Smartengeld bij nekklachten

Smartengeld bij nekklachten

Nekklachten kunnen een groot effect hebben op het dagelijks leven. Ze kunnen het werk bemoeilijken, vormen ze misschien de oorzaak voor problemen bij het autorijden en hebben de voortdurende klachten zeker zo z’n invloed op ons concentratievermogen. We zien dat ook de jurisprudentie steeds vaker forse smartengeldvergoedingen toekennen bij nekklachten. Belangrijk is en blijft wel dat ook deze nevenklachten aangetoond kunnen worden. Hieronder volgen drie voorbeelden van smartengeldvergoedingen bij nekklachten. Stuk voor stuk zijn ze afkomstig uit de recente jurisprudentie en aldus representatief voor eventuele andere vorderingen.

Eenvoudige hoofdpijn en nekklachten

Bij deze zaak die in 2011 verscheen voor het Hof Den Bosch, liep een dronken vrouw de autoweg op. Het slachtoffer moest hiervoor sterk op haar rem gaan staan en fors uitwijken. Niet alleen is dat weinig bevorderlijk voor de kwaliteit van zowel de banden als de remmen, bovendien had het slachtoffer na het ongeval ook enige tijd last van nekklachten en hoofdpijn. Echter was er geen whiplash letsel vastgesteld. Het Hof kende hier, voor die nekklachten en hoofdpijn, een smartengeldvergoeding van 600 euro toe.

Nekpijn bij een whiplash letsel

In deze zaak was er wel sprake van een whiplash letsel. Het betrof een kop-staartbotsing, zoals dat wel vaker de oorzaak is van een pijnlijke whiplash. Het slachtoffer had zowel nekklachten en schouderpijn als geheugen- en concentratiestoornissen. De man diende enige tijd te revalideren en de klachten verdwenen slechts na verloop van een lange tijd. Hierdoor ervoer de man een verlies aan zelfwerkzaamheid en sprak hij van een derving van de levensvreugde. Hier kende de rechter de man een smartengeldbedrag toe van 3.000 euro.

Nekklachten met gevolgen voor hobby’s en tewerkstelling

Bij dit laatste voorbeeld was er opnieuw sprake van een whiplashletsel. De man had echter last van een chronische whiplash met dagelijkse nekpijn. Ten gevolge van die nekpijn kon de man zijn job als rijinstructeur en zijn hobby’s (motorrijden, waterskiën en zeilen) niet langer uitoefenen. De rechter kende een smartengeldvergoeding toe van ruim 9.000 euro.

Conclusie

Bovenstaande drie voorbeelden tonen aan dat het niet eenvoudig is om de hoegrootheid van de smartengeldvergoeding bij nekklachten te ramen. Er moet immers rekening gehouden worden met heel wat factoren. De ernst en de duur van de pijn spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Toch moet ook de invloed op het persoonlijk leven en de derving van de levensvreugde in rekening worden gebracht. Daarom stellen we bij SAP Letselschade Advocaten steeds een persoonlijk dossier op in functie van de concrete omstandigheden. Uiteraard kiezen we hierbij voor eerlijke smartengeldvergoedingen die in lijn liggen met de jurisprudentie. Een maximale schadevergoeding voor iedere cliënt, staat hierbij centraal. Tijdens een vrijblijvend eerste intake gesprek vertellen we jou er alvast alles over. Neem contact met ons op om een afspraak vast te leggen.