ANWB: ‘Winterjas in de auto kan gevaarlijk zijn.’

ANWB: ‘Winterjas in de auto kan gevaarlijk zijn.’

Als het buiten koud is, kan het lekker zijn om in de auto je dikke winterjas aan te houden. Zeker wanneer je maar een klein stukje onderweg bent is het aantrekkelijk om je dikke dons jack om je heen te houden. Bij veel auto’s heeft de verwarming even de tijd nodig om op gang te komen. Dan is het veel fijner om je lekkere dikke jas aan te hebben dan om ‘m op de achterbank te leggen. Toch is het aanhouden van je dikke jas niet het beste idee. Wanneer je winterkleding aan hebt, en dan vooral hele dikke winterkleding, beschermt de gordel je bij een verkeersongeval minder goed. Je zit dus veiliger in de auto wanneer je die dikke jas uit doet.

De gordel blokkeert te laat

Veel winterkleding is zo lekker warm omdat er een dikke vulling inzit. Deze vulling zorgt voor ruimte tussen de autogordel en je lichaam. Deze ruimte is gevuld met lucht. Wanneer je met de auto ergens tegenaan bots, duwt de gordel eerst met veel kracht al deze lucht naar je lichaam. Omdat de kracht nog achter de gordel zit, snijdt deze daarna hard in je buik. Pas hierna blokkeert de gordel. Een autogordel die strak op het lichaam zit op het moment van en botsing blokkeert veel sneller. Je hebt meer kans op ernstige verwondingen aan je organen bij het dragen van een winterjas zegt ANWB. Belangrijk is dat dit niet alleen geldt bij de bestuurder of bijrijder of zelfs de personen achterin. Ook waarschuwt de ANWB voor kinderzitjes in de auto. Wanneer een klein kind in het kinderzitje zit, heeft een dikke jas hetzelfde effect.

ANWB: kinderzitjes in je auto? Doe deze test

Verschillende automobilistenorganisaties raden aan om een test te doen met je kleine kind. Eerst zet je je kind in het kinderzitje in de auto met de winterjas, aldus de ANWB. Je stelt de riemen van het stoeltje af zoals je altijd zou doen. Daarna haal je je kind uit het kinderzitje. Je trekt de jas van de kleuter uit en zet hem of haar weer terug in het kinderzitje in de auto. De ANWB zegt dan: kijk eens hoe los de riempjes op dit moment zitten. Je kindje zit dan een stuk minder goed vast in het kinderzitje. De afstand tussen de riemen en je kind is nu hetzelfde als wanneer je kindje een dikke jas aan heeft. Hoe dichter op het lichaam de riempjes of autogordel, hoe beter deze werken.

‘In de auto geen dikke winterjas’ ANWB volgt tests ADAC

Uit crashtests van ADAC, de grootste Duitse autovereniging, blijkt dat al bij een snelheid van 16 kilometer per uur de gevolgen van het dragen van een winterjas groot zijn. De tests werden gedaan met dummy’s. Met deze dummy’s werd een botsing nagebootst waarbij de ene auto met de voorkant tegen een andere, stilstaande auto aanreed. Dus: uit met de winterjas, aldus ANWB, ADAC en ook Veilig Verkeer Nederland. Zij raden niet alleen de winterjas af in verband met de gordel, maar ook omdat je als bestuurder minder bewegingsvrijheid hebt.  

Veilig in de auto in de winter

Dit tweede argument, de bewegingsvrijheid, is in Spanje zelfs in de wet opgenomen. Dus waar in Nederland de winterjas door de ANWB wordt afgeraden, kun je er in Spanje zelfs een boete voor krijgen. Een dikke jas belemmert namelijk de bewegingsvrijheid en daardoor zou je minder snel kunnen reageren. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het dragen van bergschoenen. Ook andersom, wanneer je kleding draagt waar je te veel bewegingsvrijheid in hebt, kun je in Spanje in de problemen komen.

Je kind toch warm houden 

Ook als je je kind zonder winterjas, zoals de ANWB zegt, in een kinderzitje in de auto zet wil je niet dat ze het koud hebben. Om ervoor te zorgen dat kleine kinderen ook in de winter comfortabel in de auto zitten zijn er verschillende tips:

  1. Als je al weet dat je straks weggaat, kun je een warme kruik in het kinderzitje leggen voordat je weggaat. Dan is de zitplek van je kind al warm voordat hij of zij er gaat zitten
  2. Bij veel kinderzitjes worden tegenwoordig voetenzakken geleverd. Dan heb je toch een extra laag voor de warmte, maar niet op de plek van de gordel of riemen
  3. Neem een dekentje mee. Een dekentje kun je over de gordel heen leggen. Dit is net zo warm, maar wel veiliger
  4. Een warme trui heeft niet de lege ruimte die een (donzen) jas wel heeft. Dit is dan ook een stuk minder gevaarlijk.
  5. Je kunt de jas altijd ook achterstevoren over de gordel aantrekken. Je zet je kindje eerst vast en trekt dan de mouwen over de armen. Zo blijven de voorkant en de armen van je kind warm.

In de winter is er meer risico op en verkeersongeval dan wanneer er mooi weer is. Mocht je in een verkeersongeval terecht komen dan kan SAP advocaten je helpen. Je kunt vrijblijvend en gratis contact opnemen. Een letselschade advocaat kijkt dan samen met jou naar hoe je het best geholpen kunt worden.