Hulp van een advocaat

Hulp van een advocaat

Er bestaat best wat onduidelijkheid over wanneer je een advocaat nodig hebt. In de media is een advocaat of advocatenbureau vaak gekoppeld aan zware misdaad. De bekende advocaten die je op televisie ziet en van gezicht herkend, zijn ook voornamelijk strafrechtadvocaten. Maar in heel veel andere gevallen kan een advocaat je ook erg helpen.

Wanneer kan een advocaat helpen?

Er zijn heel veel situaties waarin een advocaat je kan helpen. Vaak zijn dit situatie waar je maar één keer in je leven mee te maken krijgt. Hierdoor weet je zelf niet zo goed wat er speelt en wat er nog komen gaat. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verkeersongeval. Of een echtscheiding of ontslag. Of je komt erachter dat je een beroepsziekte hebt. Een advocaat heeft dezelfde soort situaties vaker bij de hand. Hij of zij kan je dan ook goed bijstaan en je zorgen wegnemen. Soms heb je de advocaat echt nodig, omdat je zelf bepaalde dingen gewoon niet kunt.

Wat doet een advocaat?

Je kunt een advocaat nodig hebben omdat je een rechtszaak wil beginnen. Maar dit is niet de enige reden om een advocaat te bellen. Een advocaat kan ook alleen advies geven. Of je kunt aan een advocaat vragen te onderhandelen met de andere partij. Ook wanneer je niet zelf een rechtszaak wil beginnen, maar iemand een rechtszaak tegen jou is begonnen, kun je een advocaat goed gebruiken. Eigenlijk is de kennis die een advocaat heeft over de situatie waar jij in zit de reden om er een in te schakelen. Zo kan de advocaat zich richten op alle moeilijke juridische dingen en ervoor zorgen dat jij alles krijgt waar je recht op hebt. Jij kunt je zelf dan richten op je herstel.

Een advocaat kiezen

Als je besloten hebt dat je een advocaat nodig hebt, wil je de beste die je kunt vinden. Je wilt zo goed mogelijk geholpen worden. In Nederland zijn op dit moment ruim 18.000 advocaten ingeschreven. Er zijn verschillende manieren waarop je een passende advocaat kunt vinden:

  1. Via-via. Het is prettig als je vooraf al weet hoe iemand is. Natuurlijk hoop je voor niemand in je omgeving dat ze ooit een advocaat nodig hebben, maar als het wel zo is kan dat voor jou handig zijn. Het is aan te raden om bij bekenden na te vragen of zij goede ervaringen met een bepaalde advocaat hebben.

  2. Specifieke zoekmachine. De zoekmachine ‘Zoek een advocaat’ bevat alle advocaten die in Nederland ingeschreven zijn. Je kunt hier zoeken op onderwerp, rechtsgebied, plaatsnaam, kantoor of op de naam van een specifieke advocaat.

  3. Algemene zoekmachine/Google. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf op internet op zoek te gaan. Het voordeel hiervan is dat je vaak direct de reviews van het advocatenkantoor of de betreffende advocaat ziet. Het nadeel is dat er op internet zoveel te vinden is, dat je de weg gemakkelijk kunt verliezen in je zoektocht.

Wat kost een advocaat?

Advocaten hebben de naam heel duur te zijn. Soms besluiten mensen zelfs om geen contact op te nemen met een advocatenkantoor uit angst voor de kosten. Dit is vaak een onnodige angst. Bij veel advocatenkantoren geldt: het eerste belletje is gratis. Vaak kost het vervolg wel geld. Dit zijn kosten voor de advocaat, maar ook andere kosten. Het is belangrijk hier in een eerste gesprek met een advocaat goed naar te vragen. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, worden deze kosten meestal allemaal vergoed. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een letselschade situatie, dan is degene die aansprakelijk is voor het ongeval ook aansprakelijk voor de kosten. In zo’n geval kost het juridische proces je als slachtoffer vaak niks.

Als je een advocaat niet kunt betalen

Het kan zijn dat je geen rechtsbijstandsverzekering hebt, maar ook niet het geld om juridische hulp te betalen. Dan bestaat er gefinancierde rechtsbijstand. Gefinancierde rechtsbijstand wordt ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Jouw advocaat kan gesubsidieerde rechtsbijstand voor jou aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Als je de gesubsidieerde rechtsbijstand toegewezen krijgt, betekent dat dat je zelf een eigen bijdrage betaalt en dat de rest wordt aangevuld. Er gelden een hoop voorwaarden voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Zo hangt het onder andere af van de hoogte van je inkomen en hoeveel geld je op de bank hebt staan. Nadat jouw advocaat de aanvraag heeft gedaan, beslist de Raad of je in aanmerking komt voor de vergoeding.

Letselschade advocaat

Vaak heeft een advocaten kantoor een specialisatie. Zo zijn er kantoren voor arbeidsrecht of familierecht. Ook zijn er specialistische advocaten kantoren voor letselschade. Een advocaat die een specialisatie heeft, heeft meer kennis over dit specifieke soort recht. Het is aan te raden om een advocaat te benaderen die gespecialiseerd is in hetgeen wat je zoekt.

Wat als ik niet tevreden ben over mijn advocaat?

Het is altijd het beste om met je advocaat in gesprek te gaan op het moment dat je het niet eens bent met hoe dingen lopen. Als dit niet werkt, kun je een klacht indienen bij het advocatenkantoor. Ieder advocatenkantoor heeft een kantoorklachtenregeling. Hierin staat beschreven hoe er met klachten omgegaan wordt. Als dit nog niet tot een oplossing komt, is er de Geschillencommissie Advocatuur. Die commissie kan je verder helpen.

Het Juridisch Loket

Soms weet je nog niet zo goed waar je met een juridisch probleem het best heen kunt gaan. Als je een laag inkomen hebt kun je dan aankloppen bij het Juridisch Loket. Een werknemer van het Juridisch Loket kijkt dan samen met jou naar jouw situatie. Zo kun je bepalen of het nodig of verstandig is om de hulp van een advocaat te zoeken. Ook kijken ze daar al direct met je of je de advocaat zelf kunt betalen of niet. Als blijkt dat een advocaat de beste optie is, schrijven ze bij het Juridisch Loket een verwijsbrief voor je. Met deze verwijsbrief krijg je korting op de eigen bijdrage. Bij het Juridisch Loket kennen ze ook veel advocaten en advocaten kantoren in de regio. Ze kunnen je op die manier passende advocaten aanraden. Op dit moment (april 2023) heeft het Juridisch Loket 55 vestigingen verspreid door heel Nederland. Er is er dus altijd eentje in de buurt, ook als je niet in een grote stad woont.

Ik heb een letselschade advocaat nodig

Denk je na het lezen van deze pagina: ‘’Ja, ik heb inderdaad een letselschade advocaat nodig’’, of ‘’Ik zou graag willen weten wat een letselschade advocaat voor mij kan doen’’, dan kun je heel gemakkelijk contact opnemen. Zoals eerder beschreven is ook bij SAP Letselschade Advocaten het eerste contact gratis en volledig vrijblijvend. Als je het contactformulier invult, kun je zelf kiezen of je het liefst via email contact hebt of telefonisch. Je kunt ons zelfs appen.

Een advocaat van SAP is niet zomaar een advocaat. Ze zijn allemaal gespecialiseerde letselschade advocaten. Op deze manier kunnen zij jou zo goed mogelijk helpen en krijg jij de kans om je te richten op je toekomst en je herstel.