Hoeveel medische fouten worden er per jaar gemaakt?

Hoeveel medische fouten worden er per jaar gemaakt?

Soms zien we ze wel eens in het nieuwbericht verschijnen: die medische fouten waarbij de rugharen spontaan rechtop komen te staan. Gelukkig sieren ze lang niet dagelijks het nieuwsbericht. Medische fouten worden in Nederland niet zo veel begaan, toch? Dat is toch iets voor een derdewereldland waar ze niet over gelijkaardige expertise en hulpmiddelen beschikken, of niet? De cijfers bewijzen het tegendeel: medische fouten zijn in Nederland niet zo ongewoon. Maar hoeveel er exact jaarlijks zijn? Dat valt nooit echt met zekerheid te vertellen.

Weinig toegankelijke cijfers

Ziekenhuizen zijn de laatste jaren steeds opener over hun medische fouten. Hoe dan ook zijn ze verplicht om medische fouten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg te melden. Toch duurde het tot 2016 vooraleer IGZ ook zelf met cijfers naar buiten kwam. Het jaar voordien, waar men het had over 958 meldingen van medische fouten, moest de Nederlandse Omroep Stichting zich nog beroepen op de Wet openbaarheid bestuur. Toch blijft het maar moeilijk om inzichtelijke cijfers te krijgen met betrekking tot de medische fouten in de zorgsector. Zeker als je weet dat ook artsen en andere zorgverleners al eens medische fouten maken. Schattingen tonen aan dat het in de huisartsenzorg ongeveer zou gaan om een medische fout in ongeveer 5,8 % van de patiëntendossiers. Vaak betreft het gelukkig onschuldige fouten zonder al te veel gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan een foutief voorgeschreven medicijn.

Meldt men wel alle medische fouten?

In 2016 toonde een onderzoek van NIVEL aan dat ziekenhuizen het merendeel van de medische fouten helemaal niet zou melden. Ook academische ziekenhuizen zouden in hetzelfde bedje ziek zijn. Schokkend is dat het vooral zou gaan om het niet melden van medische fouten die uiteindelijk in de dood van de patiënt resulteerden. Het toont aan dat de cijfers niet alleen moeilijk verkrijgbaar zijn maar er bovendien ook met de nodige kritische blik naar gekeken dient te worden.

Recente cijfers: hoeveel medische fouten?

Met bovenstaande kritische marginalia in het achterhoofd, kunnen we aangeven dat er in de periode tussen begin 2016 en oktober 2017 maar liefst 1.965 medische fouten door ziekenhuizen werden gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het zou met andere woorden gaan om 1.109 gemelde (!) medische fouten door ziekenhuizen. Voeg daar ook nog eens niet gemelde fouten, medische fouten door artsen en andere zorgverleners aan toe en het antwoord op onze eerste vraag is duidelijk: veel, te veel. Medische fouten zijn in Nederland niet ongewoon, alle wetgevende initiatieven ten spijt. We kunnen dan ook enkel positief zijn over de toegenomen verplichtingen om die fouten ook te melden en extra openbaarheid aan de dag te leggen. Verder zullen we bij SAP Letselschade Advocaten alles blijven doen om de waarheid aan het licht te brengen. Hierbij vertegenwoordigen wij slachtoffers of hun nabestaanden in hun strijd naar een eerlijke schadevergoeding.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down