Verkeersongeval Amsterdam: wat nu?

Verkeersongeval Amsterdam: wat nu?

Gezellig rijden langsheen de Amsterdamse grachten. Misschien even doorrijden en rustig genieten aan het Amstel Park om ’s avonds opnieuw terug te keren naar het Bellevue Theater? Klinkt het bekend in de oren? Dat is allemaal heel geinig, tot het uiteindelijk misloopt. Recent mocht een Zweedse touringcar dat nog in de praktijk ondervinden, toen het door de vangrail reed en uiteindelijk tegen een boom tot stilstand kwam. In dit geval lag een lage bloedsuikerspiegel aan de basis, maar bij een Amsterdams verkeersongeval gaat het lang niet altijd om een eenzijdig ongeval, integendeel. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal. Daarom stellen wij jou voor: een handig overzicht van de te nemen acties nadat je bij een verkeersongeval in Amsterdam betrokken raakt.

# 1. Garandeer veiligheid

Meteen na het ongeval is het belangrijk om de veiligheid van zowel jezelf als de betrokkenen en andere weggebruikers te garanderen. Indien er gewonden zijn, bel je steeds 112. Uiteraard dien je ook de nodige verzorging toe. Indien de wagens het verkeer hinderen, verplaats je ze maar beter. Neem dan wel eerst nog enkele foto’s. Dat laatste is niet onbelangrijk voor de verdere afhandeling van het schadedossier. Plaats overigens ook jouw gevarendriehoek, zo verwittig je alvast naderende bestuurders.

# 2. Bel, zo nodig, de hulpdiensten

Bij blikschade hoef je in principe de hulpdiensten niet te bellen. Wanneer er sprake is van gewonden, doe je dat echter wel. Er zijn echter ook andere gevallen waarbij een telefoontje naar de hulpdiensten geen overbodige luxe is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij forse schade, bij ernstige meningsverschillen tijdens het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier, indien de andere bestuurder agressief is en/of indien je vermoedt dat er mogelijks sprake is van een strafbaar feit. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld ook aan dronkenschap.

# 3. Verlaat de plaats van het ongeval nog niet

Dat is overigens niet gewoon een tip: zolang jullie de noodzakelijke gegevens niet uitgewisseld hebben is dit immers zelfs verboden!

# 4. Verzamel bewijsmaterialen

Als slachtoffer ben jij de persoon bij uitstek om de eerste bewijsmiddelen te verzamelen. Neem dan ook foto’s van de wagens en dit vanuit verschillende hoeken. Alles wat mogelijks relevant is of verband houdt met het ongeval, fotografeer je. Vraag ten slotte ook de contactgegevens op van eventuele getuigen. Die gegevens kan je nadien invullen op het Europees Aanrijdingsformulier.

# 5. Invullen van het Europees Aanrijdingsformulier

We haalden het reeds aan bij de vorige stap: het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier. Dit is een belangrijk document dat cruciaal is voor de verdere afhandeling van het schadedossier. Vooral in vak 12 ga je maar beter heel accuraat aan de slag. Noteer steeds eventuele opmerkingen en plaats enkel een handtekening wanneer je echt akkoord bent met de beweringen van beide partijen.

# 6. Neem contact op met een letselschade advocaat

Is er sprake van letselschade ten gevolge van het ongeval? Is een andere partij (mogelijks) aansprakelijk? Neem dan steeds contact op met een letselschade advocaat. Deze juridische beroepsbeoefenaar zal jouw belangen immers behartigen en streven naar een maximale schadevergoeding. SAP Letselschade Advocaten bevindt zich in de nabijheid van Amsterdam, net voorbij Hilversum. Dan kan je ons steeds contacteren via 033 461 30 48.