scooter op fietspad

Boete voor rijden op fietspad met scooter

In het voorjaar van 2019 werd in Amsterdam besloten dat snorfietsers binnen de ring van Amsterdam niet meer welkom waren op het fietspad. De snorfiets op het fietspad was verleden tijd. Het gaat om de omgeving binnen de ring A10. Hier krijg je een boete voor het rijden op het fietspad met je scooter.

Scooter regels Amsterdam

Er zijn een paar straten die een uitzondering vormen en waar snorfietsen wel op het fietspad mogen rijden. Dit zijn een paar drukke straten. Welke straten dit precies zijn, kun je zien op een kaart van de gemeente Amsterdam. Deze kaart kun je hier vinden. Het gaat daarbij onder andere om de Transformatorweg, Weesperstraat, een gedeelte van de Zuiderzeeweg en een stuk van de Prins Hendrikkade. Zoals besloten in Den Haag geldt de helmplicht sinds dit jaar uiteraard ook in Amsterdam. Dit geldt zowel binnen de ring A10, waar een snorfiets op het fietspad niet toegestaan is, als buiten de ring, waar snorfietsen nog wel op het fietspad mogen rijden.

De gemeente Amsterdam heeft voor deze unieke situatie een nieuw symbool op verkeersborden toegevoegd. Dit is een blauwe snorfiets. Als je ergens een verkeersbord met dit symbool tegenkomt, weet je dat je op deze plek een boete krijgt voor het rijden op het fietspad met je scooter. Hier is het namelijk verboden op met je snorfiets op het fietspad te rijden.

Een boete voor het rijden op het fietspad met een scooter

Omdat het wettelijk verplicht is om binnen de ring A10 in Amsterdam op de rijbaan te rijden, is het zo dat je een boete kunt krijgen als je aan het snorfietsen bent op het fietspad. Uiteraard kun je ook een bekeuring krijgen als je wel op de rijbaan rijdt, maar je andere verkeersregels overtreedt. Naast de boete kan het overtreden van de wettelijke verkeersregels gevolgen hebben voor je verzekering. Als je een ongeluk veroorzaakt met je snorfiets op een fietspad terwijl je op de rijbaan had moeten rijden, zal je verzekeraar de kosten zeer waarschijnlijk op jou verhalen. Je had hier namelijk niet mogen rijden.

De boete voor rijden op het fietspad met je scooter is ook niet niks. De bekeuring bedraagt €100. Daar komen ook nog negen euro administratiekosten bovenop.

Hoe controleert de gemeente Amsterdam op snorfietsen op het fietspad?

Er wordt gebruik gemaakt van camerahandhaving. Dit betekent dat kentekencamera’s de snorfietsen op het fietspad registreren. Alle bromfietsen, motorfietsen en andere voertuigen die op de rijbaan zouden moeten rijden, maar op het fietspad aan het rijden zijn, krijgen de bekeuring thuisgestuurd. Mocht je denken dat je de camera’s kunt omzeilen door over de stoep te rijden: dit gaat niet. Hier zijn de camera’s ook op ingesteld.

Als je een bekeuring thuisgestuurd gekregen hebt, kun je de foto opvragen. Zo kun je zien of je inderdaad met je snorfiets op het fietspad reed. Dit kan via de ontheffingspagina op de website van de gemeente Amsterdam.

Waarom mag de snorfiets niet meer op het fietspad

De gemeente Amsterdam legt uit dat het vooral te maken heeft met de drukte in de smalle straten. Het aantal mensen dat de fietspaden gebruikt blijft stijgen. De fietspaden worden dus drukker. Als er dan ook snorfietsen op het fietspad rijden, levert dit een hoop gevaarlijke situaties op. Het is gevaarlijk en onoverzichtelijk voor zowel de fietser als de snorfietsers. Om de veiligheid en bereikbaarheid in de stad te verbeteren, zijn er verschillende maatregelen genomen. De boete voor het rijden op het fietspad met de scooter is daar één van.

Utrecht volgt Amsterdam

In het eerste jaar van de nieuwe regel daalde het aantal ongelukken waar fietsers bij betrokken waren binnen de ring van Amsterdam meteen flink. Tegelijkertijd werd gezien dat er minder snorfietsers in de stad waren. Utrecht heeft toen besloten de scooter regels van Amsterdam te volgen. Vanaf eind september 2021 is het ook daar zo dat je een boete krijgt voor het rijden op een fietspad met je scooter. Althans, op sommige plekken. Utrecht weert snorfietsers op het fietspad binnen de bebouwde kom.

Letselschade met je scooter

Of je nou wel of niet met je snorfiets op het fietspad mag rijden, een ongeluk zit in een klein hoekje. Als jij het slachtoffer geworden bent van een verkeersongeval (met of zonder scooter) kan een letselschade advocaat van SAP Letselschade Advocaten veel voor je betekenen. Na een ongeluk komt er veel op je af.

Hopelijk heb je nog niet eerder in zo’n situatie gezeten. Dit is iets fijns, alleen betekent het ook dat je niet weet wat er verder nog op je af gaat komen of wat je allemaal moet regelen. Een letselschade advocaat kan deze zorgen van je overnemen. Hij of zij heeft veel van dezelfde soort situaties bij de hand gehad en weet wat belangrijk is. Voor jou is het vooral belangrijk om je te richten op je herstel. Een letselschade advocaat zorgt ervoor dat je alles krijgt waar je recht op hebt, zodat jij ook de mogelijkheid hebt om je op dat herstel te richten.

Als je wilt weten wat SAP Letselschade Advocaten voor jou kan betekenen, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen. Dit kan telefonisch, maar ook via de mail, whatsapp of het contactformulier. Dit eerste contact is altijd gratis. Je wordt teruggebeld door een van onze advocaten die al je vragen kan beantwoorden.