Op de fiets of als voetganger aangereden door een scooter, wat nu?

Op de fiets of als voetganger aangereden door een scooter, wat nu?

Als u als fietser of voetganger bent aangereden door een scooter en hierbij letselschade heeft opgelopen, heeft u bijna altijd recht op vergoeding van deze schade. Zelfs als u een verkeersfout heeft gemaakt, is de scooterrijder bijna altijd verplicht om minstens 50% van uw schade te vergoeden. Voetgangers en fietsers worden namelijk gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers en worden hierdoor door de wet extra beschermd. 

Wat te doen direct na de aanrijding

Het belangrijkste is dat u na de aanrijding eerst uzelf en eventuele anderen in veiligheid brengt. Wanneer u dat heeft gedaan is het zaak om ter plaatse zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Vraag de scooterrijder naar zijn naam, telefoonnummer en adres en controleer deze indien mogelijk aan de hand van zijn rijbewijs of ander ID-bewijs. Als er getuigen van het ongeval zijn, is het verstandig om ook de namen en contactgegevens van hen te noteren. Zij kunnen uw zaak versterken door objectief te verklaren wat er is gebeurd. Tot slot doet u er goed aan om direct foto’s te maken van uw schade, uw verwondingen en de situatie van het ongeval. Als u hier niet toe in staat bent kunt u dit ook aan eventuele omstanders vragen.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding tussen een scooter en voetganger of fietser?

Zoals gezegd worden voetgangers en fietsers in de wet extra beschermd omdat zij als kwetsbare verkeersdeelnemers worden gezien. Dit is geregeld in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Op grond van dit wetsartikel is de eigenaar van een gemotoriseerd voertuig (in dit geval de scooter) altijd voor minimaal 50% aansprakelijk wanneer een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer heeft plaatsgevonden. Als u bent aangereden en u niets te verwijten valt omdat u zich aan alle verkeersregels heeft gehouden, is de scooterrijder vanzelfsprekend voor 100% aansprakelijk voor uw schade. Maar ook als u onoplettend bent geweest en/of meerdere verkeersovertredingen heeft begaan en de aanrijding hier een gevolg van was, is de scooterrijder dus in veruit de meeste gevallen verplicht om ministens 50% van uw schade te vergoeden.

Op deze hoofdregel bestaat één uitzondering: als sprake is van overmacht aan de kant van de bestuurder van de scooter is hij niet aansprakelijk voor de letselschade van de voetganger of fietser. Van overmacht is alleen sprake als de voetganger of fietser opzettelijk of met aangrenzende roekeloosheid verkeersfouten heeft begaan. Dit wordt echter alleen maar in zeer uitzonderlijke gevallen aangenomen. 

Wat kan ik claimen nadat ik aangereden ben door een scooter?

Er zijn verschillende dingen die je kunt claimen na een ongeval met een scooter. Eigenlijk gaat het om alle kosten die je nu gemaakt hebt, maar niet gemaakt zou hebben als het verkeersongeluk niet gebeurd was. Dit zijn hele duidelijke dingen, zoals bijvoorbeeld de kosten om je fiets te repareren. Of je zonnebril die door het ongeval met de scooter kapot gegaan is. Net als de kleren die je aanhad die nu misschien gescheurd zijn, of het kapotte beeldscherm van je telefoon. Maar ook dingen waar je misschien minder snel aan denkt kun je vaak claimen. Zo heb je ook recht op het geld dat je misloopt aan salaris omdat je misschien minder kan werken of vrije dagen op moet nemen om te herstellen. Het kan ook zijn dat je een opleiding doet, maar dat je vertraging oploopt door het ongeval. Als dat zo is kun je daar ook een compensatie voor claimen.

Uiteraard heb je ook recht op medische kosten die je moet maken als gevolg van het ongeval. Daarnaast bestaat er smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat je is aangedaan. Dit is dus niet iets waar je bonnetjes voor in kunt leveren, maar is een soort tegemoetkoming en erkenning van jouw verdriet. Dit zijn alleen voorbeelden van kosten die je kunt claimen na een ongeluk met een scooter. Er is in bijna alle gevallen meer mogelijk. Als je wilt weten hoe dat in jouw geval zit, kun je het best contact opnemen met een letselschade advocaat. Die weten precies hoe het werkt en waar je recht op hebt. Dat scheelt je zelf een hoop uitzoekwerk en stress. En het zou toch zonde zijn als je er later achter komt dat je misschien wel meer compensatie had kunnen krijgen.

Kinderen jonger dan 14 jaar aangereden door een scooter

Als de voetganger of fietser die is aangereden door de scooter jonger is dan 14 jaar, zal de bestuurder van de scooter bijna altijd 100% van de schade dienen te vergoeden. Voor kinderen gelden namelijk andere regels omdat zij nog geen goed ontwikkeld verkeersinzicht hebben en zich daardoor soms onvoorspelbaar kunnen gedragen. Dus ook in het geval waarin het kind ernstige verkeersfouten heeft gemaakt en de scooterrijder geen enkel verwijt valt te maken, is de scooterrijder volledig aansprakelijk. Dit is alleen anders als de bestuurder kan bewijzen dat het kind het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt. Dit is echter zeer lastig te bewijzen en wordt bijna nooit door de rechter aangenomen.

De bestuurder van de scooter na een ongeval aansprakelijk stellen

Om je schade te kunnen claimen bij de bestuurder van de scooter die het ongeval veroorzaakt heeft, moet je deze bestuurder aansprakelijk stellen. Dit doe je door een aansprakelijkheidsbrief te sturen. Als je deze brief stuurt, moet je ook in de brief vragen of de bestuurder van de scooter de brief door wil sturen naar de aansprakelijkheidsverzekeraar. Dit moet (het liefst) binnen één week gebeuren. De brief die je stuurt moet ondertekend worden door jou en aangetekend verstuurd worden.

In de brief beschrijf je verder het ongeval; wat er gebeurd is, de datum en dat je de ander met deze brief aansprakelijk stelt. Een letselschade advocaat kan je helpen met het opstellen van deze brief.

De bestuurder van de scooter is doorgereden na het ongeval met de scooter

Aangereden worden door een scooter of een ongeluk krijgen waar een scooter bij betrokken is, is hoe dan ook vervelend. Het wordt allemaal nog vervelender en lastiger als de bestuurder van de scooter doorrijdt. Je kunt dan geen gegevens uitwisselen. In het ergste geval heb je zelfs niemand die je kan helpen. Wat kun je doen na een ongeval met een scooter als de bestuurder is doorgereden?

Als er getuigen zijn (mensen die het ongeval hebben zien gebeuren) is het belangrijk om hun gegevens te vragen. Zo kunnen deze getuigen later nog benaderd worden voor vragen tijdens het onderzoek. Ook is het zo dat het Waarborgfonds Motorverkeer bestaat. Bij dit Waarborgfonds kun je alsnog je schade vergoed krijgen, ook al weet je niet wie het ongeluk veroorzaakt heeft. Om bij het Waarborgfonds een vergoeding te kunnen krijgen, moet je wel twee schriftelijke verklaringen hebben van getuigen. In deze verklaring beschrijven de getuigen wat er gebeurd is. Het Waarborgfonds Motorverkeer is speciaal voor dit soort gevallen opgericht.

Naast de getuigenverklaringen waar in staat wat er gebeurd is, is het goed om aan deze getuigen te vragen of zij het kenteken van de scooter hebben gezien en onthouden. Ook kun je om je heen kijken of er misschien camera’s op de plek van het ongeval gericht zijn. Altijd, dus ook wanneer de bestuurder van de scooter doorgereden is, is het goed om foto’s te maken van de plek van het ongeval. Verder gelden bij een ongeval waar de bestuurder doorgereden is dezelfde tips als bij ieder ander ongeval.

                Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer bestaat om ervoor te zorgen dat ook mensen die na een verkeersongeval met een motorvoertuig niet bij de verzekeraar terecht kunnen, toch een vergoeding kunnen krijgen. Je kunt bij voorbeeld niet bij je eigen verzekeraar terecht wanneer degene die het ongeval veroorzaakt heeft is doorgereden, niet verzekerd was of in een gestolen voertuig reed tijdens het ongeval. Als de dader van het ongeval onbekend is, heb je een eigen risico van €250, in de andere gevallen is dat niet zo. Per geval zijn er verschillende vervolgstappen. Welke stappen je moet nemen kun je vinden in de brochure van het Waarborgfonds Motorverkeer. Brochure kun je bijvoorbeeld vinden via de website van de Rijksoverheid.

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in

 Als u als voetganger of op de fiets bent aangereden door een scooter heeft u dus in veruit de meeste gevallen recht op vergoeding van (een deel van uw) schade. Met de deskundige hulp van een letselschade advocaat weet u zeker dat al uw (financiële) belangen op een correcte wijze worden behartigd, terwijl u zich volledig kan richten op uw herstel. In de wet is vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen zijn er voor u als slachtoffer dus geen kosten verbonden aan het inschakelen van een letselschade advocaat.