strand

Letselschade tijdens vakantie?

Een vakantie moet een zorgeloze periode zijn waarbij rust en genot centraal staat. Misschien trek je er ook wel even op uit om de wonderlijke natuur te ontdekken? Of toch maar lekker zonnen op het strand? Het noodlot kan echter ook op vakantie toeslaan. Loop je letselschade op tijdens jouw vakantie en is dit ten gevolge van de fout van een andere partij? Dan kan je die schade verhalen. Wel is dat een stuk moeilijker en moeten we onszelf verschillende vragen stellen. Overigens kan het soms ook interessanter zijn om op basis van het buitenlands recht een hogere schadevergoeding te claimen. SAP Letselschade Advocaten legt een en ander uit.

Welk recht is van toepassing?

Het principe is duidelijk: het toepasselijk recht is dat van de Staat waar het ongeval plaatsvond: lex loci delicti noemen we dat. In principe zal je dus geen gebruik kunnen maken van het Nederlands recht. De regels van het desbetreffende land dienen gebruikt te worden. Er zijn echter ook uitzonderingen op die regel. Een belangrijke uitzondering vinden we bijvoorbeeld wanneer het gaat om een verkeersongeval in Europa waarbij alleen Nederlanders betrokken zijn. Dat staat te lezen in het Haags Verdrag Verkeersongevallen. Het kan gaan om een aanrijding tussen twee motorrijtuigen maar ook om een aanrijding tussen een motorrijtuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer. In dergelijke gevallen zal men de schuldvraag beoordelen conform het verkeersrecht van het land waar het ongeval plaatsvond, maar zal men voor de afwikkeling van het schadegeval toch het Nederlands recht hanteren. Weet alvast dat het Haags Verdrag Verkeersongevallen ook zelf uitzonderingen kent die ons echter te ver van de essentie brengen. Toch adviseren we om steeds beroep te doen op een letselschade advocaat die de zaak in casu kan bekijken.

Reisorganisatie aansprakelijk stellen

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de reisorganisatie aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Dat is het geval indien het gaat om een zogenaamde pakketreis, bestaande uit vervoer en verblijf waarbij de reis niet verloopt zoals overeengekomen tussen de partijen. Denk bijvoorbeeld aan een voedselvergiftiging die je oploopt in het restaurant van het hotel, de polsbreuk ten gevolge van het uitglijden onder de douche of de letselschade door een verkeersongeval ten gevolge van de buschauffeur. Voorwaarde is wel dat het gaat om een oorzaak die verband houdt met de pakketreis. Zo zal de reisorganisatie bijvoorbeeld niet aansprakelijk zijn indien je buiten de overeengekomen reis ook zelf excursies plant. Dat besliste de rechtbank Almelo in een gelijkaardige zaak (2011). Wanneer er dan tijdens een jeeptocht via een lokale aanbieder iets misloopt, is de reisorganisatie niet aansprakelijk en moet opnieuw beroep gedaan worden op het recht van de Staat waar het ongeval gebeurde.

Schakel steeds een belangenbehartiger in

Het internationaal recht is niet eenvoudig en bovendien is het niet altijd duidelijk wie al dan niet aansprakelijk is. Vaak nemen we aan dat automatisch het Nederlands recht gunstiger is, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo zijn de smartengeldvergoedingen in sommige landen een stuk hoger, waardoor het dan weer interessanter is om een andere partij op basis van het recht in dat land aansprakelijk te stellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak met betrekking tot de Costa Concordia, waarbij de Italiaanse smartengeldvergoedingen een veelvoud waren van die van de Nederlandse. Zoals steeds streven we bij SAP Letselschade Advocaten dan ook het maximale resultaat na. In de praktijk werken wij samen met talloze buitenlandse advocatenkantoren, waardoor wij zaken ook in het buitenland kunnen opvolgen. Hierdoor blijven de kosten overigens steeds beperkt. Toch adviseren we altijd om de voor- en nadelen met de advocaat te bespreken en een gefundeerde keuze te maken. SAP Letselschade Advocaten plaatst het belang van de cliënt dan ook op de eerste plaats.