Een ongeluk met een elektrische step

Een ongeluk met een elektrische step

Er zijn een paar soorten elektrische steps die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn goedgekeurd. Deze voertuigen tellen dan als bijzondere bromfiets. Deze versie van een elektrische step is meestal een groter exemplaar. Het zijn niet de elektrische steps met kleine wielen die je vaak ziet. Met een e-step die niet is goedgekeurd mag je niet op de openbare weg. Als je dat toch doet, kun je en boete van minimaal 300 euro krijgen en bestaat de kans dat je elektrische step wordt ingenomen door de politie.

Goedgekeurde steps

Die elektrische steps die goedgekeurd zijn door de Rijksdienst voor het Wegverkeer mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden, moeten een kenteken hebben én moeten verzekerd zijn. Toch zijn er weinig verzekeraars die een dekking geven. Dit is omdat ze de elektrische steps ook niet zo goed onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen kunnen zetten. Het is dus heel lastig een e-step waarmee je de weg op gaat goed te verzekeren. En dat is slecht nieuws voor als je met die elektrische step een ongeluk krijgt.

Aansprakelijkheid bij een ongeval met een elektrische step is lastig

Die boete van minimaal 300 euro is natuurlijk niet leuk, maar er kunnen ook nog ernstigere gevolgen zijn. Op een e-step ben je kwetsbaar. Een ongeval met een elektrische step dan ook vaak grote gevolgen. Dit geldt zowel voor de goedgekeurde als voor de niet-goedgekeurde e-steps. Er bestaan ook elektrische steps waar je een rijbewijs voor moet hebben om ze te mogen besturen. In maart 2023 raakte een jongen van 14 zwaargewond. Hij kreeg een ongeval met zijn elektrische step toen hij tijdens het oversteken aangereden werd door een auto. 

Stel je komt met je elektrische step in een verkeersongeval terecht, hoe zit het dan met je aansprakelijkheid. Of, hoe werkt het als je als automobilist een ongeval met een elektrische step krijgt? Het is lastig om een elektrische step onder het juiste soort weggebruiker te plaatsen. Het voertuig heeft een motor, en is dus geen zelfde soort weggebruiker als een voetganger of fietser. Toch ben je op een elektrische step in een ongeval een stuk kwetsbaarder dan een automobilist of zelfs een motorrijder. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Elektrische step = motorvoertuig

Voor de wet zijn bestuurders van elektrische steps gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat je als gebruiker van een e-step hetzelfde wordt behandeld als een bestuurder van een motor of een auto. Bij een ongeval met een elektrische step en bijvoorbeeld een fiets, is de gebruiker van de elektrische step altijd in ieder geval gedeeltelijk aansprakelijk.

Niet (goed) verzekerd

Omdat het lastig is je goed te verzekeren als bestuurder van een elektrische step, zijn veel mensen niet of niet goed verzekerd. In veel aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren wordt dekking bij aansprakelijkheid nadat je een elektrische step gebruikt hebt zelfs uitgesloten. Dit betekent dat je heel vaak de schade die je veroorzaakt hebt door een ongeval met een elektrische step zelf zult moeten betalen.  Als jij het slachtoffer bent van iemand anders met een elektrische step, dan zit het natuurlijk anders. Je kunt dan bijvoorbeeld aankloppen bij het Waarborgfonds motorverkeer.

Zoals je leest zijn de gevolgen van een ongeval met een elektrische step behoorlijk ingewikkeld. Het is daarom verstandig om een letselschade advocaat in de arm te nemen als je het slachtoffer bent van een ongeluk met een elektrische step. Ook als je alleen nog informatie wil, kun je altijd vrijblijvend en gratis contact met SAP opnemen. Je wordt dan teruggebeld door een van onze advocaten.