SVI-verzekering: schadeverzekering voor inzittenden

SVI-verzekering: schadeverzekering voor inzittenden

Het kan gebeuren dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verkeersongeval waar je in terecht gekomen bent. Als je zelf verantwoordelijk bent, kun je de schade niet op iemand anders verhalen. Dit betekent dat je zelf je eigen schade moeten dragen. Als er ook iemand anders of meerdere andere personen in de auto zaten, ben je daar als bestuurder in de meeste gevallen ook aansprakelijk voor. Je zult dus ook de schade van eventuele passagiers moeten vergoeden. Om je hierop voor te bereiden is het goed om een SVI-verzekering (Schade Verzekering Inzittende) af te sluiten.

Als je een Schade Verzekering Inzittenden (SVI) hebt afgesloten dan kun je onder deze verzekering de schade vergoed krijgen. De SVI-verzekering vergoedt jouw schade, maar ook de schade van de andere inzittenden van jouw auto.

Schade claimen bij de SVI-verzekering

Wat dekt die verzekering dan precies? De SVI-verzekering dekt de daadwerkelijk geleden schade van de bestuurder en de passagiers als gevolg van een verkeersongeval. Hiermee bedoelen ze de schade die je aan kunt tonen en waarvan  je kunt bewijzen dat het door het ongeluk komt. Je moet deze schade wel kunnen onderbouwen. Het moet duidelijk worden dat de schade die jij geleden hebt inderdaad veroorzaakt is door het ongeval. Als je dit niet aan kunt tonen, zal de SVI-verzekering de schade ook niet vergoeden.

Verschil met een Ongevallen Verzekering Inzittenden

Een SVI-verzekering is niet hetzelfde als een OVI-verzekering. Een OVI-verzekering is een Ongevallen Verzekering Inzittenden (OVI). Deze verzekering vergoedt niet alle werkelijke schade van het ongeval. Een OVI-verzekering vergoedt alleen de kosten als één van de personen in de auto blijvend invalide raakt of overlijdt. Het maakt dan niet uit of het om de bestuurder of om één van de passagiers gaat. 

Het komt best wel eens voor dat mensen denken dat ze een SVI-verzekering hebben. Dan blijkt het soms dat dat niet zo was, maar dat ze een OVI-verzekering hebben. Dit kan grote gevolgen hebben. Vooral voor je financiële situatie na een ongeval. Dit komt dan dus omdat een OVI-verzekering in veel minder gevallen geld uitkeert dan een SVI-verzekering. Als je het niet helemaal zeker weet, is het goed om te checken wat voor verzekering je afgesloten hebt. Dit kun je zien op je polisblad. Ook kun je altijd de verzekering even bellen, zij kunnen je zo vertellen wat voor verzekering je afgesloten hebt. 

Bij een OVI-verzekering liggen de bedragen die uitgekeerd worden vaak al wat meer vast dan bij een SVI-verzekering. Dit komt doordat er niet naar alle soorten schade gekeken wordt. Bij een OVI-verzekering ligt het bedrag dat wordt uitgekeerd meestal tussen de € 20.000 en € 50.000 bij blijvende invaliditeit. Als er iemand overlijdt ligt het bedrag meestal tussen de € 10.000 en € 15.000. 

Dit klinkt  misschien als veel geld, maar het financiële nadeel kan veel hoger uitpakken. Bijvoorbeeld als je door blijvende invaliditeit niet meer of minder kunt werken. Dan heb je ook een hoop inkomensverlies. Bij een OVI-verzekering loop je dus het risico en nadeel dat u bij lange na niet het hele bedrag uitgekeerd krijgt van de schade die jij of de inzittenden hebben geleden.

Welke schade kunt u claimen?

Het kan per verzekeraar verschillen welke soorten schade er door de SVI-verzekering vergoed worden. Niet alle verzekeringen vergoeden de gehele schade. Veel SVI-polissen hebben een vast lijstje waarvoor ze een vergoeding aanbieden. Dit lijstje is niet altijd hetzelfde. 

Vaak kun je voor de volgende schadeposten in ieder geval een vergoeding krijgen via de SVI-verzekering:

  1. Inkomensverlies; als je minder kunt werken door het ongeluk, heb je automatisch minder inkomen dan je gehad zou hebben als het ongeluk niet gebeurd zou zijn.
  2. Kosten voor huishoudelijke hulp: het komt vaak voor dat je na ene ongeval niet meer al het werk in huis zelf kunt doen. Dan moet je iemand inhuren om huishoudelijke taken over te nemen. Dit kost geld. Dit geld had je niet uit hoeven geven als het ongeluk niet gebeurd was.
  3. Medische kosten: deze spreekt redelijk voor zich. Als je in een ongeluk terechtkomt moet je eigenlijk altijd langs de huisarts. Al is het maar zodat ze het even kunnen checken. En uiteraard kan het zijn dat je lichamelijke klachten overhoudt aan het ongeval.
  4. Reiskosten: misschien deed je voor het ongeval heel veel op de fiets en lukt dat nu niet meer. Of je hebt letsel aan je been waardoor je (tijdelijk) niet meer zelf auto kunt rijden. Dan heb je reiskosten die je anders niet gehad zou hebben. Ook reiskosten van en naar het ziekenhuis of revalidatie therapie gelden hierbij mee. 
  5. Gemiste pensioenopbouw: dit hangt samen met het inkomensverlies. Op het moment dat je minder of helemaal niet meer kunt werken, bouw je minder pensioen op. Dit betekent dat je, als je met pensioen gaat, minder geld hebt om van te leven.
  6. Studievertraging: door alles wat er gebeurt kan je studievertraging oplopen. Bijvoorbeeld omdat je lang moet revalideren. Studievertraging is niet alleen heel vervelend, het is ook duur. Je moet dan een extra jaar college- of schoolgeld betalen en misschien ook wel nieuwe boeken kopen.

Het kan zo zijn dat jouw schade in bepaalde gevallen niet is verzekerd door de SVI-verzekering. Veel SVI-polissen sluiten bijvoorbeeld dekking uit voor schade die met opzet of door bewuste roekeloosheid is veroorzaakt. Daarnaast zijn er andere uitzonderingen. Deze gelden bijvoorbeeld als je geen gordel om hebt, als je geen geldig rijbewijs hebt of als je onder de invloed bent van alcohol of drugs op het moment van het ongeluk. In deze gevallen keert de SVI-verzekering vaak geen vergoeding uit. 

Schakel hulp in van een letselschade advocaat bij het claimen van uw schade

De SVI-verzekeraar is dus jouw wederpartij bij een ongeluk waar jij zelf aansprakelijk bent. Jij claimt de schade bij jouw eigen verzekeraar. Hierdoor kan het zijn dat jouw belangen de belangen van jouw verzekeraar niet hetzelfde zijn. Jij wilt zoveel mogelijk van jouw schade vergoed krijgen, alleen hoe meer jij vergoed krijgt, hoe meer dat de SVI-verzekeraar kost. 

De SVI-verzekering heeft deze situatie al veel vaker bij de hand gehad dan jij. Dit betekent ook dat hij er meer vanaf weet dan jij. Om te zorgen dat je alles krijgt waar je recht op hebt, is het een goed idee om een letselschade advocaat in te schakelen

Met de bijstand van een ervaren letselschade advocaat hoef jij je niet bezig te houden met lastige juridische termen, het uitpluizen van de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden of de vaak ingewikkelde berekening van de precieze schade. Dat doet de letselschade advocaat dan voor je. Jij kunt je dan in alle rust richten op je herstel. 

Bij SAP Letselschade Advocaten werken van die ervaren letselschade advocaten. Zij weten hoe ze ervoor moeten zorgen dat jij precies krijgt waar u recht op heeft. 

Vaak dekt een SVI-verzekering de kosten van rechtsbijstand door een letselschade advocaat zolang er niet wordt geprocedeerd (de kosten buiten rechte). In dat geval zijn er voor jou dus geen enkele kosten verbonden aan het inschakelen van een letselschade advocaat. 

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Je kunt gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen.