schadevergoeding elektrische step

Wie vergoedt schade veroorzaakt door een elektrische step

Wie vergoedt schade veroorzaakt door een elektrische step?

Steeds vaker zie je mensen steppen door Amsterdam of met de elektrische step Rotterdam verkennen, terwijl ook de elektrische step Groningen en andere plaatsen in Nederland verovert. Het is een handig ding, zeker in drukke steden. Tegelijkertijd neemt het risico dat een elektrische step een ongeluk veroorzaakt toe. Wie vergoedt de schade veroorzaakt door een elektrische step? Dat is in principe de WA-verzekeraar. Enige kennis over de regels met betrekking tot elektrische steppen is noodzakelijk.

Welke elektrische step mag op de weg?

Het gebruik van een elektrische step is in Nederland toegestaan, maar er zijn wel regels aan verbonden. Deze regels zijn niet onbelangrijk in het kader van aansprakelijkheidsclaims. We leggen uit hoe en wanneer een elektrische step voor kinderen of volwassenen legaal te gebruiken is. Mensen die deze regels niet respecteren, riskeren niet alleen boetes, maar ook aansprakelijkheidsclaims indien zij een verkeersongeval veroorzaken.

Is een elektrische step legaal?

Het is zo dat een elektrische step legaal mag worden gebruikt, op voorwaarde dat de elektrische step is goedgekeurd door de overheid. Dit kan vooral een probleem vormen bij elektrische steps die bijvoorbeeld via een Chinese webshop zijn gekocht. Belangrijk is dat een elektrische step 25 km per uur gaat en niet harder. Als een elektrische step 30 km per uur kan rijden of als een elektrische step 50 km per uur kan rijden, dan mag je met de elektrische step de openbare weg niet betreden. Natuurlijk mag je dan wel legaal rijden in je eigen tuin, daar doe je wat je wilt.

Welke elektrische step is legaal?

Je mag enkel met een legale elektrische step de weg op. Dat wil zeggen dat de e-step moet zijn goedgekeurd. Volgens de website van de Rijksoverheid is dat het geval voor de Veeley, de E-micro, de Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max) en de Yedoo Mezeq. Uiteraard kan er altijd een nieuwe elektrische step goedgekeurd worden. Win vooraf informatie in, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Als een gemotoriseerde step niet is goedgekeurd, kan dit problemen opleveren. Dan kan een boete de elektrische step zijn lot zijn. En niet alleen kan een elektrische step een boete opleveren, bovendien kan de politie de e-step of de elektrische zitstep in beslag nemen.

De elektrische step op de openbare weg gebruiken

Niet alleen moet de elektrische step legaal zijn, bovendien zijn er ook een aantal gebruiksregels. Zo is het gebruik van een elektrische step voor kinderen toegestaan als ze 16 jaar of ouder zijn. Het is met andere woorden zo dat met een elektrische step een kind van 9 jaar niet op de openbare weg mag. Evenmin mag met een elektrische step een kind van 10 jaar de openbare weg betreden. Een rijbewijs is niet nodig en bij een elektrische step is zitten niet verplicht. Daarnaast mag een elektrische step op de weg worden gebruikt zonder helm en ook een kenteken is niet verplicht. Wel is de elektrische step verzekeren een verplichting. Dit geldt zowel voor een sta- als voor een zit-step. De sticker van de WA-verzekering voor de elektrische step is op de e-step te plakken.

Als een elektrische step verzekerd is en er aan de aangehaalde voorwaarden is voldaan, zijn elektrische steppen legaal te gebruiken op het (brom)fietspad. Als er geen (brom)fietspad is, is de elektrische step op de weg en niet op de stoep te gebruiken. Daarbij moet men zoveel mogelijk rechts rijden. Het is verboden om een (kinder-)elektrische step op de stoep te gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of het nu gaat om een elektrische step om op te zitten of om een elektrische step om op te staan. Net als bij het fietsen is het niet toegestaan om te appen, te bellen, muziek te beluisteren of elektronische apparaten vast te houden tijdens het steppen. Ook mag de stepper niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of sommige medicijnen en moet de stepper de geldende verkeersregels respecteren.

Verplichte uitrusting van de elektrische step

Een elektrische step voor kind of volwassene moet verplicht over een stuur, verlichting en reflectoren beschikken. Daarnaast moet de step over een VIN-nummer beschikken (voertuigidentificatienummer) en een verzekeringsplaatje of -sticker hebben.

Wie vergoedt schade veroorzaakt door een elektrische step?

Als een elektrische step een ongeluk veroorzaakt en deze legaal mocht worden gebruikt, zal in principe de WA-verzekeraar de veroorzaakte schade vergoeden. Dat is te vergelijken met wanneer een bromfiets een ongeval veroorzaakt. Als de elektrische step niet WA-verzekerd is, moet in principe de bestuurder de schade zelf vergoeden. In uitzonderlijke gevallen kan ook de producent van een onveilige elektrische step aansprakelijk zijn.

Wie vergoedt de schade veroorzaakt door een elektrische step? Dat is met andere woorden afhankelijk van het geval. Onze letselschade advocaat legt het graag uit en gaat voor jou de schadevergoeding achterna.