Verkeersongeval Utrecht: wat moet ik nu doen?

Verkeersongeval Utrecht: wat moet ik nu doen?

Is dit het allereerste ongeval waar je bij betrokken bent? Dan is dat inderdaad wel even schrikken. Toch hoef je niet meteen te panikeren. Wij geven hieronder dan ook concreet aan welke stappen je dient te ondernemen. Het merendeel van die stappen zijn eigenlijk de logica zelve. Sommige zaken zijn dan weer belangrijk om te weten.

# 1. Veiligheid primeert

Maar dat wist je waarschijnlijk al? In eerste instantie is het belangrijk om jezelf en anderen in veiligheid te brengen en indien nodig de eerste zorgen toe te dienen. In principe mag je gewonden niet verplaatsen, tenzij dat hun veiligheid ten goede komt. In dat laatste geval bel je trouwens steeds de hulpdiensten. Dat hoef je echter niet te doen indien het gaat om blikschade. Geen zorgen: in de tweede stap komen we uitgebreid terug op de vraag wanneer je al dan niet de hulpdiensten dient te verwittigen. Denk bovendien niet alleen aan de veiligheid van de betrokkenen maar ook aan die van de andere weggebruikers. Indien nodig begeleid je dan ook de voertuigen naar een veilige plaats. Hoe dan ook plaats je steeds een gevarendriehoek. Na het verplaatsen van de voertuigen kan er nog wel eens discussie ontstaan, neem dus wel eerst snel enkele foto’s vanuit verschillende posities.

# 2. Bel de hulpdiensten indien nodig

Zoals eerder aangehaald hoef je de hulpdiensten niet te bellen indien het louter om blikschade gaat. Er zijn echter uitzonderingen op die algemene regel. In volgende gevallen bel je de hulpdiensten net wel:
  • Er heeft iemand verwondingen opgelopen;
  • Er is sprake van ernstige schade;
  • Een van de betrokken voertuigen heeft een buitenlands kenteken;
  • Er is sprake van essentiële meningsverschillen met de tegenpartij;
  • Een van de partijen vertoont agressief gedrag;
  • Een van de betrokkenen heeft de plaats van het ongeval onterecht verlaten;
  • Er is een vermoeden van een strafbaar feit (bv. de bestuurder is onder invloed van drugs, beschikt niet over een geldig rijbewijs, …).

# 3. Verlaat de plaats van het ongeval niet

Net zoals de andere betrokkenen de plaats van het ongeval niet mogen verlaten vooraleer de volgende stappen ondernomen zijn, is dat ook voor jou het geval. Het gaat zelfs om een strafbare gedraging! Even geduld, dus.

# 4. Verzamel bewijsmaterialen

Zelfs wanneer de andere bestuurder vriendelijk is en duidelijk wilt meewerken aan de verdere afhandeling van het schadegeval, is het toch belangrijk om de nodige bewijsmaterialen te verzamelen. Denk hierbij aan volgende acties:
  • Het fotograferen van de voertuigen vanuit verschillende posities;
  • Het duidelijk fotograferen van de schadepunten aan de betrokken voertuigen;
  • Het fotograferen van remsporen, schade aan andere objecten, olievlekken, glasscherven, …
  • Het fotograferen van de verkeerssituatie op het moment van de feiten, waarbij ook de weersituatie duidelijk zichtbaar is (regenachtig, mistig, helder zonlicht, … );
  • Het noteren van (contact)gegevens van eventuele getuigen, inclusief hun kentekenplaat;
  • Het noteren van het nummer van het proces-verbaal, zo de politie aanwezig is.

# 5. Invullen van het Europees Schadeformulier

Na het ongeval dienen jullie het Europees schadeformulier in te vullen. Geen zorgen: het formulier zelf bevat alle informatie die jullie bij het invullen nodig hebben. Vergeet het formulier nadien niet te ondertekenen. De achterzijde van het formulier kan je overigens gewoon thuis invullen.

# 6. Contacteer indien nodig een letselschade advocaat

Heb je letselschade opgelopen ten gevolge van de foutieve actie van de andere partij? Dan is het altijd aangeraden om een letselschade advocaat te contacteren. Ga dan ook niet zomaar zelf akkoord met het voorstel van een verzekeraar, vaak volstaat zo’n voorstel immers niet. Een letselschade advocaat maakt een schadeclaim op maat en zorgt ervoor dat je een maximale schadevergoeding verkrijgt. Ook bij discussies omtrent de aansprakelijkheid kan een letselschade advocaat hulp bieden. Nabij Utrecht vind je dan ook het kantoor van SAP Letselschade Advocaten terug. Indien nodig behartigen wij jouw belangen tijdens de verdere afhandeling van het schadedossier. Je kan ons dan ook steeds contacteren via het nummer 033 461 30 48.