Letselschade whiplash uitkering

Letselschade whiplash uitkering

Een letselschade uitkering begroten is bij een whiplashletsel niet altijd even eenvoudig. Niet alleen de economische schade moet immers vergoed worden, maar ook de pijn- en emotionele schade zijn voor vergoeding vatbaar. Aangezien zowel de symptomen en het herstelproces bij een whiplashletsel sterk uiteen kunnen lopen, is het belangrijk om aan te geven dat ook de letselschade- en smartengeldvergoeding sterk uiteen kunnen lopen. In dit artikel geven we enkele zaken weer, waarbij we de focus leggen op de uiteindelijke letselschade uitkeringbij een whiplashletsel.

Voorbeeld 1: kop-staartaanrijding bij verkeerslichten

In dit voorbeeld werd een veertigjarige man aangeraden aan de verkeerslichten. De inrijdende bestuurder was dronken en “had de stilstaande wagen niet gezien”. De man had niet alleen pijn aan de schouder, maar ook in de nek en in de rug. Na een medische consultatie bleek het om een whiplash te gaan met uitstralingspijn in onder andere de rug. De man zelf was werkloos en had geen loonschade ten gevolge van de tijdelijke werkongeschiktheid. Wel was hij gedurende minimaal 4 dagen 100 % persoonlijk ongeschikt, waarbij een en ander stelselmatig afnam tot ongeveer een drietal procent. Zijn huishoudelijke ongeschiktheid verliep ongeveer aan een zelfde tempo. Dat laatste was niet onbelangrijk, aangezien hij huisman was en voor zijn twaalfjarig zoontje moest zorgen. Na 29 weken was zijn medische toestand geconsolideerd. In dit geval werd een totale schadevergoeding toegekend van ruim 4.000 euro, waarvan het grootste deel als schadevergoedingvoor de (tijdelijke en blijvende) persoonlijke en huishoudelijke ongeschiktheid.

Voorbeeld 2: Whiplash met psychische beperkingen

In dit voorbeeld betrof het een vrouw van 52 jarige leeftijd. Zijn had te kampen met psychische beperkingen en kon nog maar moeilijk omgaan met tijdsdruk en lawaaierige omgevingen. Om die reden heeft de aanrijding dan ook een ingrijpende negatieve invloed gehad op zowel haar persoonlijk als professioneel leven. Zo gaf ze bijvoorbeeld de directie van het lokale koor op en stopte ze ook met haar lespraktijk. Een bijkomende stemming- en angststoornis brachten de rechtbank te Zutphen er dan ook toe om een vergoeding toe te kennen van ruim 10.000 euro, gelet op haar persoonlijke situatie. Hoe een whiplash vast te stellen? Na een auto ongeluk zijn nekklachten lang geen uitzondering. Toch hoeft niet iedere nekklacht ook altijd een whiplash te betekenen. Lees hier meer info.

Voorbeeld 3: Whiplash bij een bromfietsongeval

In dit geval werd de whiplash veroorzaakt door een bromfietsongeval. Het betrof een 45 jarige man die extreme invloeden op zowel zijn fysieke als mentale gesteldheid ervaarde. Zo werd onder andere een breuk in zijn gezond leefpatroon genoteerd, had hij te kampen met energieverlies en kon hij “het geliefd werk in en om het huis” niet meer uitvoeren. Deskundigen gaven aan dat het verergeren van de klachten gedeeltelijk werd veroorzaakt door zijn eigen persoonlijkheid. Toch oordeelde de rechtbank dat de klachten, die ernstiger zijn dan we in een normaal geval mogen verwachten, ook ten laste liggen van de veroorzaker van het ongeval. Er werd een vergoeding toegekend van ruim 18.000 euro.

Conclusie

De hoogte van de letselschade- en smartengeldvergoeding loopt sterk uiteen, zoals we mogen verwachten bij een whiplashletsel. Zowel fysieke als psychische variabelen worden hierbij in rekening gebracht. Toch hoeven we geen gigantische schadeclaims te verwachten, maar gaat het om wel afgestemde en -afgewogen claims die door een goede letselschade advocaat moet worden opgesteld. Deze begroting moet onder andere rekening houden met de psychische gesteldheid, de ervaren pijn, de verminderde zelfredzaamheid en emotionele schade door bijvoorbeeld het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby. Uiteraard zal de complete schadevergoeding ook de gedane uitgaven en de gedorven inkomsten omvatten.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat te doen bij een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Smartengelden berekenen bij whiplash
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down