Whiplash na een kop-staartbotsing

Whiplash na een kop-staartbotsing

Bij een kop-staartbotsing rijdt een automobilist achteraan in op een voorligger. Het laat zich kenmerken door de enorme klap die bij de eerste bestuurder voor een grote voorwaartse beweging zal zorgen. Uiteindelijk houdt de autogordel de bestuurder tegen, waardoor diezelfde slingerbeweging al even abrupt ten einde komt. Die gevolgen hebben alles om een potentiële whiplash te veroorzaken. De exacte symptomen van een whiplash letselverschillen van persoon tot persoon. Toch is iedereen het eens: een whiplash letsel is allesbehalve aangenaam.

Wat is een whiplash?

Een letterlijke vertaling van dit Engels woord brengt ons tot de term ‘zweepslag’. Daar doet het inderdaad ook aan denken. Het hoofd maakt ten gevolge van de kop-staartbotsing een snelle en heftige slingerbeweging door. Hierdoor kan schade ontstaan aan de nekwervels en zullen al snel verschillende klachten optreden. Die whiplash klachtenkunnen variëren van nek- en hoofdpijn tot duizeligheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, misselijkheid, overgevoeligheid voor geluid en licht, slapeloosheid, depressieve gevoelens, …

Wat doe je na een whiplash door een kop-staartbotsing?

In de eerste plaats is het altijd belangrijk om je grondig te laten onderzoeken door een arts. Dat is niet alleen zo omwille van de noodzaak van een medische behandeling en geschikte opvolging, ook gewoon voor het aanleggen van het letselschadedossier is dat onontbeerlijk. De arts is immers de persoon bij uitstek om de eerste neutrale vaststellingen te doen. De arts zal jou overigens adviseren hoe je best omgaat met de opgelopen letselschade. Meestal zal rust zich opdringen. Vanuit juridisch oogpunt is het vervolgens belangrijk om de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk te stellen, zo die tegenpartij natuurlijk ook aan de oorzaak van het ongeval zou liggen. Je kan de aansprakelijkstelling zelf opstellen en versturen of je kan de hulp inschakelen van een letselschade advocaat. Hoe dan ook houd je in de tussentijd maar beter alle bewijsstukken en bonnetjes goed bij.

Wie is aansprakelijk voor de whiplash?

Een eenvoudig antwoord op die vraag is niet mogelijk. Het beantwoorden van de aansprakelijkheidsvraag dient steeds te gebeuren in functie van de concrete omstandigheden. Sta je stil aan een verkeerslicht en rijdt er een ander voertuig jou aan? Dan is het andere voertuig aansprakelijk. Toch zijn er ook andere gevallen denkbaar. Stel bijvoorbeeld dat jij opschrikt en zomaar ineens remt. In dat geval ben je mogelijks zelf aansprakelijk voor de schade van de achterliggende bestuurder. Ook kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid, bijvoorbeeld omdat de andere wagen opmerkelijk weinig afstand hield.

Kies voor een letselschade advocaat

Bij een whiplash letsel kan de schadeclaim vaak grote proporties aannemen. Zeker wanneer er sprake is van een chronische whiplash, is dat het geval. Verzekeraars doen echter wel eens moeilijk bij het erkennen van een whiplash. Onterecht, als je het ons vraagt. Hoe dan ook: bij een whiplash letsel adviseren wij steeds om je juridisch te laten bijstaan door een letselschade advocaat. Het is vaak de enige manier om een maximale schadevergoeding te bekomen. Of dat ook voor jou interessant is? Dat kunnen we vooraf niet zeggen. Wel kunnen we een gratis eerste advies uitbrengen. Neem daarom contact met ons op en vraag naar een vrijblijvend intake gesprek.