10 meest voorkomende klachten na een kop-staartbotsing

10 meest voorkomende klachten na een kop-staartbotsing

Na een kop-staartbotsing kunnen er heel wat problemen optreden. Meestal blijkt het op korte termijn nog wel mee te vallen. Vaak worden de klachten pas na een paar dagen duidelijk. Moet ik me zorgen maken? Moet ik stappen ondernemen? Het antwoord op die laatste vraag is volmondig: ja. Bij letselschade klachten ga je steeds langs bij een arts en laat je de noodzakelijke medische vaststellingen doen. Wij geven een overzicht van de tien door SAP Letselschade Advocaten meest gehoorde klachten na een kop-staartbotsing.

# 1. Een stijve nek

Ten gevolge van de impact maakt het hoofd een forse slingerbeweging die, door de gordel, opnieuw even abrupt tot stilstand wordt gebracht. Nekpijn bij een kop-staartbotsing is dan ook helemaal niet ongewoon. Vaak zal die nekpijn gepaard gaan met een beperking in de bewegingsvrijheid. Soms gaat die nekpijn al na enkele uren over, andere keren kan het een symptoom zijn van een whiplash letsel. Om die reden is het dan ook altijd aangeraden om de stijve nek duidelijk te vermelden op het schadeformulier en meteen een arts te contacteren.

Vergoeding bij letselschade door whiplash. Een whiplash is niet alleen fysisch een pijnlijke schade, maar kan ook op emotioneel en psychisch vlak de nodige impact hebben. Lees hier wat de vergoeding kan zijn.


# 2. Hoofdpijn

Deze klacht gaat samen met de vorige en ontstaat meestal op een gelijkaardige manier. Ook hier kan het een signaal zijn een whiplash letsel maar kan het daarentegen een stuk onschuldiger zijn. Is de hoofdpijn ontstaan ten gevolge van een impact? Dan is er het risico op een hersenschudding en/of een hersenletsel. Hier is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch onderzoek te ondergaan.

# 3. Oorsuizen

Oorsuizen komt wel vaker voor na een kop-staartbotsing. Het kan gaan om subtiele sis- of fluittonen maar soms gaat het naar harde pieptonen of bromgeluiden. Het oorsuizen kan eveneens in één of in twee oren voor last zorgen. Vaak is het oorsuizen tijdelijk. Soms kan er sprake zijn van een permanente beschadiging en is chronische tinnitus het gevolg.

# 4. Rugpijn

Bij een achterwaartse impact is rugpijn niet verwonderlijk. Vaak ontstaat de rugpijn door een verrekking van de spieren in de rug. De rugpijn is vaak heel hinderlijk en zal de mobiliteit verhinderen. Bij hevige rugpijn kan het mogelijks gaan om een beschadiging van de ruggenwervels. Zo’n beschadiging kan grote gevolgen hebben. Ook bij rugpijn ga je daarom maar beter zo snel mogelijk langs bij een medisch specialist.

# 5. Vreemd gevoel in de vingers

Deze klacht zien we wel vaker eens terugkomen in patiëntendossiers: het vreemd gevoel in de vingers en de handen. Vaak is het een tintelend en prikkelend gevoel dat een beetje doet denken aan de transient paresthesia (een “slapend” hand). Deze klacht ontstaat meestal ten gevolge van een beschadiging of knelling van de zenuwen ten gevolge van het verkeersongeval.

# 6. Schouderpijn

Schouderpijn is een veelgenoemde klacht na een kop-staartbotsing. Toch plaatsen we ‘m op plaats zes. Het is immers lang niet altijd duidelijk of het wel gaat om schouderpijn of eerder om de uitstraling van de nekpijn. Schouderpijn hoeft vaak nog niet meteen een kopzorg te zijn, maar kan toch duiden op een cruciale kwetsuur. Denk bijvoorbeeld aan een beschadiging van het schoudergewricht of aan een whiplash letsel.

# 7. Misselijkheid

Misselijkheid is na een kop-staartbotsing niet ongewoon. Soms houdt het rechtstreeks verband met de impact zelf of kan de kracht van de gordel een rol spelen. In andere gevallen ontstaat de misselijkheid eerder ten gevolge van de stresserende situatie.

# 8. Duizeligheid

Ook duizeligheid is een veelgehoorde klacht bij een kop-staartbotsing. Duizeligheid kan vele betekenissen hebben. Het kan een gevolg zijn van de vele gedachten die door je hoofd gaan en kan eerder van psychische aard zijn. Toch kan het ook wijzen op een hersenschudding of andere problemen.

# 9. Cognitieve problemen

Ten gevolge van het ongeval kan er sprake zijn van cognitieve stoornissen. Zo zal je je misschien weinig van het ongeval herinneren, heb je problemen met het concentreren, voel je je moe of kan je maar moeilijk zaken onthouden. Bij cognitieve problemen laat je je altijd onderzoeken door een medisch deskundige.

# 10. Angst

Een minstens even belangrijke klacht: angst. Psychische klachten worden nog te vaak genegeerd terwijl je niks hebt om je over te schamen. Een kop-staartbotsing kan angstgevoelens veroorzaken en daar hoeft niks mis mee te zijn. Wat als mijn kinderen op de achterbank zaten? Wat als dat een vrachtwagen was? Durf ook over die angstgevoelens te spreken en laat ook hier de nodige vaststellingen doen. Dergelijke gevoelens kunnen eventueel het recht openen op een smartengeldvergoeding.

Ik herken deze klachten!

Als dat zo is, dan ga je in de eerste plaats langs bij een arts. Bovendien adviseren wij om bij letselschade steeds een letselschade advocaat in te schakelen. Bij SAP Letselschade Advocaten staan we alvast voor jou klaar. Tijdens een vrijblijvend intake gesprek kunnen we een en ander voor jou toelichten. Contacteer ons voor een gratis eerste afspraak.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down