Kent u deze bijzondere verkeersborden al

Kent u deze bijzondere verkeersborden al

In veel gevallen kent u wellicht wel de betekenis van de verschillende verkeersborden. Onder andere borden die een maximumsnelheid aangeven, zijn u wellicht niet onbekend. Hetzelfde geldt voor een verkeersbord dat een voorrangsweg aangeeft of het einde van die voorrangsweg. Toch is het mogelijk dat u van sommige verkeersborden of verbodsborden de betekenis niet kent. We doken door alle verkeersborden met een betekenis en hebben het over een aantal bijzondere verkeersborden en hun betekenis. Kent u deze bijzondere verkeersborden al? Onze letselschade advocaat licht ze toe.

Verboden in te rijden: bord C22

Het verkeers-bord C22 is een rond verkeersbord met een verkeersrode rand (RAL3020). Op het bord is een achterdoorsnede van een vrachtauto te zien, waarbij het middenvlak rood is. Hoewel dit verkeersbord een vrachtwagen als symbool gebruikt, kunnen deze verkeersborden de auto verbieden. Het verbodsbord heeft namelijk betrekking op alle "voertuigen met bepaalde gevaarlijke stoffen". Door dit bord is het verboden in te rijden indien u bepaalde gevaarlijke stoffen vervoert, zoals benzine, chemische stoffen of andere brandbare goedjes. U dient dus een andere weg te gebruiken om uw explosieven te transporteren, want hier zou u wel eens een ongeval kunnen veroorzaken.

Pas op: verkeersbord J35 waarschuwt voor regen?

Het verkeersbord J35 is een driehoek verkeersbord met een verkeersrode bordrand. Er is een auto op afgebeeld en verder zijn er verschillende stipjes die naar beneden lijken te bewegen aangebracht, net alsof het regent! Dat dit verkeersbord een driehoek is, betekent dat het net als bijvoorbeeld een slipgevaar-bord ter waarschuwing dient. Het waarschuwt echter niet gewoon voor regen, dat merkt u zelf wel. In het geval van het verkeersbord J35 wordt er gewaarschuwd voor een lokale situatie waarbij door weersomstandigheden, zoals regen of sneeuw, vaak een slecht zicht ontstaat. Dat komt bijvoorbeeld door het opspattende water. Op deze locatie is er een grotere kans op een file en verkeersongevallen. Daarom is het aan te raden om bij slecht weer de snelheid te milderen en extra aandachtig te zijn.

Uitwijken met de auto: verkeersborden L20 en L21

Hoeveel verkeersborden zijn er in Nederland en waren nieuwe verkeersborden echt nodig? Bepaal het vooral zelf. In 2017 hebben een aantal nieuwe verkeersborden Nederland alvast opnieuw een stuk veiliger gemaakt. Of toch als u bij deze verkeersborden info krijgt. Twee van deze nieuwe verkeersborden zijn het bord L20 en het bord L21. Bij het bord L20 is er een verticale pijl die naar beneden wijst gecombineerd met een kronkelende pijl die naar boven wijst. Bij het bord L21 is net het omgekeerde zichtbaar. Kent u deze bijzondere verkeersborden al? Uiteraard komen deze verkeersborden met een betekenis. De betekenis is heel eenvoudig. Het geeft aan welke auto een uitwijkplaats heeft als twee auto's elkaar kruisen. Deze uitwijkplaats bevindt zich links of rechts van de weg, afhankelijk van het verkeersbord.

Een verkeersbord met een tractor: bord F11

Een ander bijzonder verkeersbord is het bord F11. Het gaat om een blauw bord met een wit symbool, dat zijn zogeheten je-moet-hier-borden, borden die een bepaalde verplichting aangeven. In het geval van het bord F11 is er een tractor op het bord aangegeven. Het bord betekent niet dat u, wanneer u deze weg nadert, verplicht moet uitstappen en overstappen in een tractor. En het bord F12, hetzelfde bord met een rode streep erdoor, betekent niet dat u vervolgens uw tractor opnieuw dient te verlaten. Kent u deze bijzondere verkeersborden al? Ze betekenen namelijk dat voertuigen die niet harder mogen dan 25 km/u (zoals een tractor, maar bijvoorbeeld ook een graafmachine) verplicht op deze passeerstrook dienen te rijden. Andere voertuigen mogen niet op de passeerstrook rijden.

Vervangen van een geel verkeersbord door verkeersborden die blauw zijn

U hebt het wellicht al gezien: gele borden in het verkeer. We hebben het dan niet over een verkeersbord dat geel met wit is, een zogeheten voorrangsbord. We hebben het wel over een verkeersbord met een zwarte rand, een pijl en een opschrift. Vaak worden dergelijke verkeersborden die geel zijn, gebruikt als tijdelijk omleidingsbord. Soms ziet u dat men het gele bord vervangt door een blauw bord. Weet u waarom ze dat doen? Dat doet men omdat de omleiding permanent is geworden. Waarom dan niet meteen een blauw bord? Een blauw bord is duurder om te maken en geel is voorbehouden voor (tijdelijke) informatie.