Hoe een whiplash vast te stellen?

Hoe een whiplash vast te stellen?

Na een auto ongeluk zijn nekklachten lang geen uitzondering. Toch hoeft niet iedere nekklacht ook altijd een whiplash te betekenen. Anderzijds is het diagnosticeren van een whiplash niet eenvoudig, aangezien de kleine scheurtjes zelden echt goed zichtbaar zijn. Een vaststelling van een whiplash is dan ook niet eenvoudig, maar toch niet onoverkomelijk. We leggen een en ander uit.

Symptomen van een whiplash

In de eerste plaats kunnen verschillende symptomen en zeker een combinatie ervan, een eerste teken aan de wand inhouden. Weet wel dat lang niet iedere whiplash door dezelfde symptomen getekend worden. Volgende symptomen kunnen echter wijzen op een whiplashletsel:
 • Nekpijn en stijve nek;
 • Vermoeidheidsproblemen;
 • Neerslachtigheid;
 • Afwijkende slaappatronen;
 • Slikklachten;
 • Hartritmewijzigingen;
 • Pijn bij het slikken;
 • Lichaamstemperatuurschommelingen;
 • Concentratiestoornissen;
 • Huidklachten en lokale irritatie;
 • Buitengewone transpiratie;
Hoe een whiplash vast te stellen? Na een auto ongeluk zijn nekklachten lang geen uitzondering. Toch hoeft niet iedere nekklacht ook altijd een whiplash te betekenen. Lees hier meer info.

Vragenlijsten

In medische kringen wordt de vaststelling van de symptomen vaak vormgegeven door middel van vragenlijsten. Dergelijke vragenlijsten vragen dan naar specifieke gevoelens en pijnklachten, waarbij er vaak een puntensysteem en optelsom wordt gebruikt. Een dergelijke vragenlijst kan de diagnostisering vaak een stuk verder helpen.

Klachtenverloop

Het verloop van klachten bij een whiplash kent diverse verlopen, waarvan een en ander in de medische literatuur is uiteengezet. Op basis van het klachtenverloop kan het vermoeden van een whiplash dan ook bevestigd worden. Weet dat de meeste patiënten na ongeveer een jaar volledig herstellen, maar dat een aanzienlijk deel ook een chronische whiplash ontwikkelt. Vooral bij aanhoudende pijn en stijfheid in de nek, hoofdpijn en cognitieve klachten kan men bijna met zekerheid stellen dat het gaat om een whiplash. Vaak wordt het klachtenverloop afgewogen ten opzichte van de gekozen behandelingsmethode, waarbij uiteindelijk een definitieve vaststelling van het whiplashletsel kan geschieden.

Classificatie van het whiplashletsel

Is er een whiplashletsel vastgesteld? Dan zal de arts het letsel meestal classificeren. Die classificatie is niet onbelangrijk in het kader van een latere schadeclaim. Meestal gebruikt men de classificatiemethode van de Quécec Task Force, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen 4 categorieën. Deze categorieën variëren tussen, ‘nekklachten’, ‘nekklachten en spier-  en skelettekenen’, ‘nekklachten en neurologische tekenen’ en ‘nekklachten en fractuur of dislocatie’. Op basis van vragenlijsten en persoonlijke gesprekken kan ook een classificatiemethode gebruikt worden om de psychische klachten in kaart te brengen. Dat laatste is belangrijk voor de uiteindelijke bepaling van het smartengeld in het kader van de begroting van een schadevergoeding.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat te doen bij een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering Smartengelden berekenen bij whiplash
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down