Organo psycho syndroom (schildersziekte)

Organo psycho syndroom (schildersziekte)

Wanneer je tijdens je werk langdurig blootgesteld bent aan oplosmiddelen zonder goede bescherming, kun je chronische toxische encephalopathie (CTE) ontwikkelen. Dit wordt ook wel het organo psycho syndroom of schildersziekte genoemd. Anders dan de term ‘schildersziekte’ doet vermoeden, lijden niet alleen schilders aan het organo psycho syndroom.

Oorzaken van chronisch toxische encephalopathie

CTE wordt veroorzaakt door het (minimaal 5 jaar) inademen van agressieve, vluchtige oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen zaten in onder andere verf, lijm en verdunners, die werden gebruikt door schilders (vandaar de naam ‘schildersziekte’), autospuiters, drukkerijmedewerkers en stoffeerders. Rond 2000 werd besloten dat deze oplosmiddelen in veel sectoren niet meer mogen worden gebruikt.

Symptomen van schildersziekte

Schildersziekte uit zich vooral door zware hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, agressief gedrag en depressies. Daarnaast is het mogelijk dat slachtoffers van CTE al op jonge leeftijd fysieke en mentale ouderdomsverschijnselen vertonen.

Een schadevergoeding bij schildersziekte

Vanaf 1 maart 2020 komen mensen die door hun werk schildersziekte opgelopen hebben in aanmerking voor een schadevergoeding. De overheid gaat per slachtoffer uit van ongeveer €20.000. Het gaat om een eenmalige schadevergoeding na schildersziekte. Om recht te hebben op een schadevergoeding voor CTE moet de officiële diagnose chronische toxische encephalopathie vastgesteld zijn. Daarbij moet je in Nederlandse loondienst of geregistreerd ZZP’er zijn geweest en mag je niet eerder een hogere schadevergoeding voor schildersziekte gehad hebben. Het is uitzonderlijk dat deze schadevergoeding bij slachtoffers met het organo psycho syndroom vanuit de overheid geregeld wordt, omdat de overheid geen werkgeversaansprakelijkheid heeft in dit geval. Hier is voor gekozen omdat (oude) werkgevers weigerden te betalen of niet meer te achterhalen zijn.

Een letselschade advocaat bij organo psycho syndroom

Het gebeurt vaak dat de daadwerkelijk geleden schade door chronische toxische encephalopathie hoger is dan de €20.000 die de overheid vastgesteld heeft. Een advocaat van SAP kan samen met je kijken of dit in jouw geval ook zo is en of in jouw geval de schadevergoeding na schildersziekte hoger uit kan vallen. Om hierachter te komen kun je contact met ons opnemen.