Vijf veelgestelde vragen over verkeersongevallen

Vijf veelgestelde vragen over verkeersongevallen

Het aantal verkeersongevallen in Nederland is hoog. Heel hoog. De gevolgen van die ongevallen kunnen sterk uiteenlopen. Soms gaat het enkel om schade aan de wagen, andere keren kan een hoge dwarslaesiehet leven zoals je het kende voorgoed veranderen. Hoe dan ook zal er na het ongeval al snel gesproken worden over de aansprakelijkheid en de schadevergoeding.

# 1. Krijg ik als voetganger/fietser steeds een volledige vergoeding van mijn schade?

Hier is het antwoord negatief en dit om twee redenen. In de eerste plaats kan je als voetganger of fietser immers ook zelf een fout begaan hebben. In zo’n geval draag ook jij een eigen schuld. Het is wel zo dat een bestuurder van een motorvoertuig vaak minimaal 50 % van de schade zal moeten vergoeden. Toch is ook dat geen vaststaand feit. In de tweede plaats geldt voorgaande regeling al helemaal niet indien het gaat om een verkeersongeval waarbij een bestuurder van een niet-gemotoriseerd voertuig betrokken is (bv. een fiets). In zo’n geval geldt het klassieke aansprakelijkheidsrecht.

# 2. Krijgt mijn kind steeds een volledige vergoeding van zijn/haar schade?

Ook hier is het antwoord op die vraag afhankelijk van twee factoren. In de eerste plaats is er de leeftijd van het kind: de 100%-regel geldt enkel bij kinderen jonger dan 14 jaar. Bovendien mag het ook niet gaan om een bewuste (wanhoops)actie door het kind. In de tweede plaats geldt ook deze regel enkel bij verkeersongevallen met een gemotoriseerd voertuig.

# 3. Krijg ik als inzittende steeds een vergoeding voor mijn schade?

In bijna alle gevallen zal dat zo zijn. De meeste verzekeraars zijn dan ook gebonden aan de Schaderegeling Schuldloze Derde. De verzekeraar van het motorvoertuig waarin je je bevindt, zal dan de schade vergoeden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je schuldloos bent: ook een onrechtmatige daad van de inzittende kan immers het verkeersongeval veroorzaken. De bestuurder laten schrikken? Dat doe je dus maar beter niet.

# 4. Ik verleende geen voorrang maar de andere bestuurder reed veel te snel: ben ik dan nog steeds aansprakelijk?

Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig: ja. Wel is het zo dat ook de bestuurder schuld treft. Hierdoor zal de aansprakelijkheid gedeeld worden. Meestal zal je slechts een deel van de schade van de bestuurder moeten vergoeden. Maar je blijft dus wel aansprakelijk.

# 5. Wat als de tegenpartij weggereden is en ik hem niet aansprakelijk kan stellen?

Het belangrijkste is dat je alles in het werk stelt om de bestuurder alsnog op te sporen. Het verwittigen van de politiediensten is bijvoorbeeld een must. Vraag echter ook even aan ooggetuigen of iemand het kentekennummer heeft genoteerd. Indien de tegenpartij niet opgespoord kan worden, kan je vaak de schade alsnog verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Er moet dan wel voldaan zijn aan verschillende voorwaarden. SAP Letselschade Advocaten kan ook hier jouw belangen verdedigen.