Nekpijn na aanrijding: moet ik me zorgen maken?

Nekpijn na aanrijding: moet ik me zorgen maken?

Het hoort tot een van de tien meest aangehaalde klachten na een aanrijding: nekpijn. Bij een kop-staartbotsing is een stijve en pijnlijke nek zelfs de meest aangehaalde klacht. Normaal hoort die pijn vrij snel opnieuw te verdwijnen. Is dat niet het geval? Dan gaat het mogelijks om een ingrijpender letsel.

Aspecifieke rugpijn met uitstraling naar de nek

In de eerste plaats kan er sprake zijn van aspecifieke rugpijn. Meestal gaat het om pijn in de onderrug, ten gevolge van een gekwetste wervel, een infectie of een spierletsel. Het gaat om een hevige en zeurende pijn die vooral merkbaar is bij het bewegen. Kenmerkend voor dit type rugpijn is dat het ook verder kan uitstralen, bijvoorbeeld naar de benen maar ook naar de nek of zelfs het hoofd. Indien je last hebt van nekpijn in combinatie met pijn in de onderrug, kan het dan ook gaan om de aspecifieke rugpijn. Over het algemeen zou de pijn na één week al moeten beginnen afnemen en na een termijn van zes weken niet meer voelbaar mogen zijn.

Aspecifieke nekpijn

Aspecifieke nekpijn vertoont gelijkenissen met de aspecifieke rugpijn. Ook hier gaat het om pijn ten gevolge van een spierletsel of een wervelprobleem. De pijn is ook zeurend maar gaat na verloop van tijd weg. De pijn kan uitstralen naar andere gebieden van het lichaam maar zou na ongeveer één week moeten afnemen.

Whiplash

Bij een aanrijding denken we ook al snel aan een whiplash. Zo’n whiplash ontstaat door de heftige slingerbeweging die het hoofd maakt na een plotselinge impact, vaak ten gevolge van een voorwaartse versnelling bij een snelheid hoger dan 60 kilometer per uur. De snelle impact zorgt ervoor dat de halsspieren geen tijd krijgen om zich te ontspannen en het lichaam dus onvoldoende kunnen beschermen. Hierdoor kan er sprake zijn van (tijdelijk) beschadigde spiervezels, zenuweinden, gewrichtsbanden en tussenwervels. De eerste whiplash klachten ontstaan meestal vrij snel na het ongeval. Het gaat hierbij om pijn in de nek, een stijve nek, hoofdpijn, oorsuizingen, geheugenproblemen, concentratieproblemen, stemmingsveranderingen en duizeligheid. Weet dat die klachten niet bij alle slachtoffers voorkomen en dat ze meestal na enkele dagen of weken verdwijnen. Toch kunnen ze bij sommigen tot meer dan een jaar blijven aanslepen. In zo’n geval spreken we over chronische whiplashklachten.

Nekpijn door spierproblemen

Soms wordt de nekpijn veroorzaakt door een overbelasting van de gewrichtsbanden of de spieren. Meestal ontstaat het dan door het maken van een verkeerde en hevige beweging of bij een krachtuitoefening ten gevolge van het (nakende) ongeval. Denk bijvoorbeeld aan iemand die ernstig schrikt en via een hevige beweging zichzelf in veiligheid wil brengen. Ook hier kan sprake zijn van uitstraling van de pijn vanaf de rug naar de nek. Spierverrekkingen herken je aan de plotselinge pijn en het heviger worden ervan bij belasting, terwijl pijn in rusttoestand ontbreekt.


Wanneer is een whiplash chronisch? Na een auto-ongeluk is een whiplash een van de meest voorkomende aandoeningen, zeker bij een kop-staartaanrijding. Lees hier meer informatie.


Fractuur in de nek

Ten gevolge van een ongeval kan er een fractuur ontstaan in de nekwervels. Bij een fractuur in de nek zijn verschillende klachten mogelijk. In sommige gevallen gaat het louter om hevige pijn en stijfheid. In andere gevallen raakt de bloedsomloop in het gedrang en is er een onherstelbare zenuw- en beenmergbeschadiging. De gevolgen zijn afhankelijk van de plaats van de fractuur. Bij aanrijdingen komt vooral de Hangmansbreuk voor, bijvoorbeeld door met grote snelheid met de kin tegen het stuur aan te botsen. Vaak houdt deze fractuur dan ook verband met het niet dragen van de gordel. Om die reden vormt het vaak voer voor discussie, zeker wat betreft de gordelkorting. Het gaat om een breuk met potentieel dodelijke afloop, zeker indien een verlamming optreedt van de ademhandelingsspieren. Bij een kop-staartbotsing gaat het dan weer vaker om een beschadiging van de vijfde nekwervel. Hier zijn vaak neurologische gevolgen aan verbonden, waarbij verlamming kan optreden.

Belang van medische hulp

Bovenstaand overzicht toont aan dat nekpijn verschillende oorzaken kan hebben. Sommige zijn heel onschuldig, andere kunnen gevolgen hebben voor het verdere levensverloop. Hoe dan ook dien je na een aanrijding steeds een uitgebreid medisch onderzoek te doorlopen. Natuurlijk is dat in de eerste plaats belangrijk voor het persoonlijk welzijn. Bovendien kan op die manier de letselschade vastgesteld worden ten gevolge van het ongeval. Inzake de latere aansprakelijkheidsvordering is dat geen onbelangrijk bewijs. Nekschade opgelopen ten gevolge van een ongeval? SAP Letselschade Advocaten neemt de zaken graag uit jouw handen. Zo kan jij jou focussen op het helingsproces.
Ozdemir
Door

Ozdemir

op 16 Jan 2021

Hallo ik ben met mijn auto geraakt door een lijnbus niet zo hard maar heb er toch nek en schouder klachten aan overgehouden, daarnaast weinig kracht en gevoel in de onderarmen. En verder een huis niet kunnen nemen om te verhuizen, waar ik 8 jaar voor bij de woningbureau ingeschreven stond. Eindelijk nummer 1 geeindigd en toch niet wegens fysiek en mentaal niet in staat te zijn op het moment. Qua werk zit ik 2jaar in de Wia met kans op verbetering naar een hbo baan. Welke kosten kan ik claimen?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down