Wanneer moet een werkgever een arbeidsongeval melden?

Wanneer moet een werkgever een arbeidsongeval melden?

In sommige gevallen moet een werkgever een bedrijfsongeval melden. Het is dus belangrijk om vast te stellen of een ongeval een bedrijfsongevalis of niet. Er is sprake van een bedrijfsongeval indien het ongeval tijdens werktijd plaatsvond. Zo is er sprake van een bedrijfsongeval wanneer een werknemer struikelt over losliggende kabels op kantoor en hierdoor zijn pols breekt, maar bijvoorbeeld ook wanneer hij betrokken raakt in een verkeersongeval tijdens zijn werkzaamheden.

Een bedrijfsongeval melden

Indien er sprake is van een bedrijfsongeval, heeft een werkgever in sommige gevallen een meldingsplicht. Zo is een werkgever verplicht om ernstige bedrijfsongevallen te melden bij de Inspectie SZW ook wel de arbeidsinspectie genoemd. Indien er geen melding wordt gedaan, kan dit een boete van maar liefst 50.000 euro opleveren. Niet alle bedrijfsongevallenhoeven echter bij de Inspectie SZW gemeld te worden: deze meldingsplicht geldt alleen voor arbeidsongevallen met blijvend letsel die een ziekenhuisopname of de dood tot gevolg hadden. Veel bedrijven sluiten een bedrijfsongevallenverzekering af. Indien dat het geval is, moet de werkgever het ongeval uiteraard zo snel mogelijk melden bij zijn verzekeraar. Ten slotte moet er een melding gemaakt worden bij het UWV indien de werknemer door het ongeval (tijdelijk) niet meer kan werken.

Wie verhaalt de kosten bij een bedrijfsongeval? Lees hier meer informatie betreffende dit onderwerp. U kunt ook direct contact opnemen met SAP.

Lees ook:

Wat is een bedrijfsongeval? Wat kost een bedrijfsongeval? Wat valt er onder een bedrijfsongeval? Hoeveel bedrijfsongevallen zijn er per jaar? Is mijn werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval? Bedrijfsongeval, wat nu? Bedrijfsongeval, wie verhaalt de kosten? Wanneer is het een bedrijfsongeval? Hoeveel smartengeld krijg je na een bedrijfsongeval? Hoe te handelen na een bedrijfsongeval? Hoeveel schadevergoeding na een bedrijfsongeval of ongeluk? Wie betaalt het eigen risico bij een bedrijfsongeval? Wie betaalt de kosten bij een bedrijfsongevallenverzekering? Welke schade vergoedt een bedrijfsongevallenverzekering?  
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down