Verkeersongevallen door dingen op de weg

Verkeersongevallen door dingen op de weg

Als je een ongeluk hebt omdat je aangereden wordt door iemand, is het vaak duidelijk wie de schuld heeft. Er is iemand door rood gereden, niet gestopt voor een zebrapad of er is geen voorrang gegeven aan iemand die van rechts kwam. Soms wordt een ongeluk veroorzaakt door iets wat op de weg ligt. Dan is het een stuk lastiger om te bepalen wie de schuldige is. Want wie heeft dat er neergelegd? Of misschien de betere vraag: hoe is het obstakel op de weg terecht gekomen? En de vraag die daarop volgt: moet ik het obstakel op de weg melden? En zo ja, waar dan?

Troep of een obstakel op de weg melden

Als je in de auto of op de fiets zit of je loopt ergens en je ziet iets op de weg liggen wat er niet hoort, kun je het obstakel op de weg melden. Dit doe je bij Rijkswaterstaat. Je kunt Rijkswaterstaat op verschillende momenten telefonisch bereiken. Dat is op maandag tot en met vrijdag vanaf 7 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. In het weekend en op feestdagen zijn zij te bereiken vanaf 10 uur ’s ochtends tot half 7 ’s avonds om rommel op de weg te melden. Het melden van iets gevaarlijks op de weg kan via het telefoonnummer 0800-8002. Het kan natuurlijk zo zijn dat je buiten de openingstijden iets gevaarlijks op de weg ziet liggen. Als dat zo is, dan kun je daar altijd 112 voor bellen.

Een verkeersongeval door troep op de weg?

Stel je voor: je bent onderweg naar familie en rijdt rustig in je auto. Je rijdt achter een vrachtwagen. Opeens verliest die vrachtwagen iets van zijn lading. Het gaat allemaal heel snel en je schrikt. Door de schrik trek je aan je stuur en verlies je de controle over de auto. Je rijdt tegen de vangrails aan. Hopelijk is de schrik het enige wat je daaraan overhoudt. Maar het kan ook zo zijn dat je letsel oploopt. Aan de auto, of verwondingen aan jezelf of je passagiers. Hoewel je misschien niet direct denkt dat dit door troep op de weg komt, valt ook dit voorbeeld wel onder dit onderwerp.

Het kan ook zo zijn dat een andere weggebruiker al eerder iets verloren is. Je ziet bijvoorbeeld opeens een fiets op de snelweg liggen. Waarschijnlijk is deze fiets van een fietsendrager afgevallen en heeft de eigenaar dat niet door gehad. Hier kun je ook van schrikken. Het is iets wat je niet verwacht op deze plek. Als het druk is om je heen, kun je ook niet altijd een obstakel op de weg omzeilen. Als je uitwijkt rijd je tegen andere weggebruikers aan, maar als je remt rijdt je achterligger tegen jou aan. In zo een situatie zorgt rommel op de snelweg eigenlijk altijd voor een verkeersongeval.

Wie is er aansprakelijk bij een obstakel op de weg?

Als jij schade of letsel hebt opgelopen door een obstakel op de weg, kun je de opgelopen schade verhalen op degene die aansprakelijk is. Maar het is bij troep op de weg niet altijd dezelfde partij die aansprakelijk is. Soms is het de wegbeheerder, maar soms is het een automobilist die wat verliest. In het eerdere voorbeeld waarbij een fiets van een fietsendrager afgevallen is, is in de eerste plaats de eigenaar van de fiets aansprakelijk. Hij heeft de fiets niet goed vastgemaakt. Hierdoor is de fiets van een stuk bagage verandert naar een obstakel op de weg.

Wanneer is de wegbeheerder aansprakelijk voor rommel op de weg?

Het kan ook zijn dat de eigenaar van de fiets niet in de gaten heeft gehad dat de fiets van zijn fietsendrager af gevallen is. In dat geval zou het zo kunnen zijn dat de fiets al een paar dagen op de weg ligt. Misschien ligt hij half in de berm, maar steekt er net nog een wiel op de weg. Of het is een rustige weg en hij ligt in het geheel op de weg. In dat geval kan de wegbeheerder vaak aansprakelijk gesteld worden voor het obstakel op de weg. Iedere wegbeheerder heeft namelijk de plicht om zijn wegen met regelmaat te controleren. Deze controle is dan onder andere om te kijken of er geen rommel op de weg ligt of dat er bijvoorbeeld geen grote scheuren in het wegdek zitten. De wegbeheerder moet in de gaten houden of de weg nog veilig is om op te rijden voor weggebruikers.

Een opmerking hierbij is wel dat de wegbeheerder al de kans moet hebben gehad om de troep op de weg op te ruimen. Je kunt niet van een wegbeheerder verwachten dat hij op ieder moment op alle plekken van de weg te vinden is. Dus stel je voor dat er een zware storm bezig is. Door deze storm breekt er een grote tak van een boom af. Deze tak komt op het midden van de weg terecht. Als jij dan terwijl deze storm nog bezig is tegen die tak aanrijdt, heeft de wegbeheerder nog geen tijd gehad om die tak van de weg te halen.

Wanneer is de wegbeheerder niet aansprakelijk voor een obstakel op de weg?

Zoals hierboven staat moet de wegbeheerder de tijd hebben gehad om het obstakel op de weg weggehaald te hebben. Maar ook daarnaast zijn er nog wat dingen die ervoor zorgen dat de wegbeheerder niet altijd aansprakelijk is:

  1. Als de rommel niet op de weg ligt, maar ernaast. Als er afgewaaide takken in de berm liggen, dan kan de wegbeheerder niet aansprakelijk gesteld worden door schade waarvan jij vindt dat het door die takken komt.
  2. Als de weggebruiker de schade niet had kunnen voorkomen.
  3. Als er niet genoeg geld was om meer onderhoud aan de weg te doen dan dat er al gedaan wordt. Dit geldt ook als er niet genoeg andere middelen zijn, zoals bijvoorbeeld personeel. Dan is het niet mogelijk om de hele tijd ieder stuk van de weg in de gaten te houden om te zien of er iets op de weg ligt.
  4. Meestal is de wegbeheerder niet aansprakelijk als het verkeersongeval veroorzaakt is doordat het slachtoffer zich heeft misdragen. Voorbeelden hiervan zijn dat het slachtoffer dronken achter het stuur zat of veel harder reed dan de maximum snelheid.

Wat als je slachtoffer bent door een obstakel op de weg?

Als je letsel of schade opgelopen heft doordat er iets op de weg lag, is het belangrijk dat je eerst naar je eigen gezondheid kijkt. Ga snel naar een dokter en laat controleren hoe het met je gaat. Het is ook altijd goed om vast bewijs te verzamelen. Bijvoorbeeld foto’s van wat er op de weg lag. Let er als je een foto wil maken wel ook altijd op dat je eerst op je eigen veiligheid let!

Verder komt er vaak een hoop op je af. Het is soms lastig om het overzicht te houden en te weten wat er allemaal speelt. Hoe moet je bijvoorbeeld iemand aansprakelijk stellen voor het ongeval dat gebeurd is door een obstakel op de weg? En wie moet je dan aansprakelijk stellen? Een letselschade advocaat van SAP kan je in zo’n situatie goed helpen. Zij hebben veel ervaring met het aansprakelijk stellen van partijen en het bijstaan van slachtoffers van een verkeersongeval. Een van onze advocaten kan ervoor zorgen dat jij je volledig kan richten op je herstel, terwijl hij of zij de juridische dingen voor je oppakt. Wil je weten hoe het in jouw geval zit? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen. Het eerste contact is altijd gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast.