Voorbeelden van medische fouten

Voorbeelden van medische fouten

Met meer dan 25 jaar ervaring op de teller heeft SAP Letselschade Advocaten al heel wat vormen van letselschade voorbij zien komen. Voor onze advocaat medisch tuchtrechtwas dat ook het geval voor schade ten gevolge van medische fouten. Bij dergelijke medische fouten denken we nog steeds aan horrorscenario’s: verhalen van patiënten die tijdens de operatie wakker worden, de amputatie van een verkeerd lichaamsdeel of het stomweg vergeten van een boor in de buik van het slachtoffer. Dergelijke doemscenario’s zijn zeker niet onbestaande, maar vaak zijn het echter veel onschuldigere fouten. Hoewel de gevolgen dat lang niet altijd hoeven te zijn. SAP Letselschade Advocaten geeft drie praktijkvoorbeelden van medische fouten.

Medische fout 1: gemiste diagnose

Een eerste medische fout behelst het niet stellen van een juiste diagnose. Zo werd in 2005 een mammografisch onderzoek uitgevoerd bij een vrouw. In 2006 volgde uiteindelijk een tweede mammografisch onderzoek. Uiteindelijk bleek de vrouw borstkanker te hebben, maar had het onderzoek naar die twee mammografieën die diagnose niet gesteld. Bij een goede diagnose had de vrouw 80 % kans gehad op een succesvolle behandeling. Door de foute diagnose kwam de vrouw echter te overlijden. De nabestaanden stelden het ziekenhuis dan ook aansprakelijk voor deze medische fout.

Medische fout 2: fout tijdens operatie

Bij een operatie in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein werd fout na fout gemaakt. Hier onderging een vrouw een operatie aan haar hart. Voor die operatie diende men aderen uit haar been te gebruiken. Daarbij liep een en ander mis. Een dag later begon de voet van de patiënt blauw te zien en had de patiënt al last van intense pijnklachten. De afdelingsarts werd hiervan op de hoogte gesteld, maar greep niet in. Dat zou wel overgaan. Nog een dag later was haar been al volledig afgestorven. Het bleek niet meer te redden. Voor het afzetten van het been waren vervolgens drie operaties nodig, met de nodige complicaties. De vrouw zocht hulp bij SAP Letselschade Advocaten en kreeg acht jaar en heel wat procedures later een integrale schadevergoeding ten gevolge van deze medische fout door het ziekenhuis. Echter zit de vrouw nog steeds gekluisterd aan haar rolstoel.

Medische fout 3: foutieve diagnose

Het niet stellen van een diagnose kan een medische fout uitmaken. Hetzelfde geldt voor het stellen van een foutieve diagnose. Dat gebeurde in 2012 bij een ziekenhuis in Den Haag. Een man liet daar een prostaatonderzoek uitvoeren en kreeg te horen dat hij een ernstige vorm van prostaatkanker had. Niet veel later werd zijn prostaat weggenomen, waardoor de man eveneens impotent en incontinent werd. Achteraf bleek de man helemaal geen prostaatkanker gehad te hebben. Tijdens het onderzoek zou het prostaatweefsel van de man verwisseld geweest zijn met die van een andere patiënt. Een medische blunder met grote gevolgen. Uiteraard ondernam de man actie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down