Wat te doen als de politie niet komt bij een kop-staartbotsing?

Wat te doen als de politie niet komt bij een kop-staartbotsing?

Na een kop-staartbotsing bel je de politie maar zij komen niet opdagen. Mag dat wel? Of moet je eigenlijk de politie niet bellen? En wat moet je doen wanneer de politie niet komt? met betrekking tot de aanwezigheid van de politie bij een kop-staartbotsing.

Moet de politie wel komen?

Indien het gaat om een verkeersongevalmet louter blikschade, hoeft de politie in principe niet te komen. Dergelijke kleine aanrijdingen dienen de bestuurders zelf af te handelen. De politie zal echter wel komen indien er gewonden of doden zijn, er sprake is van ernstige schade, er een buitenlandse bestuurder bij het schadegeval betrokken is of indien er sprake is van een strafbaar feit (rijden zonder rijbewijs, bestuurder onder invloed van drugs, …)

Wat doet de politie?

Wanneer de politie wel ter plaatse komt, zal het de nodige vaststellingen doen. Ze maakt dan een zogenaamd proces-verbaal op. Hierbij noteren ze de belangrijkste gegevens met betrekking tot de kop-staartbotsing, worden de gegevens van de partijen opgenomen en zal de politie bijvoorbeeld ook de vaststelling van dronkenschap doen. Vergeet daarom nooit even het nummer van het proces-verbaal te vragen: die gegevens zijn een handig instrument om later de andere partij aansprakelijk te stellen.

Wat als de politie niet komt?

Gaat het louter om blikschade? Dan dienen jullie zelf de zaak af te handelen. Hiervoor gebruik je het Europees Aanrijdingsformulier. Wel is het zo dat je hier ook zelf extra bewijsstukken zal dienen te verzamelen. De smartphone is een handig instrument om foto’s te nemen van het ongeval. Neem steeds foto’s vooraleer de wagens verplaatst worden, tenzij dat gevaarlijk zou zijn. Neem diezelfde foto’s vanuit verschillende hoeken en schenk extra aandacht aan de blikschade achter- en vooraan beide wagens. Neem ook een foto van de verkeerssituatie, de staat van het wegdek en het al dan niet ontbreken van remsporen. Minstens even belangrijk zijn overigens de contactgegevens van eventuele getuigen. Die informatie dien je overigens ook op het schadeformulier in te vullen. Weet wel dat ook inzittenden of familieleden getuigen kunnen zijn. Twijfel je tijdens het invullen van het schadeformulier? Neem dan steeds vooraf contact op met jouw belangenbehartiger. Die zal hoe dan ook een belangrijke rol spelen bij de latere afhandeling van het schadedossier. Uiteraard staan we ook bij SAP Letselschade Advocaten voor jou klaar. Contacteer ons daarom via 033 461 30 48.