Smartengeld berekenen bij whiplash

Smartengeld berekenen bij whiplash

Jaarlijks krijgen enkele tienduizenden Nederlanders te kampen met whiplash letselschade ten gevolge van een ongeval. In de praktijk zorgt een whiplash dan ook voor pijn, een verlies aan levensvreugde en allerhande psychische en emotionele klachten. Voor die categorieën schade heb je recht op een smartengeldvergoeding. Hoeveel smartengeld je krijgt bij whiplash klachten? Dat varieert van situatie tot situatie. We leggen een en ander uit en brengen twee praktische voorbeelden.

Pijnklachten

Diagnostische apparatuur kan het niet altijd concreet aanduiden, maar door de hevige slingerbeweging kunnen er scheurtjes ontstaan in de nekspieren, rug- en nekwervels en zelfs in het zenuwstelsel. Soms treden bijhorende klachten zoals nek- en hoofdpijn zelfs pas weken later op, waardoor je maar beter meteen bij een arts langsgaat om een en ander te diagnosticeren. Die pijnklachten kunnen een grote invloed hebben op jouw levensvreugde en kunnen resulteren in andere psychische klachten. Dergelijke pijnklachten kunnen opgenomen worden in de schadeclaim. Weet wel dat het aantonen van (de hoegrootheid van) pijn een moeilijk gebeuren is. Vaak wordt er daarom verwezen naar andere criteria zoals bijvoorbeeld het verlies van levensvreugde, het niet meer met de kinderen kunnen spelen, verdriet en schaamte, depressie, hobby’s die niet meer kunnen uitgeoefend worden, economisch verlies door een stijgend aantal ziektedagen, etc. Vertel onze letselschade juristdaarom altijd concreet hoe jouw leven gewijzigd is sinds het whiplash letsel.

Psychische klachten

Een whiplash letsel gaat bijna altijd samen met psychische en emotionele klachten. Het gaat zelfs zo ver dat verzekeraars al eens durven beweren dat het ‘allemaal tussen de oren zit’. Wat er ook van moge zijn: ook psychische en emotionele schade komt voor vergoeding in aanmerking. Vaak vallen psychische klachten zoals angst, verdriet, schaamte en neerslachtigheid terug te leiden naar het whiplash schadegeval. De begroting van dergelijke klachten in een schadeclaim is vaak niet eenvoudig en wordt dan ook gebaseerd op diverse rechterlijke uitspraken, die variëren op basis van verschillende factoren die we graag nog even aanhalen. Smartengeld berekenen bij whiplash. Jaarlijks krijgen enkele tienduizenden Nederlanders te kampen met whiplash letselschade ten gevolge van een ongeval. Klik hier voor info omtrent het smartengeld

Welke factoren beïnvloeden smartengeld bij whiplash letsel?

De ANWB Smartengeldgids kan een goede leidraad zijn voor het bepalen van de smartengeldvergoeding, maar in de praktijk is dat ook gewoon een vertaling van eerdere gelijksoortige uitspraken door rechtbanken. Het is op basis van die uitspraken dat we weten welke factoren de hoogte van de smartengeldvergoeding kunnen beïnvloeden. Een belangrijke factor is heel vaak de leeftijd van het slachtoffer. Dat is ook logisch: een jonger persoon zal langer moeten leven met de emotionele of fysische pijn en dat ook net gedurende de fleur van zijn of haar leven. In de praktijk is een jongere leeftijd zo goed als altijd een grond om een hogere smartengeldvergoeding toe te kennen, althans als het ook verband houdt met de impact van het letsel. Dat laatste is immers ook belangrijk, waarbij de duur een minstens even cruciale factor weet te zijn. Hierbij  hebben we het onder andere over de duur van de ongemakken, de duur van het ziekenhuisverblijf en de hersteltijd. In het geval van pijn houdt men rekening met “hoe erg de pijn is of was”. Zoals eerder gezegd is dat erg subjectief en is het heel moeilijk om dat aan de hand van objectieve criteria vast te stellen. Natuurlijk zal er wel een verschil zijn tussen bijvoorbeeld een lichte hoofdpijn en aanhoudende rug- en nekpijn. Daar zal dan ook rekening mee gehouden worden tijdens het bepalen van de smartengeldvergoeding. Medische verslagen moeten toch voor de nodige objectiviteit dienen te zorgen. Als je jezelf een idee wilt vormen van de hoogte van de smartengeldvergoedingen, kan je altijd eens een kijkje nemen in de ANWB Smartengeldgids. Toch moet ook dit instrument louter gezien worden als een gids en zeker niet als een juridisch bindend hulpmiddel. Ook dat kunnen we niet voldoende benadrukken.

Twee voorbeelden

Om toch even aan te tonen welke smartengeldvergoeding verwacht kan worden, geven wij alvast twee voorbeelden mee die we kennen uit de juridische praktijk. Zo was er bijvoorbeeld een vrouwelijk slachtoffer met een whiplash letsel. Zij ervaarde uiteenlopende beperkingen in haar professionele werkzaamheden en ervaarde ook pijn bij het tillen, duwen en bij het draaien van het hoofd. Ze had tevens ook moeilijkheden om zich te concentreren en had duidelijke vermoeidheidsklachten. Die laatste klachten zouden intussen afgenomen zijn en een en ander zat in een helende lijn. Er werd een smartengeldvergoeding van 4.500 euro toegekend. Dat de smartengeldvergoeding ook hoger kan zijn, dat merken we aan een uitspraak van de rechtbank te Zwolle. Hier had het slachtoffer last van chronische pijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een snellere vermoeidheid. Het feit dat het slachtoffer niet langer zijn hobby kon uitvoeren is zeker benoemenswaardig. Zijn invaliditeitspercentage bedroeg 24% en er was een zekerheid dat de genoemde klachten blijvend zouden zijn. In dit geval werd een smartengeldvergoeding van 12.000 euro toegekend. Zoals je merkt: de smartengeldvergoeding wordt steeds aangepast op basis van de unieke situatie, waardoor het echt wel specialistenwerk is.

Consulteer zeker een letselschade advocaat

Een whiplash letsel is altijd een moeilijke zaak. Niet alleen worden de gezondheidsklachten van een whiplash vaak betwist, bovendien zijn ze ook niet altijd even makkelijk aan te tonen. Nog meer dan bij andere schadegevallen is de kans op procederen vrij groot, waardoor een gespecialiseerde en goede letselschade advocaat zich altijd wel opdringt. De letselschade advocaat zal doorverwijzen naar specialisten en op basis hiervan een geschikte smartengeldvergoeding trachten te claimen. De letselschade advocaat ontzorgt je bovendien van verdere akkefietjes en zal bijvoorbeeld zelf contact opnemen met de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dat het nog meer dan elders aangewezen is om te kiezen voor een letselschade advocaat in plaats van een letselschaderegelaar, kan dan ook niet voldoende benadrukt worden.   Lees ook: Wat is een whiplash? Wat te doen bij een whiplash? Wat voel je bij een whiplash? Hoe een whiplash vast te stellen? Hoe lang duurt een whiplash? Hoe herstel je van een whiplash? Wanneer is een whiplash chronisch? Vergoeding bij letselschade door whiplash Letselschade whiplash uitkering
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down