Whiplash klachten als gevolg van een ongeval

Whiplash klachten als gevolg van een ongeval

Voorbeelden van whiplash klachten

Een whiplash kan aanleiding geven tot een breed scala aan klachten. Deze symptomen kunnen tot 24 uur na het ongeval ontstaan. De klassieke whiplash klachten zijn pijn in de nek en het hoofd, wat kan uitstralen naar andere lichaamsdelen, zoals de schouders, schouderbladen, armen en rug. Daarnaast kan er ook sprake zijn van duizeligheid en slik- en kauwklachten. Naast lichamelijke klachten kan een whiplash ook leiden tot psychische klachten. Voorbeelden hiervan zijn stress, vergeetachtigheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs karakterverandering. Smartengeld berekenen bij whiplash. Jaarlijks krijgen enkele tienduizenden Nederlanders te kampen met whiplash letselschade ten gevolge van een ongeval. Klik hier voor info omtrent het smartengeld

Oorzaken van whiplash klachten

Het woord ‘whiplash’ betekent letterlijk ‘zweepslag’. De hierboven beschreven symptomen worden zo genoemd omdat ze veroorzaakt worden door een plotselinge, zweepslag-achtige beweging van de nek en het hoofd ten opzichte van de romp. Dit houdt in dat de nek en het hoofd razendsnel naar achteren en vervolgens naar voren bewegen. Hierdoor wordt de halswervel onder extreme druk gezet. Deze plotselinge slingerbeweging kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ritje in een achtbaan, een val tijdens skiën of paardrijden, bungeejumpen of een duik in ondiep water. De meest voorkomende oorzaak van deze klachten is echter een auto ongeluk waarbij de persoon van achteren aangereden wordt. Een auto ongeluk is in maar liefst 70% van de gevallen de oorzaak van whiplash klachten.

Schadevergoeding whiplash klachten

Wanneer een whiplash wordt veroorzaakt door een auto ongeluk, kan het slachtoffer de opgelopen letselschade verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Onder ‘letselschade’ wordt alle schade verstaan die is veroorzaakt door de whiplash. Voorbeelden van letselschade zijn misgelopen inkomen, kosten voor het ziekenhuis, reiskosten, maar bijvoorbeeld ook pijn, ongemak, verdriet en het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby. Een slachtoffer dat een letselschade uitkering wil vorderen, wordt aangeraden de hulp in te schakelen van ofwel een letselschade advocaat, ofwel een letselschade expert.