Zonnebril na whiplash

Zonnebril na whiplash

Het dragen van een zonnebril na een whiplash: een goed idee?

Na een whiplashongeval kunnen er allerlei symptomen optreden. Pijn ter hoogte van de nek is een voorbeeld van een veelvoorkomend ongemak bij een whiplash associated disorder. Daarnaast krijgen slachtoffers vaak te maken met hoofdpijn en kunnen ze niet goed tegen fel licht. Ze krijgen dan bijvoorbeeld hoofdpijn na in de zon te zitten. Heel vaak zit er weinig anders op dan het dragen van een zonnebril na een whiplash. In dat geval kan de hoofdpijn door de bril worden voorkomen. Het is wel raadzaam om een bril op maat te laten maken. De kosten hiervoor worden meegenomen bij de berekening van de whiplash schadevergoeding.

Symptomen na een whiplash: gevoeligheid voor licht komt vaak voor

Er zijn verschillende symptomen die een whiplash associated disorder typeren. Nekpijn en stijve spieren zijn er voorbeelden van, net als vergeetachtigheid, moeite met concentreren, angst, somberheid en slapeloosheid. Daarnaast ervaren veel slachtoffers hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zeurend aanwezig zijn of net optreden bij prikkels, bijvoorbeeld bij harde geluiden of bij fel zonlicht. Gevoeligheid voor licht komt heel vaak voor bij whiplashslachtoffers. Het dragen van een zonnebril na een whiplash kan dan wonderen verrichten. De meeste whiplashslachtoffers herstellen gelukkig. Vaak al na enkele weken, hoewel het soms tot twee jaar kan duren. Sommige slachtoffers ervaren gedurende een langere tijd dergelijke whiplash symptomen.

Gebruik niet zomaar de eerste de beste zonnebril na whiplash

Voor whiplashslachtoffers kan een bril tegen hoofdpijn wonderen verrichten. Het is wel af te raden om de eerste de beste zonnebril na een whiplash te dragen, want de kwaliteit van de bril speelt een belangrijke rol. Vaak is er niet alleen sprake van gevoeligheid voor licht, maar werken de ogen ook niet meer perfect samen. Er is dan sprake van verticale ongelijkheid en dat zorgt ervoor dat men onbewust een andere houding aanneemt, waardoor de pijn in de nek en de schouders net toeneemt. Een fysiotherapeut kan de pijn bestrijden, maar neemt de oorzaak niet weg. Daarvoor is een op maat gemaakte zonnebril na een whiplash nodig.

Omdat enkel een geschikte bril dragen de hoofdpijn weg kan nemen, is het raadzaam om langs te gaan bij een specialist. Men zal er dan meestal voor zorgen dat de fixatie-disparatie wordt gecorrigeerd. Hierdoor is het mogelijk om opnieuw ontspannen te kijken en een normale houding aan te nemen. De bril kan ook zo worden gemaakt dat u minder snel last hebt van pijn door het zonlicht.

Ook de Britse consumentenorganisatie Which bevestigt dat het geen goed idee is om de eerste de beste zonnebril na een whiplash te gebruiken. De organisatie heeft talloze zonnebrillen getest. Vaak hadden deze zonnebrillen een verticaalprisma met een lichte buiging. Dit zorgt ervoor dat men nog meer dubbel begint te zien, wat de hoofdpijn alleen maar in de hand werkt. Het onderzoek toonde eveneens aan dat de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten, de mate van hoofdpijn beïnvloedt. Het is met andere woorden aan te raden om een op maat gemaakte zonnebril na een whiplash te kiezen.

Een op maat gemaakte zonnebril na whiplash

Indien u na een whiplash last hebt van hoofdpijn en enkel een zonnebril lijkt te werken, is het raadzaam om u professioneel te laten adviseren. Gebruik niet de eerste de beste zonnebril na een whiplash, maar laat een bril maken op maat van uw ogen. Het kan u veel nodeloze bezoekjes aan de fysiotherapeut besparen. Indien iemand aansprakelijk is voor uw schade zal deze persoon een vergoeding voor de hulpmiddelen moeten betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om een vergoeding voor de zonnebril die na een whiplash moet worden gekocht.

Zonnebril na whiplash en het recht op een schadevergoeding

De schadevergoedingsplicht gaat veel verder dan enkel dat. Als u bijvoorbeeld reiskosten moet maken om de zonnebril op te halen of om een oogmeting te laten uitvoeren, moet de aansprakelijke persoon deze kosten eveneens vergoeden. U kunt ook een vergoeding krijgen voor de pijn die u ervaart. Indien u door de zon hoofdpijn ervaart en daardoor uw hobby niet langer kunt uitoefenen of niet langer kunt genieten van een zonnig terras met vrienden, komt dit eveneens in aanmerking voor een schadevergoeding. En als u niet langer kunt werken of hulp moet inschakelen, bijvoorbeeld om de hond uit te laten, komen deze extra kosten en misgelopen inkomsten eveneens in aanmerking.

Het is aan te raden om u hierbij te laten adviseren en begeleiden door een letselschade advocaat met kennis van whiplashletsels. SAP Letselschade Advocaten helpt u graag verder. Wij zorgen ervoor dat u krijgt waarop u recht hebt. We beschikken over een uitgebreid netwerk met veel expertise met betrekking tot dergelijke whiplashletsels. We adviseren u graag over de stappen die u kunt zetten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie hieromtrent.