Acht tips om te ontdekken wie er aansprakelijk is bij letselschade

Acht tips om te ontdekken wie er aansprakelijk is bij letselschade

Men zegt wel eens dat het ene ongeluk het andere roept. Maar ook na twaalf ambachten en dertien ongelukken zal je jezelf nog steeds de aansprakelijkheidsvraag dienen te stellen. Die aansprakelijkheid is immers niet onbelangrijk, het is jouw ticket naar een vergoeding van al jouw schade. Toch is het lang niet altijd eenvoudig te achterhalen wie die aansprakelijke partij nu net is. Onderstaande acht tips helpen jou alvast verder.

# 1. Bestudeer de toepasselijke regels

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om ook de toepasselijke wetgeving goed te kennen. Zo moet je bij letsel door dierenniet op zoek naar een dader maar naar de bezitter. Of hoef je bij een bedrijfsongeval niet automatisch de collega over wiens rugzak jij struikelde aan te spreken. Kennis van de toepasselijke regels en wetgeving maakt het eenvoudiger om te ontdekken wie al dan niet aansprakelijk is voor jouw letselschade.

# 2. Vraag juridisch advies

Beschik je niet over de hierboven geformuleerde kennis? Dan kan je ook even langs gaan bij een letselschade advocaat. De meeste advocaten bieden een gratis juridisch advies. Vaak kunnen zij daar ook al uitspraken doen over de potentiële aansprakelijkheid. Dat helpt jou om de aansprakelijke op te sporen en bovendien was dat gesprek toch gewoon vrijblijvend. Je hebt dus nog steeds de keuze om al dan niet beroep te doen op de letselschade advocaat.

# 3. Inspecteer de foto’s goed

Meteen na het schadegeval heb je foto’s genomen? Dat was alvast een goede stap. Soms bieden diezelfde foto’s echter de oplossing om de aansprakelijke partij op te sporen. Zo is er het verhaal van een cliënt die niet wist of de werkgever wel aansprakelijk was voor het bedrijfsongeval. Die cliënt was van de trap gevallen, maar de foto’s zouden geen hulp bieden. Waarom niet? Volgens de cliënt was er niks zichtbaar omdat het licht in de trappenhal het niet deed. Een betere indicatie van werkgeversaansprakelijkheid kon hij niet hebben.

# 4. Laat het medisch dossier uitpluizen

Vaak biedt ook het medisch dossier oplossingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een medische fout maar ook wanneer het bijvoorbeeld gaat om andere bevindingen. Vaak is zo’n medisch dossier niet meteen doorgrondelijk, maar een letselschade advocaat en een medisch adviseur kunnen wél conclusies trekken.

# 5. Zoek naar camerabeelden

Steeds meer gebouwen hebben camera’s hangen. Dat geldt zowel voor particulieren als voor zaken. Soms kan het de moeite lonen om na het ongeval enkele winkels binnen te wandelen en de stand van de camera’s onder de loep te nemen. Zo kan een camera in de winkel wel eens een deel van de buitenomgeving filmen. Misschien toont die camera wél het nummerplaat van de dader?

# 6. Contacteer getuigen

Camera’s leggen een en ander vast op beeld. Getuigen hebben hun geheugen. Ook zij kunnen helpen bij het ontdekken van de ware toedracht en de identiteit van de dader. Om die reden adviseren wij ook steeds om zoveel mogelijk gegevens van getuigen te verzamelen na ieder ongeval.

# 7. Vraag het proces-verbaal of het rapport op

Bij sommige ongevallen komt de politie ter plaatse. Dit is bijvoorbeeld zo indien het gaat om een verkeersongeval met ernstige schade. De politie zal in dat geval een proces-verbaal opstellen dat duidelijkheid kan bieden over wie nu al dan niet aansprakelijk is. Hetzelfde geldt bij een bedrijfsongeval waarbij de Inspectie SZW een onderzoek uitvoerde. De resultaten van dat onderzoek zullen aantonen of de werkgever al dan niet zijn zorgplicht is nagekomen. Uiteraard is dat een indicatie voor diens aansprakelijkheid.

# 8. Schakel een letselschade advocaat in

Tot slot kan je de zaak ook gewoon overlaten aan een letselschade advocaat. Bij SAP Letselschade Advocaten weten we dan ook als geen ander hoe we de ware toedracht aan het licht kunnen brengen. Ook wij stellen alles in het werk om te weten te komen wie de aansprakelijke partij is. Ook bij ons kan je gewoon terecht voor een eerste gratis juridisch adviesgesprek. Waarom zou je dus niet even langskomen?
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down