Een juridisch adviesbureau inschakelen – een goed idee?

Een juridisch adviesbureau inschakelen – een goed idee?

Je kunt door veel verschillende oorzaken met juridische problemen te maken krijgen. Het oplopen van letsel is één van deze oorzaken. Je kunt letsel oplopen door een verkeersongeval, maar ook door bijvoorbeeld een medische fout of na seksueel misbruik. We horen mensen vaak vragen waarom ze een advocatenbureau in zouden schakelen als er ook juridische adviesbureaus zijn. Mensen vinden een advocaat vaak veel duurder klinken dan een juridisch adviseur (een juridisch adviseur en een jurist zijn hetzelfde). Ook wordt er wel eens gedacht dat hun probleem niet groot genoeg is voor een advocaat. Je gaat toch alleen naar een advocaat als je iets heel ergs is overkomen?

Het korte antwoord op al deze vragen is: nee. Een advocaat hoeft absoluut niet duurder te zijn dan een juridisch adviesbureau. Advocaten kunnen je ook heel goed bijstaan bij zaken waarvan jij denkt dat ze niet zo groot zijn. Eigenlijk is een advocaat vaak juist een betere keus dan een juridisch adviesbureau.

Waar kun je terecht?

In Nederland zijn er een hoop verschillende juridische adviesbureaus. Een van de bekendste is Het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket is een adviesbureau dat opgezet is door de Rijksoverheid. De website van Het Juridisch Loket heeft onder andere voorbeeldbrieven voor verschillende situaties. Ook hebben ze door het hele land vestigingen waar je zonder afspraak binnen kunt lopen.  De website zelf geeft informatie over veelgestelde juridische vragen. Hierbij kun je denken aan informatie over schulden, burenruzies, familiesituaties en arbeidscontracten.

Naast Het Juridisch Loket zijn er veel verschillende juridische adviesbureaus verspreid over het hele land. Deze bureaus kunnen advies geven en helpen bij juridische problemen. Tot slot zijn er advocaten kantoren.

Wat is een juridisch adviesbureau?

Bij een juridisch adviesbureau werken juridisch adviseurs. Een juridisch adviseur biedt rechtshulp aan. Dit wordt ook wel juridische dienstverlening genoemd. Het betekent dat hij of zij je bij kan staan als je juridische problemen (problemen met of vragen over de wet) hebt. Een juridisch adviseur biedt deze hulp over het algemeen aan aan iedereen die dat nodig heeft. Je kunt dus naar een juridisch adviesbureau als particulier, maar ook als bedrijf, vereniging of andere organisatie. Juridische adviesbureaus zijn er in alle maten. Er zijn juridisch adviseurs die als zelfstandige werken. En er zijn ook bureaus waar meer dan vijftig juridisch adviseurs in dienst zijn.

Advocatenbureau of juridisch adviesbureau

Het grootste verschil tussen een advocatenbureau (of advocaten kantoor) en een juridisch adviesbureau is dat er bij de laatste geen advocaten in dienst zijn. Hier werken juristen. Iedereen die een universitaire rechtenstudie heeft afgerond is jurist. Als je besluit een juridisch adviesbureau in te schakelen, kom je in aanraking met juristen. Je wordt dan ook bijgestaan door een jurist. Als je een advocatenkantoor inschakelt, word je bijgestaan door een advocaat. Een advocaat heeft na zijn of haar rechtenstudie ook nog de beroepsopleiding tot advocaat gevolgd. Als onderdeel van deze beroepsopleiding loopt de toekomstige advocaat stage bij een advocatenbureau. Zo kan hij voordat hij advocaat is al meekijken met advocaten. Het beroep van juridisch adviseur is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen die dat wil zichzelf een juridisch adviseur kan noemen. Over het algemeen hebben juridisch adviseurs wel een opleiding die te maken heeft met Nederlands Recht gevolgd. Dit geldt zeker voor de juridisch adviseurs die in dienst zijn van een juridisch adviesbureau. Toch hoeft het dus niet per se. Het beroep van advocaat is wel beschermd. Je mag dus pas zeggen dat je advocaat bent als je ook daadwerkelijk de (extra) beroepsopleiding tot advocaat afgerond hebt.

Toegevoegde waarde van een advocaat

Een advocaat heeft dus meer kennis gekregen door een extra opleiding dan een jurist. Ook moeten advocaten ieder jaar opleidingen blijven volgen. Zo blijven ze op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Voor medewerkers van een juridisch adviesbureau zijn die jaarlijkse opleidingen niet verplicht. Bij advocaten heb je dus meer zekerheid dat ze zich inderdaad blijven ontwikkelen. Een andere, zeer belangrijke, toegevoegde waarde is dat een advocaat mag procederen. Dit betekent dat een advocaat naar de rechter mag gaan om de rechtbank bij de zaak te betrekken. Het is niet zo dat een advocaat altijd naar een rechtbank gaat. Het is natuurlijk niet altijd nodig om naar een rechtbank te gaan. Vaak kunnen zaken ook zonder rechter opgelost worden. Maar als je bijvoorbeeld een bedrijfsongeval hebt gehad en jij en jouw werkgever hebben een heel ander standpunt, dan kan het soms nodig zijn. Dit geldt natuurlijk ook bij andere soorten ongevallen en letsel. Een juridisch adviesbureau kan je dan niet verder helpen.

Concrete voordelen van een advocaat boven een jurist (werkzaam bij een juridisch adviesbureau)

Iedere advocaat is een jurist, maar een jurist is geen advocaat. Dat klinkt misschien een beetje vaag of onduidelijk. Toch zijn er duidelijke punten waaruit blijkt dat een advocaat vaak een verstandigere keus is dan een juridisch adviseur. Concreet heeft een advocaat de volgende voordelen boven een jurist:

  1. Een advocaat kan bij de rechter een procedure starten
  2. ‘advocaat’ is een beschermde titel: er zijn strengen kwaliteitseisen
  3. Een advocaat heeft een extra opleiding gedaan
  4. Een advocaat heeft ieder jaar verplichte bijscholing

Een advocaat heeft meestal dus meer expertise, kennis en proceservaring dan een jurist die je bij zal staan wanneer je een juridisch adviesbureau in wilt schakelen. Ook is er meer controle op de kennis die een advocaat moet hebben en de kwaliteit die hij moet leveren dan bij een juridisch adviseur (of jurist).

Waarom zou je een juridisch adviesbureau of advocatenkantoor inschakelen?

De meeste mensen krijgen in hun leven niet zo vaak te maken met letsel of juridische problemen. Gelukkig maar. Toch hangt hier een nadeel aan wanneer het wel een keer gebeurt: je bent niet bekend met de situatie waar je in terecht komt. Omdat je niet weet wat er allemaal op je af komt kan het erg overweldigend zijn. Je kunt dan een juridisch adviesbureau inschakelen of naar een advocatenbureau gaan. Zij kunnen je helpen om duidelijk te krijgen hoe het proces in elkaar zit. Ze vertellen je wat je verder nog kunt verwachten. Ook zorgen zij ervoor dat jij je niet bezig hoeft te houden met alle officiële, lastige dingen. Zo kun je je volledig focussen op je herstel.

SAP letselschade advocaten in plaats van een juridisch adviesbureau

Al met al zijn er dus een hoop mogelijkheden om juridische hulp te krijgen. In het begin lijkt een juridisch adviesbureau inschakelen misschien als de beste optie. Toch is het goed om te bedenken dat iedere juridische kwestie misschien verder kan ontwikkelen dan je gedacht had. Als je dan naar de rechter wilt om te procederen, heb je niet zoveel aan een juridisch adviesbureau als aan een advocatenkantoor. Bij een advocaat heb je de zekerheid van kennis die bijgehouden is, de mogelijkheid om naar de rechter te gaan en het is absoluut niet per se duurder. Eigenlijk is een advocaat altijd de betere en meest veilige keuze. Bij SAP letselschade advocaten werken alleen maar letselschade advocaten. Dat zijn advocaten die ook nog eens gespecialiseerd zijn in letselschade zaken. Wil jij weten wat een letselschade advocaat van SAP voor jou kan doen? Dan kun je vrijblijvend en gratis contact opnemen. Je wordt teruggebeld door een van onze advocaten en jullie kunnen samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.