Aangereden door een scooter: wat met de aansprakelijkheid?

Aangereden door een scooter: wat met de aansprakelijkheid?

Een scooter wordt volgens de Nederlandse wetgeving ook als een gemotoriseerd voertuig gedefinieerd. Hierdoor genieten zwakkere weggebruikers, denk maar aan fietsers of voetgangers, extra bescherming. Dat is ook logisch. Een scooter kan immers ook hoge snelheden bereiken en wordt bovendien vaker gehanteerd door jongere en minder ervaren bestuurders. Met betrekking tot de aansprakelijkheid en de schadeclaim moeten we echter twee verschillende situaties onderscheiden.

Jij bent een fietser of voetganger

Als kwetsbare verkeersdeelnemers genieten deze categorieën een extra wettelijke bescherming. De klassieke aansprakelijkheidsregels blijven van toepassing en er kan dus ook sprake zijn van eigen schuld. Echter zal de eigen schuld van de kwetsbare verkeersdeelnemer nooit hoger zijn dan 50 %. Meer zelfs: indien het gaat om een kind jonger dan 14 jaar, is de bestuurder altijd voor 100 % aansprakelijk. Indien je bovendien kan aantonen dat het ongeval volledig de schuld is van de scooterbestuurder, zal je een vergoeding ontvangen voor alle geleden en de toekomstige schade. Wanneer je als kwetsbare verkeersdeelnemer wordt aangereden door een scooter, is het dan ook (bijna) altijd interessant om de bestuurder aansprakelijk te stellen voor de huidige en toekomstige schade. De verdere afhandeling verloopt uiteraard via de verzekeraar. Opgelet: een scootmobiel is geen zwakke weggebruiker. Het gaat hier immers ook om een gemotoriseerd voertuig. Met betrekking tot de aansprakelijkheidsregels bij elektrische fietsenis het een stuk moeilijker, hier zal de maximale snelheid ongetwijfeld een rol spelen.

Jij bent bestuurder van een gemotoriseerd voertuig

Indien je ook zelf een bestuurder bent van een gemotoriseerd voertuig, gelden de klassieke aansprakelijkheidsregels. De partij die het verkeersongeluk heeft veroorzaakt, zal dan aansprakelijk zijn. Er moet dan een onrechtmatige daad aangetoond worden. Ook de eigen schuld kan dus ruime proporties aannemen. Hiervoor zal een grondig onderzoek noodzakelijk zijn. Daarom is het altijd verstandig om meteen de nodige bewijsmaterialen te verzamelen. Denk niet alleen aan foto’s maar ook aan het noteren van de contactgegevens van omstaanders die het ongeval zagen gebeuren. In beide gevallen kan SAP Letselschade Advocaten jou bijstaan bij de verdere afhandeling van het schadedossier. Laat ons daarom even iets weten of kom langs voor een vrijblijvend intake gesprek.