Smartengeld na aanrijding fiets: enkele voorbeelden

Smartengeld na aanrijding fiets: enkele voorbeelden

Smartengeld na aanrijding fietsOok als fietser krijg je geen vrijgeleide in het verkeer. Ook zij kunnen immers betrokken raken in verkeersongevallen. Indien het gaat om een aanrijding met een motorrijtuig kunnen ze zich alvast beroepen op artikel 185 WvW om zo (bijna) altijd zeker te zijn van een minimale aansprakelijkheid van 50 % in hoofde van de bestuurder. In andere gevallen zullen de gemene aansprakelijkheidsregels redding bieden. In de schadeclaim zal de fietser vervolgens zowel de materiële als de immateriële (smartengeld) schadevergoeding vormgeven. Maar hoeveel smartengeld kan de fietser na een aanrijding claimen? Het is afhankelijk van verschillende factoren. Onderstaande drie voorbeelden zullen alvast voor de nodige verduidelijking zorgen. Smartengeld na aanrijding fiets is belangrijk om rekening mee te houden.

Voorbeelden smartengeld na aanrijding fiets

Hieronder worden een drietal voorbeelden beschreven bij smartengeld na aanrijding fiets.

Fietser komt ten val door openslaande autodeur

Bij dit praktijkvoorbeeld betrof het een fietser die zelf geen eigen schuld trof. De fietser hield afstand van het verdere stadsverkeer en reed in de nabijheid van geparkeerde wagens. Ineens sloeg er een portier van een geparkeerde wagen open. De fietser had zelf de tijd niet meer om te remmen en werd over de wagen gekatapulteerd. Fietser verloor vier boventanden, diende verschillende ingrepen te ondergaan en had ernstige pijn. De fietser kreeg hier een smartengeldvergoeding van 568 euro.

Fietser werd aangereden door een wagen

In deze zaak betrof het een fietser die door een auto werd aangereden. De fietser liep hierdoor ernstige verwondingen op. Het ging om een fractuur van het bekken, een hersenkneuzing en een fractuur in de bovenarm. De fietser diende ongeveer zes maand te revalideren en kon intussen maar moeilijk het dagelijkse leven opnieuw opnemen. De fietser kreeg een smartengeldvergoeding van 2.671 euro.

Fietser wordt aan hoge snelheid aangereden

Deze zaak brengt een voorbeeld van een (naar Nederlandse normen) hoge smartengeldvergoeding. De gevolgen voor de aangereden fietser waren dan ook niet min. Ten gevolge van de aanrijding aan hoge snelheid liep de fietser immers een ernstig hersenletsel op en raakte de fietser verlamd in beide benen. De fietser zou nooit meer opnieuw kunnen lopen, laat staan een autonoom leven leiden. De rechter kende de fietser een smartengeldvergoeding van 147.313 euro toe. Smartengeld bij aanrijdingen door fietsers is iets om rekening mee te houden. Een vergoeding door middel van smartengeld is mooi meegenomen en verlicht de financiële schade.