schadevergoeding elektrische step

Elektrische step verzekeren

Je ziet ze tegenwoordig overal en het is niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de elektrische step (ook wel estep genoemd). Vooral in grote steden worden ze veel gebruikt. Op veel plekken in het buitenland kun je ze ook huren om bijvoorbeeld een sight seeing tour door je vakantiebestemming te maken. Maar waar moet je aan denken als je zelf een elektrische step aan wilt schaffen, of misschien al hebt? Hoe zit het met de estep regels? En moet je een elektrische step verzekeren?

Estep regels

In Nederland is het niet toegestaan om met iedere elektrische step deel uit te maken van het verkeer. Er zijn estep regels vanuit de overheid (het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) over welke elektrische steps is toegestaan in Nederland op de openbare weg. Er zijn elektrische steps die onder de categorie ‘bijzondere bromfietsen’ vallen. Dit zijn esteps die niet harder gaan dan 25 kilometer per uur en die rijden op een elektro- of verbrandingsmotor. Je kunt ook alleen je elektrische step verzekeren als deze niet harder gaat dan 25 kilometer per uur.

Elektrische step verzekeren

Niet alle elektrische steppen die je in Nederland kunt kopen kun je ook verzekeren. Zoals eerder benoemd mag de step niet harder gaan dan die 25 kilometer per uur en moet de elektrische step een bepaalde motor hebben.  Ook moet het mogelijk zijn om een kenteken op de step te plaatsen als je de elektrische step wil verzekeren. En je step moet een VIN-nummer hebben. Een VIN-nummer is een Voertuig Identificatie Nummer. Alle voertuigen in Nederland hebben zo’n nummer. Het is bijvoorbeeld ook het nummer wat op je fiets in het frame staat. De politie kan door deze nummers de voertuigen traceren.

Je elektrische step verzekeren met je AVP-verzekering?

Vaak wordt gedacht dat je met je AVP-verzekering (Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren) al goed gedekt bent voor aansprakelijkheid met je elektrische step. Dit is namelijk ook zo voor je elektrische fiets. Toch zit dat met een estep anders. Een AVP dekt de aansprakelijkheid van motorvoertuigen waarvoor een WA-verzekering verplicht is niet. En dat geldt voor alle motorvoertuigen als een auto, scooter en, volgens de estep regels, ook voor de elektrische step.

Elektrische step verzekeren met een WA-verzekering

Zoals gezegd is de elektrische step een van de motorvoertuigen waarvoor een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheids Verzekering) verplicht is. Deze elektrische step verzekering is de meest basis-optie. Het zorgt ervoor dat de aansprakelijkheid gedekt is als jij met jouw elektrische step een ongeluk in het verkeer veroorzaakt. Een opvallend punt is wel dat in zulke gevallen alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt gedekt is. De schade aan je eigen elektrische step valt hierbuiten. Je kunt niet zomaar voor elke estep een WA-verzekering afsluiten. Dit kan alleen voor de elektrische steps die goedgekeurd zijn voor de openbare weg.

Elektrische step verzekeren via de all-riskverzekering

Als je een duurdere elektrische step hebt, kan het verstandig zijn om de estep beter te verzekeren dan met alleen de WA-verzekering. In zo’n geval wil je waarschijnlijk ook dat de schade aan jouw eigen step verzekerd is. In dat geval kun je je elektrische step verzekeren met een all-riskverzekering. Een all-riskverzekering is duurder dan een ‘’basis’’ WA-verzekering, maar er is ook meer verzekerd. Je hebt bij een all-riskverzekering wel vaak nog wat eigen risico.

Overige aanvullende elektrische step verzekeringen

Elektrische steps zijn heel handig in gebruik. Je vouwt ze in en kunt ze zo meenemen in de trein. Of je tilt ze naar boven als je geen schuur hebt of je estep daar niet in wilt zetten. Een nadeel aan deze handigheid is, dat een eventuele dief jouw elektrische step ook heel gemakkelijk mee kan nemen. Je kunt er daarom voor kiezen om je elektrische step te verzekeren tegen diefstal. Als je dit doet, is het goed om ook zorgvuldig naar de kleine lettertjes en voorwaarden te kijken. Het komt namelijk voor dat een diefstalverzekering alleen geldig is wanneer je je elektrische step op een bepaalde manier op slot zet. Ook kun je je estep extra verzekeren tegen bijvoorbeeld pechhulp, een verzekering voor een ‘’bijrijder’’ of een verzekering voor rechtsbijstand.

Aansprakelijkheid bij een elektrische step

De estep regels zijn wat aansprakelijkheid betreft hetzelfde als de andere motorvoertuigen. Bij een verkeersongeval gaat het erom wie de schuldige partij is. Omdat een elektrische step dus niet onder de zwakke weggebruikers valt, zijn de regels iets anders wanneer je met je estep in een aanrijding met een voetganger terecht komt. Een voetganger is wel een zwakke weggebruiker. Dit betekent dat, wat er ook gebeurd is, je als estep-rijder altijd voor minstens vijftig procent aansprakelijk bent bij een aanrijding met een voetganger.

Conclusie

Het is dus verplicht om je elektrische step te verzekeren voordat je ermee de openbare weg op gaat. Een WA-verzekering is hier goed genoeg voor, maar je kunt ervoor kiezen een andere of aanvullende elektrische step verzekering af te sluiten. Omdat de esteps onder de categorie ‘motorvoertuigen’ valt, gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als bij bijvoorbeeld een scooter.

SAP Letselschade Advocaten

Ben jij het slachtoffer van een verkeersongeval meteen elektrische step? Dan kan een letselschade advocaat je helpen. In zo’n situatie komt er een hoop op je af waar je geen kennis van hebt. Een letselschade advocaat van SAP kan al jouw zorgen uit handen nemen en je adviseren en helpen met wat er nog gaat komen. Als je hier meer informatie over wilt, kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Je krijgt dan een advocaat aan de lijn die samen met jou naar de mogelijkheden kijkt.