Trampoline

Ongevallen bij kinderen


Een kind heeft weinig gevoel van gevaar. Ook weten kinderen van veel dingen nog niet of ze gevaarlijk zijn of niet, want ze hebben bepaalde situaties nog nooit eerder meegemaakt. Hierdoor zijn er meer gevaren voor kinderen. Ongevallen bij kinderen gebeuren sneller dan we zouden willen. Een kwart van iedereen die op de Spoedeisende Eerste Hulp terecht komt is jonger dan veertien jaar. Deze groep kinderen heeft vaker ongevallen, bijvoorbeeld doordat ze impulsiever en meer onderzoekend zijn dan oudere kinderen en volwassenen. Daarbij zijn ze vaker op verschillende plekken met veel verschillende mensen en dingen, waardoor de gevaren voor kinderen groter zijn. Je kunt denken aan sportclubs, scholen of natuurlijk met buitenspelen.

Meest voorkomende ongevallen bij kinderen

In veel rapporten gaat het, als het over kinderen gaat, om kinderen tot veertien jaar. Deze groep kinderen komt relatief vaak op de Spoedeisende Eerste hulp terecht door een ongeval. Maar om welke ongevallen gaat het bij kinderen? De vijf meest voorkomende ongevallen bij kinderen zijn brandwonden, valongevallen, vergiftiging, verstikking en verdrinking.

 Brandwonden bij kinderen

Er zijn verschillende soorten brandwonden. Wanneer er gekeken wordt naar brandwonden waarvoor kinderen op de Spoedeisende Eerste Hulp terechtkomen, zijn dat er per jaar ongeveer 1600. Deze ongevallen bij kinderen komen dus behoorlijk vaak voor. De brandwonden bij kinderen worden meestal veroorzaakt door hete vloeistof of damp. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een kind koffie of thee over zich heen krijgt. Of wanneer hij of zij een deksel van een pan afhaalt en de hete damp die uit de pan komt dan tegen de arm aankrijgt.

Vallende kinderen

Naast dat brandwonden bij kinderen relatief vaak voorkomen, vallen kinderen ook vaker dan volwassenen. De meeste valpartijen stellen niet meer voor dan een blauwe plek en een vieze broek, maar soms kan een valpartij een gevaar voor kinderen opleveren. Ruim de helft van alle ongevallen met kinderen heeft te maken met vallen. Een kind kan overal vanaf vallen: van de trap, van een stoel, van de fiets of eigenlijk van alles wat je je kunt bedenken. Als een kind op het hoofd valt, kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Een harde klap op het hoofd kan heftig zijn. Als je kind op het hoofd valt met veel snelheid, veel kracht of met een hard voorwerp is het belangrijk om het extra goed in de gaten te houden. Daarnaast wordt aangeraden om direct de huisarts te bellen als je de volgende dingen ziet na het val ongeval bij je kind:

  1. Je kind is bewusteloos (geweest);
  2. Je kind reageert anders dan normaal;
  3. Heeft erge hoofdpijn;
  4. Geeft over of blijft misselijk;
  5. Is van meer dan een meter hoogte gevallen;
  6. Als er bloed of vocht uit een oor komt;
  7. Als er een grote wond, bult of blauwe plek te zien is;
  8. Je kind heeft nekpijn;
  9. Als er sprake is van (misschien) mishandeling;
  10. Als er drugs of alcohol in het spel is;
  11. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt.

Als je het niet zeker weet kun je bij een valongeval van een kind altijd de huisarts bellen. De huisarts kan dan samen met jou inschatten of het wel of niet nodig is om langs te komen.

  Vergiftiging bij kinderen

Veel mensen denken bij vergiftiging meteen aan sprookjes en verhalen. Toch komt ook in de echte wereld vergiftiging voor. En dan niet alleen uit kwade opzet. Vergiftiging bij kinderen zorgt voor 20 procent van alle ongevallen bij kinderen. Dit komt vooral voor bij de echt jonge kinderen en baby’s, onder de vier jaar. Bijna de helft van deze gevallen komt de vergiftiging bij kinderen door geneesmiddelen. Een tiende van de vergiftigingen bij kinderen komt door schoonmaakmiddelen. Giftige middelen kunnen op verschillende manieren bij kinderen voor problemen zorgen. Zowel het inslikken, aanraken als inademen van iets giftigs is een gevaar voor een kind.

Als een kind iets giftigs inslikt is het belangrijk dat direct 112 belt en je het kind niet laat overgeven. Dit kan extra schade toebrengen aan de slokdarm. Probeer te onthouden hoe laat het giftige middel ingeslikt is en hoeveel je kind ongeveer heeft binnengekregen. Bij vergiftiging door aanraking moeten eerst de kleren uit. Vervolgens kijk je of je poeders weg kunt borstelen en houd je het lichaamsdeel dat door de giftige stof verwond is onder stromend water dat lauwwarm is. Terwijl de kraan loopt bel je 112. Als er iets giftigs ingeademd is moet je eerst voor frisse lucht zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ramen open te zetten. Hierna bel je 112.

Verstikkingsongevallen bij kinderen

Iets is een verstikkingsongeval bij kinderen wanneer er iets kleins vast komt te zitten in de keel. Of wanneer iets de luchtweg blokkeert. Verstikking is in Nederland de nummer 1 doodsoorzaak bij kinderen tot vijf jaar wanneer het om een ongeval bij kinderen gaat.

Verdrinking bij kinderen

Als je naar heel Europa kijkt, staat verdrinking op de tweede plaats bij ongevallen voor kinderen. In dit geval gaat het zelfs om kinderen tot 19 jaar oud. Er zijn in Europa meer dan vijfduizend verdrinkingsongevallen bij kinderen die tot overlijden leiden per jaar. De grootste groep slachtoffers is jonger dan vijf jaar. Je hebt namelijk geen diep zwembad nodig, een kind (en een volwassene overigens ook) kan al verdrinken in een laagje water van een paar centimeter. In ongeveer negentig procent van de verdrinkingsongevallen bij kinderen ging het mis omdat een ouder of verzorger heel even afgeleid was en iets minder goed oplette.

Letsel na een ongeval bij kinderen door een ander

Al deze ongevallen bij kinderen zijn natuurlijk heel vervelend. Het wordt helaas nog net wat vervelender wanneer het ongeval van jouw kind de schuld van iemand anders is. De situatie wordt dan niet minder verdrietig, maar kan wel een stuk ingewikkelder worden. In zo’n situatie is het goed om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Een letselschade advocaat is een gespecialiseerde advocaat. Deze advocaat behandelt alleen maar letselschade zaken. Hij of zij weet dus precies wat er moet gebeuren. Zo kun jij volledig ontlast worden.

Een ouder maakt zich altijd zorgen om zijn of haar kind. Als er dan iets met je kind aan de hand is, wil je je volledig kunnen richten op dat kind. Bijvoorbeeld op hoe het herstel gaat en op de zorgen die er bij jullie beiden zijn. Je wilt dan niet dat je onnodig veel energie en tijd kwijt bent aan alle juridische zaken die erbij komen kijken. SAP Letselschade Advocaten snapt dat. Daarom zal een advocaat van SAP er alles aan doen om het voor jou en je kind zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wil je weten wat SAP Letselschade Advocaten voor jou kan doen? Je kunt altijd bellen of het formulier op de website invullen. Daarna neemt een van de advocaten contact met je op. Dit eerste contact is volledig vrijblijvend en altijd gratis. In dit gesprek bespreek je jou situatie met de advocaat en bekijken jullie samen wat de mogelijkheden zijn.