5 smartengeld voorbeelden

5 smartengeld voorbeelden

Smartengeldis een vergoeding voor de immateriële schade die je geleden hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan om pijn maar ook om een verlies aan sociale contacten of om de gevolgen van een ontsierend litteken. Deze schadeposten zijn niet zomaar uit te drukken in een geldbedrag. Wel is iedereen het er over eens dat de monetaire som een compenserende en leedverzachtende werking dient te hebben. Bij de begroting van de smartengeldvergoeding dient dan ook rekening gehouden te worden met allerhande factoren. Vaak zal de letselschade advocaat zijn claim opstellen op basis van eerdere jurisprudentie, waardoor onderstaande voorbeelden niet onbelangrijk zijn. Ten opzichte van andere Europese landen is het smartengeld in Nederland vrij laag te noemen. Ook bij onderstaande smartengeld voorbeelden zal je dat snel opmerken. We kozen voor vijf verschillende situaties waarbij we telkens een korte feitenschets meegeven, alsook de uiteindelijk toegekende smartengeldvergoeding.

Smartengeld voor whiplash letsel

Bij dit voorbeeld werd een man aangereden terwijl hij voor een rood stoplicht stond. Het gevolg: een pijnlijke whiplash. Zo had de man niet alleen pijn aan zijn schouders en nek, maar had hij ook te kampen met andere symptomen. Het ging onder andere om concentratieproblemen en ernstige hoofdpijn. De meeste van die symptomen verdwenen na enkele maanden maar er was ook sprake van chronische nek- en schouderpijn van zodra zij belast werden. Hoogte smartengeldvergoeding: 2.250 euro.

Smartengeld voorbeeld litteken na hondenbeet

In deze zaak betrof het een letsel ten gevolge van een hondenbeet in het gezicht. Het ging om een jong meisje van acht jaar die nadien een operatie diende te ondergaan. Na het ongeval had ze duidelijk schrik voor honden. Ten gevolge van de operatie bleven er ook drie littekens in het gezicht aanwezig. Die littekens zullen haar gedurende het verdere leven aan de hondenbeet blijven herinneren. Hoogte smartengeldvergoeding: 1.268 euro.

Smartengeld voorbeeld bij medische fout

Hier betrof het een mannelijke patiënt die ten gevolge van een val een fractuur in de pols had opgelopen. De behandeling van die fractuur verliep echter foutief. Hierdoor groeide het bot opnieuw vast, maar gebeurde dit schuins. De patiënt moest ten gevolge van deze medische fout opnieuw een operatie ondergaan maar die kon echter geen volwaardig herstel opleveren. De pols zou nooit meer volledig herstellen en de man zou zijn hand nooit meer kunnen gebruiken bij het tillen van zwaardere voorwerpen. Hoogte smartengeldvergoeding: 10.000 euro.

Smartengeld voorbeeld bij mishandeling

In dit voorbeeld was een man werkzaam in een winkel. Hier kreeg hij echter te maken met een woedende klant die zijn ongenoegen duidelijk kwam maken. Het lukte de man niet om de klant te bedaren, waarna die laatste nog kwader werd. De medewerker kreeg uiteindelijk enkele rake klappen, waarna er een fractuur van het kaakbeen optrad. Hoogte smartengeldvergoeding: 1.500 euro.

Smartengeld voorbeeld bij PTSS

Een laatste voorbeeld vinden we opnieuw terug in het verkeer. Hier betrof het een vrachtwagenchauffeur die ten gevolge van een fout van een derde een aanrijding zag gebeuren. Bij die aanrijding kwamen de twee inzittenden van een andere wagen om het leven. Het ging om een gruwelijke dood die de vrachtwagenchauffeur altijd zou blijven achtervolgen. De man zou zich nooit meer in het verkeer wagen en heeft last van een posttraumatische-stressstoornis. Hoogte smartengeldvergoeding: 4.000 euro.