Vrachtwagen ongeluik

Vrachtwagen ongeluk

Een vrachtwagen kan tot 50 ton wegen. Als je een ongeluk met een vrachtwagen krijgt, kan dat betekenen dat al dat gewicht met snelheid tegen je aankomt. Een vrachtwagen ongeluk kan dan ook veel schade veroorzaken. Wanneer het om een vrachtwagencombinatie gaat, mag deze zelfs 60 ton wegen. In alle gevallen, ook wanneer de vrachtwagen leeg is, is een ongeval met een vrachtwagen iets wat je eigenlijk niet mee wilt maken.

Ongelukken vrachtwagens in Nederland

Er zijn per jaar ongeveer duizend ongelukken met vrachtwagens. Waar in eerste instantie vaak niet aan wordt gedacht, is dat een vrachtwagen ongeluk niet alleen verschrikkelijk is voor de andere weggebruiker. Ook voor de vrachtwagenchauffeur heeft een ongeluk grote gevolgen. Er zijn twee categorieën waardoor een ongeval met een vrachtwagen plaats kan vinden.

Ongeluk met vrachtwagen door menselijk falen

De grote meerderheid van vrachtwagen ongelukken wordt veroorzaakt door menselijk falen. Dit betekent dat een menselijke fout ervoor zorgt dat het verkeersongeval gebeurt. Een menselijke fout kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de chauffeur even afgeleid is en daardoor met zijn vrachtwagen een ongeluk veroorzaakt. Of een chauffeur schat een situatie net verkeerd in.

Technisch falen als oorzaak van vrachtwagen ongeluk

Met technisch falen wordt bedoeld dat er iets is wat in het voertuig of de software niet goed zit. Deze fout veroorzaakt dan het ongeval met de vrachtwagen. Dit is maar bij een heel klein gedeelte van de ongelukken met vrachtwagens het geval. Toch blijft het belangrijk om naar de technologie te kijken. Want verbeterde technologie kan ook menselijk falen tegengaan.

Ongeluk met vrachtwagen door dode hoek

Hoewel je de twee eerder genoemde grote categorieën hebt, is het soms lastig te besluiten waar een ongeval met een vrachtwagen door de dode hoek onder valt. Als er een fietser wordt aangereden door een vrachtwagen, komt dat in veel gevallen door de dode hoek. De dode hoek is een punt waar de vrachtwagenchauffeur je niet kan zien, omdat dat stukje omgeving niet met de spiegel te zien is. Er bestaan speciale dode hoekspiegels. Deze spiegels helpen bij het voorkomen van vrachtwagen ongelukken door de dode hoek.

Aansprakelijkheid bij ongelukken met vrachtwagens

Als je betrokken bent geweest bij een ongeluk met een vrachtwagen en je bent niet aansprakelijk, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de schade vergoed hebben. Het kan soms ingewikkeld zijn om te ontdekken wie de aansprakelijke partij is bij een vrachtwagen ongeluk. Het is belangrijk om na een ongeval met een vrachtwagen een SAF in te vullen. Een SAF is een schade-aanrijdingsformulier. Uit dit formulier kan blijken wie er uiteindelijk schuldig en aansprakelijk is. Als de andere partij volledig aansprakelijk is en jij geen enkele schuld hebt, moet de (verzekeraar) van de andere partij alle schade vergoeden.

Aansprakelijkheid vrachtwagen ongeluk in bijzondere gevallen

Het kan zijn dat de vrachtwagen die bij het ongeval betrokken was, te zwaar beladen (overladen) is. Een vrachtwagen is overladen wanneer het gewicht hoger is dan toegestaan. Dit kan het algemene maximale gewicht zijn, maar ook wat er op het kenteken staat. Als een overladen vrachtwagen een ongeluk veroorzaakt, is de vervoerder aansprakelijk. Een verlader kan in zulke gevallen wel medeaansprakelijk zijn. Een overbeladen vrachtwagen is extra gevaarlijk. Door de te zware lading kan de vrachtwagen minder snel remmen en is de kans op kantelen bij het nemen van een bocht groter.

Letsel na een ongeluk met vrachtwagen

Vrachtwagens zijn groot, zwaar en rijden vaak hard. Dit zorgt ervoor dat je bij een vrachtwagen ongeluk vaak veel schade hebt. Deze schade kan lichamelijk zijn, maar ook materieel of psychisch. Voor al deze soorten schade en letsel heb je recht op een vergoeding.

Hoe kan een vrachtwagen ongeluk voorkomen worden

Niet ieder ongeval met een vrachtwagen is te voorkomen. Toch zijn er verschillende manieren om het risico op een vrachtwagen ongeluk zo klein mogelijk te maken. Sommige van deze manieren hebben te maken met de vrachtwagen zelf, andere meer met de chauffeur van de vrachtwagen.

Onderhoud van een vrachtwagen

Het klinkt misschien heel logisch, maar het is belangrijk dat alle onderdelen van de vrachtwagen goed onderhouden zijn. Dat verkleint het risico op een ongeluk met een vrachtwagen. Bij de onderdelen moet je denken aan de banden, lichten en spiegels, maar nog veel meer. Is de bandenspanning nog goed? Zit er nog voldoende profiel in de banden? Zonder profiel kan de wagen gaan glijden en dat kan al snel leiden tot ongelukken met vrachtwagens. Bij de lichten is het belangrijk dat ze goed afgesteld staan en natuurlijk dat ze werken. Hetzelfde geldt voor de spiegels: zijn ze goed afgesteld op de chauffeur die op dat moment in de vrachtwagen rijdt?

Hulpmiddelen voor bijvoorbeeld de dode hoek

Er zijn tegenwoordig, net als in veel personenauto’s, vaak camera’s ingebouwd in vrachtwagens. Deze helpen de chauffeur met het zichtbaar maken van plekken die anders voor de chauffeur niet zichtbaar zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een camera die gericht staat op de dode hoek. Zo word je minder snel als fietser aangereden door een vrachtwagen. Ook zijn er camera’s die gebruikt worden met achteruit rijden of laden en lossen.

Ladingszekering 

De lading van een vrachtwagen moet op een bepaalde manier vastgezet worden. Op deze manier voorkom je ongelukken met vrachtwagens waar een deel van de lading afvalt. Om dit voor elkaar te krijgen moet je gecertificeerde ladingzekering-producten gebruiken. Ook zijn er voor vrachtwagenchauffeurs trainingen in ladingzekeren te volgen.

Technologie

Hoe meer ontwikkeling er is, hoe veiliger het in theorie op de weg kan worden. Het aantal ongelukken met vrachtwagens zou de komende jaren sterk af kunnen nemen. Moderne technologie kan de kans op een botsing berekenen en soms zelfs al automatisch het voertuig laten remmen. Zo wordt de kans op een ongeval met een vrachtwagen toch ook weer iets verkleind.

Chauffeurs 

Je kunt ontzettend moderne en goedonderhouden vrachtwagens hebben. Toch is het minstens zo belangrijk om chauffeurs te hebben die weten wat ze doen en die zich goed voelen. Een vrachtwagenchauffeur die een ongeluk meemaakt is wat niemand wil. Het is dan ook heel belangrijk dat de chauffeurs goed uitgerust zijn, zich aan de regels houden en de juiste cursussen en trainingen blijven volgen.

Wat kun je doen na een vrachtwagen ongeluk

Als je het slachtoffer van een ongeval met een vrachtwagen bent, wil je alles vaak het liefst zo snel mogelijk afhandelen. Zorg allereerst dat je de gegevens van de getuigen opschrijft. Deze mensen kunnen later jouw verhaal van wat er gebeurd is tijdens het ongeluk met de vrachtwagen bevestigen. Daarnaast kunnen foto’s van de situatie later veel helpen. Laat je altijd even nakijken bij een arts. Ook als je denkt dat het allemaal wel meevalt. Je kunt niet altijd alle schade van buitenaf zien. Daarnaast geeft een bezoek aan de huisarts aan dat je zelf direct actie hebt ondernomen. Als er dan toch een iets zwaardere verwonding blijkt te zijn, kun je bewijzen dat dit door het ongeval met de vrachtwagen veroorzaakt is.

SAP Letselschade Advocaten

Er komt veel op je af bij een verkeersongeval. Dit is altijd zo, maar misschien bij een vrachtwagen ongeluk nog wel meer. Waarschijnlijk en hopelijk heb je dit nog niet eerder bij de hand gehad. Dan is het een ingewikkelde situatie. De letselschade advocaten van SAP Letselschade Advocaten staan veel slachtoffers van verkeersongevallen bij. Zij weten wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Ook zijn zij in staat de maximale schadevergoeding voor jou te regelen.

Wil je hier meer over weten? Dan kun je altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen. Een van onze advocaten belt je dan terug. Samen bespreek je wat er aan de hand is en hoe je het best geholpen kunt worden. De mogelijkheden worden bekeken.