Mogelijke beroepsziekten bij uitstoot kankerverwekkende stoffen

Mogelijke beroepsziekten bij uitstoot kankerverwekkende stoffen

Beroepsziekten bij uitstoot kankerverwekkende stoffenBeroepsziekten bij uitstoot kankerverwekkende stoffen? Ja, hiervan is met regelmaat sprake. Vorig jaar ging er bijna geen week voorbij of de fabriek Chemours kwam in de media. De fabriek gebruikt immers sinds 2012 de GenX-technologie die in 2005 in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd. Hierbij laat men perfluor-2-propoxypropaanzuur reageren met ammoniumhydroxide om zo teflon te creëren, een stof die we onder andere kennen van pannen met antiaanbaklagen. Het enige probleem? De vrijgekomen stoffen kunnen kanker veroorzaken terwijl de producent maar blijft ontkennen. Intussen vroegen we ons af: welke beroepsziektenkan de blootstelling aan deze kankerverwekkende stoffen veroorzaken?

Beroepsziekten door uitstoot kankerverwekkende stoffen

Net zoals bij PFOA kan ook GenX resulteren in de zogenaamde beroepskanker. Het kan hierbij gaan om verschillende vormen van kanker. Onder andere nierkanker, darmkanker, teelbalkanker en leverkanker worden reeds met GenX in verband gebracht. Deze vormen van beroepskanker kunnen uiteindelijk in de dood resulteren. In de praktijk blijkt het moeilijk te zijn om de kanker te linken aan de arbeidsmatige blootstelling. Toch wordt aangeraden om steeds een letselschade advocaat onder de arm te nemen en de werkgever aansprakelijk te stellen.

Ook andere beroepsziekten door GenX

Recent heeft het BBZ (Bureau Beroepsziekten) van vakbond FNV een rapport naar buiten gebracht waarbij men aanhaalde dat de blootstelling aan GenX ook talloze andere beroepsziekten en stoornissen kan inluiden. Naast darm- en longproblemen gaat het onder andere om stoornissen van het zenuwstelsel, een risico op verhoogde bloeddruk, een risico op een verhoogd cholesterolgehalte en hartritmestoornissen.

Contacteer steeds een letselschade advocaat

Tijdens de uitoefening van beroepswerkzaamheden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen? Bij het optreden van letselschade adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschade advocaat. SAP Letselschade Advocaten heeft een ruime expertise in beroepsziekten en werkt nauwgezet samen met medische experts. Contacteer ons via 033 461 30 48.