Smartengeld berekenen na een verkeersongeval

Smartengeld berekenen na een verkeersongeval

Verdriet, pijn, psychische ongemakken: het zijn logische gevolgen van een verkeersongeval. Logisch, maar we hoeven ze niet zomaar voor zoet te nemen. Ze kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor ons dagelijks leven en dat erkent ook de wetgever door ze (terecht) een onderdeel te laten vormen van een schadevergoeding. Maar hoe je dat zogenaamd smartengeld kan berekenen? Dat is niet altijd even duidelijk. Wij geven alvast mee hoe je het smartengeld kan berekenen na een verkeersongeval. De aansprakelijkheidsvraag laten we hier gemakshalve even achterwege.

# 1. Kijk in de rechtsleer

Een bedrag kleven op zaken zoals “niet meer kunnen slapen ’s nachts” of “het verlies van een oog” is allesbehalve eenvoudig. Smartengeld is altijd een vergoeding voor schade, maar een geldelijke uitdrukking ervan behoort tot de bevoegdheid van de rechter. Vroeger konden die bedragen sterk uiteenlopen, afhankelijk van rechter tot rechter. Wie een goedlachse rechter had kon een groot deel van de claim weggelachen zien worden, terwijl een strikte rechter bijna tot straffen leek over te gaan. De rechtsleer heeft daarom voor striktere richtlijnen gezorgd die we terug kunnen vinden in de ANWB Smartengeldgids en de Letselschade Richtlijnen. De laatste decennia zijn deze richtlijnen steeds belangrijker geworden.

ANWB Smartengeldgids

De ANWB Smartengeldgids brengt eigenlijk een overzicht van rechterlijke uitspraken uit het verleden. Door bedragen te koppelen aan specifieke gevallen tracht het dan ook de eenheid van rechtspraak voortdurend te bewaken. De ANWB Smartengeldgids is hierbij ingedeeld in drie verschillende categorieën, waarbij de categorie ‘Smartengeld na ongeval hier de belangrijkste is. Belangrijk om te weten is dat de bedragen die in deze categorie worden weergegeven geen enkele juridische rechtskracht hebben, maar door de rechters wel een hoge juridische waarde worden toegeschreven. Zo gaan rechters er in elk geval “naar kijken” bij de begroting van het smartengeld en beargumenteren waarom ze een bepaald bedrag toekennen (of ervan afwijken).

Letselschade Richtlijnen

Een ander instrument met een grote juridische kracht zijn de Letselschade Richtlijnen. Vooral de Letselschade RichtlijnLicht letsel inclusief smartengeld” is hier van belang. Deze richtlijn beperkt zich tot het schadebedrag voor letsels waarvan men volledig kan herstellen. Ook deze letselschade richtlijnen krijgen in de rechtspraktijk een hoge juridische waarde toegeschreven.

# 2. Grasduin door rechterlijke uitspraken

De bedragen die opgenomen worden in de ANWB Smartengeldgids of de Letselschade Richtlijnen zijn en blijven indicatief, waardoor de rechter er altijd van kan afwijken. Deze bedragen kunnen dan ook als basis gebruikt worden, maar in specifieke gevallen kan het lonen om zelf op zoek te gaan naar gunstigere rechterlijke uitspraken. Zo zal de emotionele pijn voor de ontsiering van het gelaat groter geacht worden bij een jong persoon dan bij een oud persoon. In de rechterlijke uitspraken kan je dan ook op zoek gaan naar gelijkaardige schadedossiers. De online versie van de AMWB Smartengeldgids biedt een duidelijk overzicht van de meest recente rechterlijke uitspraken, maar dit is enkel toegankelijk voor abonnees. Gebruik trouwens steeds recente cijfers of indexeer de verkregen cijfers, aangezien de maximale vergoedingen van smartengeld in stijgende lijn evolueren.

Raadpleeg een goede letselschade advocaat

Dat het bedrag van het smartengeld berekenen niet zo eenvoudig is, dat heb je waarschijnlijk al kunnen merken. Het wordt daarom aangeraden om je te laten bijstaan door een letselschade jurist. Als expert ter zake kan hij het best een schadeclaim opstellen en zijn bedragen focussen op de meest accurate cijfers. Bovendien kent zo’n letselschade advocaat de verzekeringswereld als z’n broekzak, waardoor hij als geen ander de beste deal uit de wacht kan slepen.   Lees ook: Hoe groot is de kans op een verkeersongeval? Hoe te handelen bij een verkeersongeval? Wat is een verkeersongeval? Wanneer gebeuren de meeste verkeersongevallen? Verkeersongeval, wie is er fout? Letselschade na een verkeersongeval: wat moet je weten? Verkeersongeval met een fietser Verkeersongeval met een auto Verkeersongeval met een motorrijder