Gewond na een kop-staartbotsing: wat nu?

Gewond na een kop-staartbotsing: wat nu?

Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende vorm van een verkeersongeval. Het gaat dan ook hand in hand samen met verkeerssituaties in de drukke steden, waar stoplichten en overstekende voetganders elkaar voortdurend afwisselen. Toch komen kop-staartbotsingen ook elders voor. Denk maar aan files die de oorzaak kunnen vormen voor een kettingbotsing. Ben je gewond na een kop-staartbotsing? Wij leggen uit wat er nu moet gebeuren.

Proces-verbaal van de politie

Hier is een en ander natuurlijk afhankelijk van de aard van de verwondingen. Bij ernstige verwondingen verwittig je steeds de hulpdiensten of vraag je anderen om dat te doen. In dat geval zal je de verdere afhandeling van het verkeersongeval niet zelf kunnen uitvoeren, maar zal de politie de nodige vaststellingen doen. Die vaststellingen worden genoteerd in het proces-verbaal die later kan worden opgevraagd. Het opstellen van zo’n proces-verbaal en het voeren van een gedegen onderzoek behoort in dat geval tot de taak van de politie. De Nationale Ombudsman had in 2013 al eens de Landelijke Eenheid op de vingers getikt. Wanneer je met een ziekenwagen naar het ziekenhuis wordt gebracht, zal de politie dan ook altijd een proces-verbaal moeten opstellen. Hierop is slechts één uitzondering nodig: als snel blijkt dat er eigenlijk maar weinig aan de hand is.

Zelf schadegeval afhandelen

Gaat het om lichte verwondingen? Dan kan je zelf het schadegeval verder afhandelen. Geef dan wel steeds de aanwezigheid van verwondingen aan op het Europees Aanrijdingsformulier en raadpleeg zo snel mogelijk een arts om de nodige vaststellingen te doen.

Contacteer een letselschade advocaat

Van zodra er sprake is van verwondingen en indien een andere partij een fout beging, is het belangrijk om zo snel mogelijk een belangenbehartiger te contacteren. Vooral bij een kop-staartbotsing met twee wagens is er immers sprake van een kortere verjaringstermijn ten aanzien van de verzekeraar. Een letselschade advocaat zal het volledige letselschade traject met jou afhandelen en zo een eerlijke vergoeding voor jou bekomen.