Smartengeld na auto-ongeluk: drie voorbeelden

Smartengeld na auto-ongeluk: drie voorbeelden

Verkeersongevallen kunnen een grote impact hebben. Letterlijk en figuurlijk. Zo zal het slachtoffer misschien nooit meer de oude worden. Hoe dan ook kan het slachtoffer een schadevergoeding vorderen indien de andere partij aansprakelijk is voor de schade. In die schadevergoeding zal altijd ook de schadepost ‘smartengeld’ begrepen zitten. Maar wat is dat nu net, zo’n smartengeldvergoeding? En hoe hoog kan zo’n vergoeding oplopen? Wij geven een kort woordje uitleg en gaan verder met drie jurisprudentiële voorbeelden.

Wat is het smartengeld?

Het smartengeld is eigenlijk de vergoeding voor de immateriële schade van het slachtoffer. Het gaat om schade die niet meetbaar is in vermogensrechtelijke voor- of nadelen. Denk bijvoorbeeld aan pijnschade, emotionele schade of esthetische schade. Zo is de schade van gedeeltelijke blindheid groter dan louter de samenvoeging van de medische kosten en de kostprijs van een bril: de gedeeltelijke blindheid heeft ook gevolgen voor het emotioneel welzijn van de mens. Het smartengeld tracht die schadegroep geldelijk te compenseren. Ook het slachtoffer van een verkeersongevalkan dus beroep doen op het smartengeld. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het slachtoffer de smart voldoende aannemelijk kan maken, bijvoorbeeld door zich te beroepen op onderzoeken van de therapeut.

Smartengeld na auto-ongeluk voorbeeld 1: ongeval met dronken tegenpartij

Een vrouw raakt betrokken in een auto-ongeluk waarbij de andere bestuurder dronken is. De aansprakelijkheid komt volledig bij de dronken bestuurder te liggen. De vrouw zelf heeft ten gevolge van het ongeval een gebroken kaak en fracturen in haar beide benen en heupen. Ze bevindt zich gedurende twee weken op intensive care, waarbij ze gedurende drie dagen in coma wordt gehouden. Ook nadien moet ze nog zes weken hulp krijgen van een beademingsapparaat. Gedurende een jaar kon ze alleen nog lopen op krukken. Ook de blijvende letselschade is groot: chronische hoofdpijn, voortdurende beenpijn, concentratieproblemen, vele littekens en beperkte mobiliteit zijn het gevolg. Ze krijgt een smartengeldvergoeding toegewezen van 11.345 euro.

Smartengeld na auto-ongeluk voorbeeld 2: whiplash en psychische klachten

Bij dit voorbeeld wordt een man aangereden door een ander motorrijtuig. De man heeft te kampen met ernstige hoofd- en nekpijn. Na verloop van tijd resulteren de vele whiplash klachten ook in depressieve gevoelens, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en vermoeidheid. In eerste instantie kende de rechter hem een smartengeldvergoeding van 10.000 euro toe. De verzekeraar ging daar echter niet mee akkoord en betwistte het verband tussen de psychische klachten en de whiplash. De rechter velde opnieuw een oordeel en besloot dat de verzekeraar bedrijfsregeling 15 (informatieverstrekking bij letselschade) had geschonden. Na de nieuwe beoordeling werd de smartengeldvergoeding opgetrokken tot 15.000 euro.

Smartengeld na auto-ongeluk voorbeeld 3: hoge dwarslaesie

Een laatste voorbeeld toont aan hoe ernstig de gevolgen van een verkeersongeval kunnen zijn. Hierbij raakt een man ten gevolge van een verkeersongeval goeddeels verlamd. Zo is de man 100 % incontinent en leeft hij in een rolstoel zonder nog in staat te zijn om zich zelfstandig te verplaatsen. Hij diende negen weken in het ziekenhuis opgenomen te worden en verbleef nadien achttien maanden in het revalidatiecentrum. De man heeft voortdurende zorg nodig. Gelet op de jonge leeftijd van het slachtoffer (26 jaar), kent de rechter hem een smartengeldvergoeding van 90.756 euro toe.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down