontstaat een whiplash wanneer het hoofd een heftige slingerbeweging maakt, vaak ten gevolge van een plotselinge stilstand of impact. Vaak wordt een whiplash dan ook in verband gebracht met een aanrijding achterin de wagen. Toch hoeft dat niet altijd een verplichting te zijn. Wij behandelden reeds verschillende zaken waarbij een whiplash ook bij een zijwaartse of zelfs voorwaartse aanrijding ontstond.

Symptomen van een whiplash

Lang niet alle slachtoffers zullen dezelfde symptomen ondervinden. Wel is er in de medische literatuur overeenstemming over de vaakst voorkomende symptomen die kunnen helpen bij de verdere diagnose. In de eerste plaats zijn er lichamelijke klachten. Het gaat hierbij om pijn en stijfheid in de nek, de schouders en de rug. Soms straalt die pijn ook uit naar andere plaatsen van het lichaam. Die pijn veroorzaakt op zijn beurt ook andere (psychische) klachten. Vaak voorkomende klachten zijn onder andere concentratiestoornissen, hoofdpijn, vermoeidheid, vergeetachtigheid en duizeligheid. De medische literatuur heeft het ten slotte ook over onderstaande whiplash klachten: stemmingswisselingen, krachtverlies, oorsuizingen, intolerantie voor geluid en het zien van vlekken voor de ogen.

Eerste stap: de whiplash (h)erkennen

Klinken bovenstaande symptomen bekend in de oren? Dan heb je mogelijks te kampen met het whiplash syndroom. Toch gaan verzekeraars daar lang niet altijd mee akkoord. Zij hebben het dan over de psychische projectie van dergelijke symptomen. Daar nemen wij niet zomaar vrede mee. Indien nodig zullen wij dan ook een onafhankelijke deskundige aanwijzen om een oordeel te vellen. Stelt de expert inderdaad een whiplash letsel vast? Dan zullen wij er alles aan doen om de noodzakelijke schadeposten te verhalen bij de aansprakelijke partij. Uiteraard hebben we hierbij ook uitgebreid aandacht voor de psychische schade en zullen wij procederen indien nodig.