Acht tips om te ontdekken wie er aansprakelijk is bij letselschade

Acht tips om te ontdekken wie er aansprakelijk is bij letselschade

10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is bij letselschade

Men zegt wel eens dat het ene ongeluk het andere roept. Maar ook na twaalf ambachten en dertien ongelukken zal je jezelf nog steeds de aansprakelijkheidsvraag dienen te stellen. Die vraag is nu eenmaal niet onbelangrijk, want het is jouw ticket naar een vergoeding van al jouw schade. Toch is het lang niet altijd eenvoudig om te achterhalen wie die aansprakelijke partij is. Maar wie weet zal jij wel dankzij de onderstaande 10 tips ontdekken wie aansprakelijk is.

# 1. Bestudeer de toepasselijke regels

De eerste van onze 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is, is een heel belangrijke. In de eerste plaats is het namelijk van belang om ook de toepasselijke wetgeving goed te kennen. Zo moet je bij een letsel door dieren niet op zoek gaan naar een dader, maar naar de bezitter van het dier. Of hoef je bij een bedrijfsongeval niet je collega aansprakelijk te stellen. De werkgever kan namelijk aansprakelijk zijn. Kennis van de toepasselijke regels en wetgeving maakt het eenvoudiger om te ontdekken wie al dan niet aansprakelijk is voor jouw letselschade.

# 2. Vraag juridisch advies

Beschik je niet over de hierboven geformuleerde kennis? Dan kan je informatie inwinnen bij een letselschadeadvocaat. De meeste advocaten bieden gratis juridisch advies aan. Dat helpt jou om de aansprakelijke op te sporen en bovendien is zo'n eerste gesprek vrijblijvend. Je hebt dus nog steeds de keuze om al dan niet beroep te doen op de letselschadeadvocaat.

# 3. Inspecteer de foto's goed

Het nemen van foto's zou ook perfect een van onze 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is kunnen zijn. Heb jij meteen na het schadegeval foto's genomen? Dat was alvast een goede stap. Soms bieden deze foto's dé oplossing om de aansprakelijke partij op te sporen. Zo is er het verhaal van een man die niet wist dat de werkgever aansprakelijk was voor het bedrijfsongeval. Deze man was van de trap gevallen, maar de foto's zouden geen hulp bieden. Waarom niet? Volgens de man waren de foto's mislukt, omdat het licht het niet deed. Een beter bewijs van de werkgeversaansprakelijkheid kon hij niet hebben. Het licht hoort het namelijk te doen, zeker bij een trap!

# 4. Laat het medisch dossier uitpluizen

Lukte het nog niet met de eerste 3 van de 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is? Mogelijk biedt het medisch dossier dan een oplossing. Dat is niet alleen het geval bij een medische fout, maar ook wanneer het bijvoorbeeld gaat om andere vormen van letselschade. Vaak is zo'n medisch dossier niet eenvoudig te doorgronden, maar een letselschadeadvocaat en een medisch adviseur kunnen er wel heel belangrijke informatie in vinden.

# 5. Camerabeelden opvragen

Steeds meer gebouwen hebben camera's. Dat geldt zowel voor woningen als voor zakelijke gebouwen. Soms kan het nuttig zijn om na het ongeval camerabeelden op te vragen. Zo kan een camera in de winkel wel eens een deel van de buitenomgeving filmen. Misschien toont die camera wél de nummerplaat van de dader? De camerabeelden opvragen na de aanrijding is dan ook aan te raden.

Mag je camerabeelden opvragen? Ja en nee. Als burger kan je niet zomaar camerabeelden opvragen. In de praktijk mag de politie de camerabeelden opvragen. Je moet dus eerst aangifte doen bij de politie en de politie zal vervolgens beslissen of de beelden kunnen worden gebruikt. De politie bepaalt ook wie de beelden mag zien. Hoe dan ook kan je bij de politie aangeven waar er camera's zijn, zodat de politie bijvoorbeeld de camerabeelden van de winkel kan opvragen.

# 6. Contacteer getuigen

Camera's leggen een en ander vast op beeld. Getuigen hebben hun geheugen. Ook deze getuigen kunnen helpen bij het ontdekken van de ware toedracht en de identiteit van de dader. Om die reden adviseren wij steeds om na ieder ongeval de gegevens van getuigen te verzamelen.

# 7. Vraag het proces-verbaal of het rapport op

Bij sommige ongevallen komt de politie ter plaatse. Dit is bijvoorbeeld zo indien het gaat om een verkeersongeval met ernstige schade. De politie zal in dat geval een proces-verbaal opstellen. Dit kan duidelijkheid scheppen over wie al dan niet aansprakelijk is. Hetzelfde geldt bij een bedrijfsongeval waarbij de Inspectie SZW een onderzoek uitvoerde. De resultaten van dat onderzoek zullen aantonen of de werkgever al dan niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Uiteraard is dat een indicatie voor zijn aansprakelijkheid.

# 8. Schakel een letselschadeadvocaat in

Verder kan je de zaak ook gewoon overlaten aan een letselschadeadvocaat en dat is misschien wel de belangrijkste van de 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is bij letselschade. Bij SAP Letselschade Advocaten weten we als geen ander hoe we de ware toedracht aan het licht kunnen brengen. We stellen alles in het werk om te weten te komen wie de aansprakelijke partij is. Ook bij ons kan je gewoon terecht voor een eerste gratis juridisch adviesgesprek. Waarom zou je dus niet even op de koffie komen?

# 9. Schakel een expert in

Soms is het heel erg moeilijk om op eigen houtje te ontdekken wie aansprakelijk is bij letselschade. Daarvoor is er al eens heel gespecialiseerde kennis nodig. Neem bijvoorbeeld de werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever heeft de verplichting om zijn werknemers te beschermen, bijvoorbeeld als ze met chemische middelen werken. Zelf ken je misschien weinig van dergelijke chemicaliën en kan je maar moeilijk de nodige afwegingen maken. Een expert kan hierbij helpen.

Aanvullend op nummer 9 van onze 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is, willen we benadrukken dat dergelijke expertisekosten steeds voor rekening van de aansprakelijke partij zijn. Een letselschadeadvocaat is het eerste aanspreekpunt bij vragen hieromtrent en beschikt over een uitgebreid netwerk van experts die kunnen helpen.

# 10. Neem contact op met omwonenden

Intussen zijn we aangekomen bij de laatste van onze 10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is. In veel gevallen is het moeilijk om de eigenaar en dus de aansprakelijke te achterhalen, bijvoorbeeld de eigenaar van een voertuig of de eigenaar van een hond. Het is dan een goed idee om de hulp van anderen in te schakelen, bijvoorbeeld door even aan te bellen bij buurtbewoners, door te bellen naar de lokale manege of door een opsporingsbericht te plaatsen op sociale media. Plaats wel niet zomaar een foto waarop een verdachte herkenbaar in beeld is gebracht, dat mag niet.