Tips voor de juiste advocaat bij letselschade: zo herken je ‘m!

Tips voor de juiste advocaat bij letselschade: zo herken je ‘m!


Als je iets overkomt, wil je zo goed mogelijk geholpen worden. Heb je een gaatje in je kies? Dan wil je de beste tandarts. Stopt je hond maar niet met overgeven? Dan wil je met hem of haar naar de beste dierenarts. Ben je in een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander ongeluk terecht gekomen? Dan wil je het beste geholpen worden met je letsel en met de schade. Dan heb je de beste letselschade advocaat nodig. Het liefst wil je geholpen worden door de beste advocaten van Nederland.

Maar hoe weet je wie dat zijn? Veel mensen hebben maar een keer in hun leven een ongeluk waarbij ze letsel oplopen. En gelukkig maar! Dit betekent alleen wel dat je niet van eerdere ervaringen uit kunt gaan. De meeste mensen kennen ook niet iemand die al een keer een letselschade advocaat nodig gehad heeft. Dan kun je dus ook niet op basis van de ervaringen van anderen je keus maken voor de beste advocaat van Nederland.

Om je te helpen bij de keus voor een goede advocaat bij letselschade, hier een paar tips.

Tip 1: gespecialiseerde letselschade advocaten

Kies steeds voor een letselschade advocaat. Er zijn verschillende soorten advocaten, het is belangrijk om de advocaat met de juiste specialisatie te zoeken. Daarnaast zijn er juristen en advocaten. Ja, logisch. Een letselschade advocaat is ook een jurist, maar een jurist is geen advocaat. Natuurlijk zijn er ook gelijkenissen tussen letselschade advocaten en letselschade juristen. Toch zijn er ook een paar grote verschillen. Een van de meest belangrijke verschillen is dat een letselschade advocaat aan meer opleidingseisen moet voldoen. Een letselschade advocaat moet ieder jaar een bepaald aantal punten halen door cursussen en opleidingen. Zo blijft een letselschade advocaat altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook mag een letselschade advocaat een procedure starten bij de rechter. Een jurist mag dit niet. Je kunt meer verschillen tussen een advocaat en een jurist lezen op de pagina hierover op onze website. Om de beste advocaat te vinden, is het dus belangrijk dat je een advocaat vindt en geen jurist. 

Tip 2: de cliënt centraal

 De beste letselschade advocaat plaatst jou, de cliënt, centraal. Dit lijkt een logische tip. Bij een letselschadetraject hoort het immers te gaan om het slachtoffer. Het doel is om voor het slachtoffer alles te bereiken waar hij of zij recht op heeft. Dit kan financieel zijn, maar ook de erkenning van wat er gebeurd is, is vaak heel belangrijk voor het slachtoffer. Misschien vaak zelfs wel belangrijker. Helaas kom je er zelf vaak pas achter of de letselschade advocaat jou centraal zet, als je al met elkaar samenwerkt. Wel kun je vooraf hier een inschatting over maken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld kijken naar het gedrag in een intakegesprek. Of hoe je behandeld wordt als je belt om informatie te vragen. Heb je het gevoel dat de letselschade advocaat echt naar je luistert? Of krijg je het idee een nummertje te zijn en er even snel tussendoor te moeten? Mocht je later in het proces je toch niet prettig voelen bij je eerder gekozen advocaat, dan kun je altijd nog contact opnemen met een ander kantoor. Die kunnen dan jouw zaak overnemen en zo vind jij dan alsnog de beste advocaat voor jouw zaak.

Tip 3: kies voor aanpakkers

 Kies voor een letselschade advocaat die weet van aanpakken De wereld van letselschade, aansprakelijkheid en verzekeraars is heel bijzonder en veelzijdig. Lang niet iedere advocaat vindt daar dan ook eenvoudig zijn weg. Een goede advocaat laat zich kenmerken door zijn ruime expertises, specialismen en connecties. Deze expertise vind je bijvoorbeeld bij een LSA-advocaat. Een LSA-advocaat is een letselschade advocaat die aangesloten is bij beroepsvereniging. Om je daarbij aan te kunnen sluiten moet een letselschade advocaat niet alleen de universitaire studie Rechten afgerond hebben. Hij of zij moet ook minimaal 5 jaar werkzaam zijn als advocaat en de specialisatieopleiding Personenschade aan de Grotius Academie goed afgerond hebben. Daarbij is de advocaat verplicht cursussen te blijven volgen en jaarlijks een kwaliteitsverklaring af te leggen. Bovendien heeft een LSA letselschade advocaat een beroepsgeheim.

Tip 4: kant kiezen

Zorg ervoor dat je een letselschade advocaat kiest die alleen kiest voor het slachtoffer Een klassieke advocaat zal zowel daders als slachtoffers vertegenwoordigen. Natuurlijk niet gelijktijdig. De beste letselschade advocaat kiest er vaak voor om zijn focus enkel en alleen te leggen bij de slachtoffers. Dat zorgt niet alleen voor een ruimere expertise in deze nichemarkt, maar laat de advocaat ook toe om vrijuit te spreken. Het is een gek idee als een gewone advocaat vandaag de rechter zus te vertellen en morgen zo. Door een van de twee kanten te kiezen, is die verwarring niet mogelijk. Een gespecialiseerde advocaat kan steeds trouw blijven aan zijn eigen opinie. Dat maakt de beste letselschade advocaat meteen ook een stuk geloofwaardiger.   

Tip 5: eerlijkheid

Als laatste tip nummer 5: kies voor een letselschade advocaat die eerlijk is. Dit klinkt als iets wat iedere advocaat zou moeten zijn. Helaas zit het in de praktijk heel soms anders. Maar de beste letselschade advocaat vertelt je hoe het zit. Ook als een zaak weinig kans van slagen heeft, zal de advocaat dat dan ook in alle openheid communiceren. Hij is er namelijk om de belangen van de cliënt te behartigen en samen met hem de nodige afwegingen te maken. Toch maar procederen en pogen om intussen een welgevulde factuur op te stellen? Nee, dat kenmerk zal je nooit terugvinden in een goede letselschade advocaat. Maar uiteraard geldt dat ook voor alle andere advocaten. Door jou eerlijk te vertellen wat je kansen zijn en hoe het verloop eruit gaat zien, kunnen jij en de advocaat samen bepalen welke stappen je wel en niet wilt zetten.

Reviews en ervaringen

Om een algemeen beeld te krijgen van een advocatenkantoor, kun je natuurlijk op hun site kijken. Maar wat misschien een beter gevoel geeft, zijn reviews en ervaringen van anderen. Veel advocaten en advocatenkantoren zijn aangesloten bij advocaatscore.nl. Hier kunnen (oud) cliënten een ervaring achterlaten over de advocaat door wie ze bijgestaan zijn. Hier kun jij dan lezen hoe iemand bijvoorbeeld de communicatie vond. Maar ook of hij of zij deze advocaat aan anderen aan zou raden. 

Bij SAP Letselschade Advocaten vinden we al deze vijf punten erg belangrijk. Onze letselschade advocaten zullen zich daar dan ook aan houden. Bovendien zijn alle advocaten die bij SAP Letselschade Advocaten werken, letselschade advocaten. Of ze zijn dat nog niet, maar zijn wel bezig met de opleiding daarvoor. Samen met het ondersteunend personeel doen ze er alles aan om jou goed te adviseren en ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Op Advocaatscore.nl krijgen we van oud-cliënten momenteel een 9.7.

Ben jij ook het slachtoffer geworden van een ongeval? Je kunt altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen. Aan de telefoon bespreekt een van de advocaten in het kort jouw verhaal. Dan kan hij of zij meteen vertellen wat voor eventuele vervolgstappen er mogelijk zijn.