Jurist of advocaat

Bij de meeste rechtsbijstandsverzekeraars of letselschadekantoren werken vooral juristen. Na een ongeval kan een advocaat meer voor u doen dan een jurist. Een advocaat mag namelijk een procedure starten bij de rechter wanneer dit nodig is, een jurist kan dit niet. Zo’n procedure bij de rechter kan van groot belang zijn. In een procedure worden verzekeraars bijvoorbeeld gedwongen inhoudelijk te reageren. Ook kan procederen het proces versnellen, omdat de rechter de knoop kan doorhakken. Een advocaat heeft op deze manier meer opties om te doen wat het best voor u is.

Jurist of advocaat

Bij de meeste rechtsbijstandsverzekeraars of letselschadekantoren werken vooral juristen. Na een ongeval kan een advocaat meer voor u doen dan een jurist. Een advocaat mag namelijk een procedure starten bij de rechter wanneer dit nodig is, een jurist kan dit niet. Zo’n procedure bij de rechter kan van groot belang zijn. In een procedure worden verzekeraars bijvoorbeeld gedwongen inhoudelijk te reageren. Ook kan procederen het proces versnellen, omdat de rechter de knoop kan doorhakken. Een advocaat heeft op deze manier meer opties om te doen wat het beste voor u is.

De verschillen

Iedere advocaat is een jurist, maar lang niet iedere jurist is ook advocaat. De titel van advocaat is beschermd. Dit betekent dat iemand deze titel alleen mag dragen als diegene voldoet aan bepaalde regels. Iedereen die een universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond (bachelor en master) is een jurist. Als jurist mag je de titel ‘meester in de rechten (mr.)’ gebruiken. Om als advocaat aan de slag te kunnen, moet een jurist beëdigd worden als advocaat. Dit kan na een extra opleiding en stageperiode die gelopen worden op een advocatenkantoor. Als iemand als advocaat beëdigd is, is diegene automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit is een beroepsvereniging die erop toeziet dat advocaten zich aan de regels houden.

Ook nadat een advocaat beëdigd is blijft hij of zij jaarlijks opleidingen volgen. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat de kennis up-to-date blijft. Zo kunt u het best geholpen worden. Bij SAP hebben de meeste advocaten daarnaast de Grotius specialisatieopleiding Personenschade behaald. Als een advocaat deze opleiding haalt, wordt hij of zij toegelaten tot de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Dit betekent dat de advocaat aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.


Een gemiddelde advocaat heeft dus meer kennis, proceservaring en expertise dan een gemiddelde jurist. Daarom zal een advocaat altijd een betere keus zijn om u verder bij te staan.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.