Fietsongeval Amsterdam: wat moet je doen?

Fietsongeval Amsterdam: wat moet je doen?

Amsterdam zou meer dan 800.000 fietsen tellen. In combinatie met ruim 5.500 wagens per vierkante kilometer in de drukkere buurten, is een fietsongeval dan ook geen fictie. Loop je letselschade op bij een fietsongeval waar ook een motorvoertuig bij betrokken is? Dan is de wetgeving alvast heel gunstig. De bestuurder van het motorvoertuig zal immers, behoudens uitzonderlijke overmachtsomstandigheden, altijd aansprakelijk zijn voor minimaal 50 % van de schade. Dat is ook zo wanneer je als fietser zelf een foutbeging!

Doe de nodige vaststellingen

In de eerste plaats is het belangrijk om na het fietsongeval meteen de nodige vaststellingen te (laten) doen. Noteer de kentekengegevens van de bestuurder alsook zijn contactgegevens. Ook het nemen van foto’s is een aanrader, net zoals het noteren van gegevens van eventuele ooggetuigen. Met de toeristische drukte pik je er best enkele Nederlanders uit, dat zorgt immers voor extra zekerheid. Ook wanneer er slechts sprake is van lichte verwondingen en je niet meteen naar het ziekenhuis hoeft te trekken, is het aangeraden om toch steeds minimaal langs te gaan bij de huisarts. Soms treden symptomen immers pas later op en is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Ook is dat belangrijk op bewijsrechtelijk vlak: enkel zo kan je met zekerheid aantonen dat de schade wel degelijk ontstond ten gevolge van het ongeval.

Stel de andere partij aansprakelijk

In een volgende fase zal je de andere partij aansprakelijk stellen. Dat is ook logisch: je liep niet alleen letselschade op maar mogelijks ook materiële schade aan de fiets. Mogelijks ben je een tijdje arbeidsongeschikt? Zo’n schadeposten moet de andere partij (deels) vergoeden. Uiteraard zal de schadevordering uiteindelijk een zaak worden voor de verzekeraar. Houd alle bewijsstukken met betrekking tot de schade en de gemaakte kosten goed bij. Ook het ticket voor de bus naar de huisarts kan je immers (deels) verhalen bij de aansprakelijke bestuurder. Indien de aansprakelijkheid van de andere partij overigens vaststaat, bijvoorbeeld omdat jou geen eigen schuld treft, kan je ook voor beperkte schade beroep doen op een letselschade advocaat. Die juridische kosten vallen immers ook ten laste van de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Zo hoef je je alvast niet druk te maken over zowel de aansprakelijkstelling als de verdere afhandeling van het schadedossier. Of gratis juridische bijstand al dan niet mogelijk is, maken we bij SAP Letselschade Advocaten duidelijk in een eerste gratis intake gesprek. Zo krijg je meteen ook duidelijkheid over de verder te nemen stappen.